Traditionelle plantelægemidler er en gruppe af lægemidler, hvor brugen er baseret på lang tradition og erfaring med bestemte planter. I EU reguleres disse lægemidler under direktivet om traditionel brug, som kræver, at de har været anvendt i mindst 30 år, hvoraf 15 år skal være inden for EU.
I Danmark er det Lægemiddelstyrelsen, der sørger for, at disse lægemidler lever op til kravene om sikkerhed, kvalitet og dokumenteret traditionel anvendelse.
Definition og typer
Traditionelle plantelægemidler indeholder aktive stoffer, der udvindes fra planter, plantedele, alger, svampe eller mosser i ubehandlet form. Disse midler er brugt i mange år i folkemedicin eller traditionel medicin og har typisk en lang historie, ofte gennem århundreder. Erfaringen over tid bidrager til en sikker effekt.
Anvendelsesområder
Traditionelle plantelægemidler har oplysninger om virkning, brug og dosering på emballagen. Godkendte produkter anvendes f.eks. til at lindre symptomer som lette smerter, søvnbesvær, lettere symptomer på stress, forebyggelse af migræne samt lindring af ledsmerter.
Fremstilling og ingredienser
Traditionelle plantelægemidler fremstilles efter metoder, der sikrer, at de aktive ingredienser bevares.
Plantematerialet høstes, tørres og forarbejdes. Det tørrede plantemateriale males, knuses eller udtrækkes for at sikre de aktive stoffer. Under hele fremstillingsprocessen gennemgår plantematerialet udførlige kvalitetskontroller, for at sikre krav til renhed, styrke og sikkerhed.
Regulering og godkendelse
Traditionelle plantelægemidler godkendes ifølge Lægemiddelstyrelsen og EU-reguleringen af plantelægemidler (EU-direktiv 2004/24/EF).
Disse lægemidler skal være beregnet til mennesker og kan indtages gennem munden som en tablet, anvendes udvortes som en creme eller bruges til inhalation. Listen over godkendte traditionelle plantelægemidler er kort, og der findes kun en håndfuld danske godkendelser på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.
Fordele og ulemper
Traditionelle plantelægemidler stammer fra naturlige kilder og indeholder sjældent kunstige tilsætningsstoffer. De har oftest udelukkende milde bivirkninger og er blevet brugt i århundreder, hvilket giver en omfattende erfaringsbaseret viden om deres virkning og sikkerhed. Mange mennesker foretrækker en holistisk tilgang til sundhed, der tager hensyn til både krop og sind, og ikke kun de specifikke symptomer.
Brug traditionelle plantelægemidler med omhu, og tal med din læge, hvis du er i tvivl om dine symptomer. Vær opmærksom, hvis du tager andre lægemidler. Du er altid velkommen til at spørge os på Webapoteket, hvis du er i tvivl om brugen eller har spørgsmål om, hvorvidt et traditionelt plantelægemiddel kan anvendes sammen med anden medicin. Vores apoteksuddannede personale står klar til at hjælpe dig med personlig vejledning og rådgivning.
Af Pia V, farmakonom, maj 2024