Lus

Lus

Lus kan ramme både børn og voksne, men særligt børn er i risiko for at få lus. Er du selv eller dine børn ramt af lus, er det vigtigt at komme hurtigt i gang med at behandle. En hurtig behandling af lus mindsker nemlig risikoen for videresmitte.

Her på siden finder du forskellige midler til behandling af lus, herunder luseshampoo og lusekamme til effektiv kæmning af håret.

De lusemidler du finder i vores sortiment er nogle, vi har taget fagligt stilling til. Det betyder, at du er garanteret effektive produkter til behandling af lus hos hele familien.


Hvorfor får man lus?


Hovedlus er en almindelig lidelse, der særligt ses hos børn, som går i daginstitution eller skole. Det skyldes, at lus smitter ved tæt kontakt, hvor de kravler fra hoved til hoved. Lus kan ikke hoppe, men kan smitte fra person til person ved tæt kontakt. Der er derfor en øget risiko for, at børn smitter hinanden med lus, når de leger sammen.

Lus kan også smitte gennem hovedbeklædning såsom huer samt hårbørster, som anvendes af flere personer. Hvis et barn har lus, kan resten af familien også blive smittet med lus, hvis der er tæt kontakt. Det er derfor vigtigt at behandle, så snart man opdager, at der er nogen i familien, der har lus, eller hvis barnet har været i tæt kontakt med nogen, som har fået konstateret lus.

Man kan blive smittet med lus op til flere gange. Lus smitter ofte inden de giver symptomer, og inden at man kan nå at opdage dem. Dette gør, at man ofte ser epidemier af luseangreb i en hel børnehave eller skoleklasse.


Symptomer på lus


De fleste har prøvet at blive ramt af lus på et tidspunkt i deres liv, og selvom det kan være rigtig irriterende og generende, er det ikke noget, man bør være flov over eller skamme sig over.

Har man fået lus i håret, viser det sig typisk ved kløe og irritation i hovedbunden. Kløen skyldes en allergisk reaktion på det stof, der er i lusenes spyt, og som har til formål at forhindre blodet i at størkne. Ved hyppig smitte kan der også forekomme sår i hovedbunden.

Der kan gå nogle uger, fra man er blevet smittet med lus, til man oplever symptomer. Jo flere gange man er blevet smittet, jo hurtigere vil kløen opstå.


Hvordan ser lus ud?


Der findes 3 forskellige arter af lus, som kan ramme mennesker. Disse er: Hovedlus, kropslus og fladlus. Hovedlus er den mest almindelige luseart hos mennesker, og forekommer i hovedbunden og i håret på hovedet.

Lus er små, ovale, blodsugende insekter, som er mellem 2-4 mm lange, når de er voksne hannerne er ofte mindre end hunnerne. De er typisk sorte, grå eller brune i farven, men kan også være røde, hvis de har suget blod.

Når lus sætter sig i hovedbunden, kan de lægge æg. Luseæg er mindre en 1 mm, og kan derfor være svære at se med det blotte øje. De er hvidgule i farven, og sidder oftest på hårstråene nær hovedbunden. Hvis man opdager luseæg, er det vigtigt også at tjekke, om der skulle være voksne lus i håret.

Da lus ikke kan bekæmpes med almindelig shampoo, er det nødvendigt at bruge et lusemiddel eller en luseshampoo, som er egnet til behandling af lus.

  • Små, ovale insekter

  • 2-4 mm lange

  • Sorte, grå eller brune i farven


Sådan opdages lus


Kløe i hovedbunden er et typisk tegn på lus, og det er derfor en god idé at tjekke for lus og luseæg, hvis du selv eller dit barn oplever kløe og irritation i hovedbunden. For at tjekke om du selv eller dine børn har fået lus, bør du foretage en kæmning af håret.

En kæmning foretages i vådt hår, og foregår ved at rede håret grundigt igennem med en lusekam/tættekam. Det er en god idé at putte balsam i håret først, da det vil få lusekammen til at glide nemmere. Med tættekammen undersøges håret for både lus og luseæg. Du kan her bruge køkkenrulle til at tørre lusekammen i igennem redningen. Det hvide papir gør det desuden nemmere at opdage eventuelle lus.

Hvis der er konstateret levende lus i håret, er det vigtigt at begynde behandlingen med det samme. Derudover bør resten af familien også tjekkes for lus for at mindske risikoen for videresmitte. Hvis barnet går i institution eller skole, skal de øvrige forældre informeres herom. så deres børn kan blive tjekket og behandlet for lus.


Forebyggelse og behandling af lus


Lus og luseæg kan behandles på flere måder. Der findes mange forskellige lusemidler og typer af luseshampoo, der kan være effektive til behandling af lus. Herunder har vi samlet et udvalg af nogle af de midler, du kan bruge til behandling af lus:

Luseshampoo


Luseshampoo anvendes til effektiv lusebehandling, og hjælper med at dræbe lus og luseæg. Nogle typer luseshampoo kan også bruges forebyggende. I vores sortiment finder du blandt andet Nix shampoo 1% og Licener luseshampoo.


Lusekur


Til behandling af lus kan du også bruge en lusekur. Det kan for eksempel være Australian Bodycare Anti Lice, som indeholder Dimethicone, der indkapsler og kvæler både lus og luseæg.


Lusemiddel


Til bekæmpelse af lus kan du benytte et lusemiddel. Apotekets lusemiddel indeholder silikoneolie, som hjælper med at blokere for lusenes åndedrætssystem, og forhindrer luseæg i at udvikle sig. Linicin Pure Power er et vandbaseret lusemiddel, som dræber lus og luseæg, og som kan bruges af både børn og voksne.


Lusekam


Til at undersøge hovedbunden for lus samt til fjernelse af døde lus bruges en tættekam som for eksempel Apotekets lusekam. I forbindelse med kæmningen kan du også bruge en kæmmebalsam, der gør det nemmere at rede håret ud.


Forebyggelse af lus


For at mindske risikoen for at blive ramt af lus, kan du også bruge midler til forebyggelse af luseangreb som for eksempel Linicin Prevent Spray eller Australian Bodycare Hair Rinse.

Du kan se hele vores udvalg af midler til behandling af lus og luseæg her på siden. Læs mere om lus, og om hvordan du kommer af med dem, i artiklen her. Har du spørgsmål, er du naturligvis også altid velkommen til at kontakte os.