Inkontinens

Inkontinens

Inkontinens er ufrivillig lækage af urin og/eller afføring. Man skelner mellem urininkontinens (ufrivillig vandladning) og afføringsinkontinens.

Urininkontinens
Når det kommer til urininkontinens, skelnes der mellem to typer:
  • Stressinkontinens (anstrengelsesinkontinens) - Fysisk anstrengelse, som f.eks. host, grin, løb og nys, giver en lille lækage af urin. Det er oftest kvinder, som rammes af stressinkontinens, men mænd kan også få det. I disse tilfælde giver bækkenbundstræning og en stærk bækkenbund gode chancer for at blive symptomfri.

  • Urge-inkontinens (tranginkontinens/overaktiv blære) - Større lækager opstår ved pludselig, meget kraftig tissetrang. Hyppige sammentrækninger af blæremuskulaturen gør, at blæren tømmes helt eller delvist uden kontrol. I disse tilfælde kan medicinsk behandling være nødvendigt.
Hos Webapoteket har vi et stort udvalg af inkontinensbind og inkontinenstrusser fra blandt andet TENA. Det særlige ved denne type bind er, at de er udviklet til, at urinen indkapsles, så du holdes tør og undgår lugtgener.

Du finder desuden rens og pleje til huden i intimområdet, som let kan blive irriteret ved inkontinens.

Læs mere i vores artikel om inkontinens her. Du kan også søge viden og sparring hos Kontinensforeningen.

Enuresis/natlig sengevædning
Sengevædning hos små børn er almindeligt. Det skyldes, at de endnu ikke har fuld kontrol over deres blærefunktion. Hvis barnet efter 5-årsalderen stadig oplever natlig sengevædning, eller du selv oplever ufrivillig vandladning om natten, kaldes det enuresis nocturna. Enuresis eller natlig sengevædning skyldes en stor produktion af urin om natten og/eller en lille blærekapacitet.

Har du selv eller dit barn ufrivillig vandladning om natten, kan du her på siden finde midler, der kan hjælpe. I sortimentet finder du absorberende underbukser, vådliggeralarm og sengeunderlag til både børn og voksne, som har problemer med ufrivillig vandladning om natten.