Rygestop

Rygestop

På Webapoteket er vi uddannet i at rådgive om rygestop. Vi kan hjælpe dig med at skræddersy en plan for dit rygestop, og vi kan rådgive dig om de nikotinprodukter, der er at vælge imellem.

Vi ved, at det ikke er let at stoppe med at ryge, og at mange har brug for hjælp til det. Forskellige rygestop hjælpemidler kan derfor være medvirkende til, at du lykkes. Her på siden kan du finde rygestop produkter fra blandt andet Nicorette og Nicotinell, som kan hjælpe dig med at lægge cigaretterne på hylden en gang for alle.

Kontakt os for hjælp til et varigt rygestop. Du kan også læse mere om, hvilke produkter, der kan hjælpe til et rygestop her.


Nikotinafhængighed

Alle tobaksprodukter (cigaretter, cigarer, snus og tyggetobak) indeholder naturligt nikotin. Nikotin tilsættes også til andre stimulanser såsom e-cigaretter (vapes) og nikotinposer.

Nikotin er et meget afhængighedsskabende stof, og nikotinafhængighed er et støt stigende problem, især blandt unge under 18 år. Nikotin optages via lunger, slimhinder og hud og herfra føres det direkte over i blodet og via blodbanen op til hjernen og til resten af kroppen.

I hjernen påvirker nikotin udskillelsen af signalstoffet dopamin. Dopamin er kendt som et ”lykkestof”, der belønner dig med følelsen af lykke og tilfredshed. Nikotin påvirker også binyrerne til at udskille stoffet adrenalin. Adrenalin påvirker hjertefrekvensen, blodtrykket og åndedrættet og giver følelsen af at blive kvikket op. Det, at nikotin stimulerer udskillelsen af både adrenalin og dopamin, forstærker nikotins evne til at skabe afhængighed.

Når kroppen gentagne gange udsættes for nikotin, udvikles en tolerance, hvor du har behov for mere og mere nikotin for at opnå den ønskede lykkefølelse og opkvikning. Når din krop ikke længere får sin nikotin, vil du kunne opleve det som abstinenser. Symptomer på abstinenser er:

 • Koncentrationsbesvær

 • Irritabilitet

 • Søvnløshed

 • Depression

 • Hovedpine

 • Vægtøgning


Disse symptomer vil forsvinde igen, men det er med til at gøre det rigtig svært at fastholde et rygestop. Det er her, Webapoteket kan hjælpe dig.


Få hjælp til rygestop

Mange rygere ønsker at stoppe med at ryge, men på trods af flere forsøg er det for mange vanskeligt at opnå et succesfuldt rygestop. Måske har du selv forsøgt at stoppe med at ryge uden held? Et varigt rygestop kan være en stor udfordring, som kun de færreste lykkes med uden nogen form for hjælp.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det kun 4 %, der opnår et succesfuldt rygestop uden hjælp, hvorimod mellem 20-30 % af dem, som får hjælp til at stoppe med at ryge, opnår et succesfuldt rygestop. Ønsker du at stoppe med at ryge, kan det derfor være en god idé at overveje at få hjælp til at forblive røgfri.

Der findes flere metoder til rygestop. En af måderne er ved hjælp af rygestop produkter i form af nikotinerstatningsprodukter:

 • Nikotintyggegummi

 • Nikotin mundspray

 • Sugetabletter med nikotin

 • Inhalator med nikotin

 • Nikotinplaster

 • Næsespray med nikotin


Der findes mange varianter af nikotinprodukter, som kan hjælpe dig med at stille trangen til en cigaret. Produkterne findes med forskellige styrker af nikotin, og det er dine rygevaner, som afgører hvilket nikotinprodukt, du bør vælge. Nogle gange er den bedste løsning en kombination af to typer produkter.

Efterhånden som du vænner dig selv og din krop af med rygningen, kan du trappe ned på lavere nikotindoser og helt ud af brugen af nikotinprodukter.

Vi anbefaler, du du altid læser indlægssedlen og følger anbefalingerne for korrekt dosering og anvendelse af produkterne.


Stort udvalg af rygestop produkter

For at opnå et vellykket rygestop kan du vælge at gøre brug af forskellige rygestop hjælpemidler. Hos Webapoteket har vi et stort sortiment af forskellige rygestop produkter, som kan hjælpe dig med at opnå et varigt rygestop.

Hos os finder du blandt andet nikotintyggegummi, sugetabletter, nikotin mundspray, nikotinplaster og inhalator. Alle produkterne indeholder nikotin, og kan bruges som nikotinerstatning til at trappe gradvist ned. På den måde reducerer du nikotinafhængigheden lidt efter lid, og risikoen for et tilbagefald bliver mindre. Samtidig slipper du for de abstinenser, der kan være forbundet med et rygestop.

Hvilke rygestop produkter du skal vælge afhænger af dine præferencer samt dine behov for at dæmpe rygetrangen. Du kan også vælge at kombinere flere rygestop produkter efter ønske og behov.

Har du brug for hjælp til at finde det rette produkt til dig, er du mere end velkommen til at kontakte vores apotekspersonale. De sidder altid klar til at give dig råd og vejledning i forhold til anvendelse, dosering og kombination af de forskellige rygestop produkter.


Fordele ved rygestop

Et rygestop kan være rigtig hårdt, og det kræver stor viljestyrke, motivation og planlægning at kunne gennemføre det, uanset om du vælger at gøre brug af rygestop hjælpemidler eller ej. Der er dog flere gevinster forbundet med at stoppe med at ryge, som kan være værd at huske på, hvis motivationen driller.

Der er blandt andet flere sundhedsmæssige fordele ved et rygestop; dit blodtryk bliver normalt, din lugte- og smagssans bliver forbedret, du får en bedre hukommelse og reaktionsevne, din hud bliver pænere, din hjerterytme bliver roligere, og kredsløbet i kroppen bliver bedre, hvilket gør, at du får varmere fødder og hænder. På længere sigt vil risikoen for at få en blodprop desuden blive formindsket.

 • Forbedret blodtryk

 • Forbedret smags- og lugtesans

 • Bedre hukommelse og reaktionsevne

 • Pænere hud

 • Roligere hjerterytme

 • Bedre kredsløb (varmere fødder og hænder)

 • Lavere risiko for blodpropper


Udover de fysiologiske og helbredsmæssige gevinster kan rygestoppet også være en gevinst i sig selv, da du beviser overfor dig selv, at du har kunne slippe fri af din last og besejre din afhængighed af rygning. Et rygestop kan på den måde også gøre noget for din egen selvtilfredshed.
Du kan læse mere om de mange fordele ved rygestop her.