Ondt i halsen - årsag og lindring
Av, det gør ondt i halsen, når jeg synker. Den form for generende smerte har langt de fleste oplevet. At have ondt i halsen kan være smertefuldt og ubehageligt. Heldigvis findes der gode midler til lindring, og vi har samlet et overblik til dig her.
Hvorfor får man ondt i halsen?
Oftest skyldes halssmerter en infektion med virus i de øvre luftveje. Derfor kommer halssmerter ofte sammen med andre sygdomssymptomer som f.eks. snottet næse og hoste. Almentilstanden behøver dog ikke at være påvirket, og du kan derfor sagtens have ondt i halsen uden at have feber.
Langt de fleste tilfælde af halssmerter skyldes virus eller bakterier, som ikke behandles med antibiotika. Kroppens immunforsvar bekæmper selv infektionen, og smerterne går som oftest over af sig selv i løbet af nogle dage. Derfor er det bedste, du kan gøre, når du har ondt i halsen, at passe godt på dig selv og din krop og måske lindre symptomerne med sugetabletter eller smertestillende håndkøbslægemidler, hvis dine halssmerter er meget stærke og generende.
Hvad lindrer ondt i halsen?
Først og fremmest er det en god idé at give kroppen de bedste forudsætninger for at bekæmpe sygdommen, så du hurtigst muligt kan blive frisk og smertefri igen. Sørg derfor for at give dig selv mulighed for ro og hvile. Af lindrende tiltag kan du prøve med varme/kulde. Nogle oplever god lindring ved at drikke varme drikke som f.eks. te, imens andre oplever bedre lindring ved at skylle kolde drikke gennem svælget, som f.eks. isvand eller ved at spise is. Her er ikke noget rigtigt eller forkert - gør hvad der virker mest behageligt for dig.
Gode råd til lindring:
- Ro og hvile giver kroppen de bedste forudsætninger for at bekæmpe infektionen.
- Varme/kulde: Nogle oplever god lindring med varme eller kolde drikke.
- Sugetabletter til lindring af øm og irriteret hals: Prøv f.eks. Strepsils, Coldy halsspray eller Væk I Morgen.
I nogle tilfælde kan halssmerterne være så store, at det er smertefuldt blot at tale, og du har måske ikke lyst til at spise, fordi smerterne ved at synke er alt for ubehagelige. Her kan det være en god idé at lindre med smertestillende håndkøbslægemidler. Der findes både sugetabletter, halsspray og almindelige tabletter.
Lindring med håndkøbslægemidler:
- Smertestillende tabletter med det aktive stof paracetamol: Hvis dine halssmerter f.eks. er tiltagende, når du lægger dig ned for at sove om aftenen, og smerterne forstyrrer din søvn, kan du tage f.eks. Panodil inden sengetid.
Nedenstående lægemidler indeholder alle aktive stoffer, som hører under gruppen af lægemidler, som kaldes non-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID). Disse lægemidler virker ved at ændre den måde, hvorpå kroppen reagerer på smerte, hævelse og feber.
- Sugetabletter: Strefen, med det aktive stof flurbiprofen, virker smertelindrende og antiinflammatorisk, ligesom Zyx med sit aktive stof, benzydamin, gør. Disse sugetabletter er kun til kortvarigt brug. Tag ikke flere tabletter end du har behov for.
- Mundspray: Hvis du ikke bryder dig om sugetabletter, kan du få samme smertelindrende og antiinflammatoriske virkning i form af mundsprayen Strefzap. Strefzap er ligeledes kun til kortvarigt brug. Anvend ikke sprayen i mere end tre dage, medmindre din læge har givet dig besked om andet.
Vi anbefaler, at du altid læser indlægssedlen, inden du anvender lægemidler.
Hævede mandler og ondt i halsen
Mandlerne er to lymfekirtler, som findes bagerst i svælget. Når mandlerne bliver ramt af en infektion, vil de blive hævede og røde, og i nogle tilfælde vil der også komme et synligt rødt og hvidt udslet.
Det er almindeligt, at mandlerne hæver op og bliver irriterede, når du er ramt af en infektion. Det er en del af kroppens forsvarsmekaniske mod virus- og bakterieinfektioner. Kroppen skaber en betændelseslignende tilstand, som skal bekæmpe sygdommen, og det er samtidig denne mekanisme, som giver symptomer som halssmerter. Derfor går hævede mandler og ondt i halsen ofte hånd i hånd.
Hvis du gaber højt op og kigger ned i halsen, vil du kunne se mandlerne på hver side af drøblen. De kan variere i størrelse fra person til person, og mandlerne kan faktisk også have forskellig størrelse hos samme person.
Halssmerter og halsbetændelse
Halsbetændelse er defineret som betændelse i mandlerne i svælget. Betændelsen skyldes oftest en virus, hvorfor behandling med antibiotika ikke vil hjælpe. Ved halsbetændelse vil symptomerne være smerter og ubehag i svælget, særligt ved synkebevægelsen, samt feber. Halsbetændelse går i de fleste tilfælde over af sig selv i løbet af nogle dage, gerne efter 3-7 dage.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at behandle halsbetændelse med antibiotika. Det kan være, hvis betændelsen skyldes bakterier af typen streptokokker. I disse tilfælde er man ofte mere syg og har mere feber end ved virusinfektioner.
Symptomer på halsbetændelse:
- Smerter i halsen, særligt ved synkebevægelse
- Halssmerterne stråler op til ørerne
- Pludselig feber
- En følelse af at være tyk i halsen
- Grødet stemme
- Dårlig ånde
- Hævede og røde mandler, ofte med hvid belægning/prikker
Hvornår bør jeg kontakte lægen?
I nogle tilfælde kan ondt i halsen skyldes årsager, som kræver behandling. Det kan være en bakterieinfektion med streptokokker, skarlagensfeber eller f.eks. en halsbyld. Som tommelfingerregel bør du være opmærksom og søge læge, hvis du oplever følgende symptomer:
- Har feber med temperatur over 38,5 °C og ikke er forkølet, hæs eller hoster.
- Hvis halssmerterne er ledsaget af åndedrætsbesvær.
- Hvis du stadig har ondt efter 5-7 dage.
- Stor hævelse i den ene side af halsen.
- Besvær med at gabe op.
Mangler du et termometer til hjemmet? Se vores guide til valg af termometer her >>
Mere om forkølelse og hoste:
Hoste med slim - lindring og gode råd >>
Tør hoste spolerer nattesøvnen >>
Forkølelse - forebyggelse og lindring >>
Af Gunvor B., farmaceut, juni 2022