Inkontinens

Inkontinens

Hvad er inkontinens?

Inkontinens er et problem, der påvirker mange mennesker i alle aldre. Nogen oplever, at inkontinens har en betydelig indvirkning på deres livskvalitet. Det kan for nogen betyde, at der er mindre lyst til at deltage i sociale sammenhænge. Heldigvis er der hjælp at hente, hvis du oplever det som en barriere i hverdagen.

Grunden til at problemet opstår kan være forskellig, dermed er der også forskellig behandling. Inkontinens kan overordnet inddeles i to typer: Ufrivillig vandladning (urininkontinens) eller ufrivillig afføring. Begge typer inkontinens er karakteriseret ved manglende kontrol over henholdsvis urinstrømmen eller afføring. Der findes desuden flere typer af urininkontinens, som du kan læse mere om herunder.



Stressinkontinens

Stressinkontinens er en urininkontinenstype.

Når ufrivillig vandladning sker på grund af fysisk aktivitet eller tryk på blæren, kaldes det stressinkontinens. Mange oplever det ved fx tunge løft, hoste, eller når man ler.

Graden af stressinkontinens kan variere, da det er meget forskelligt, hvor stor gene det giver. Nogle oplever, at der kommer få dråber, mens andre oplever større ufrivillige vandladninger.

Der er forskellige, bagvedliggende årsager til stressinkontinens. Typisk vil der være en skade eller svaghed i de muskler, der er omkring blæreren og urinrørets lukkemuskel. Blandt andet kan det opleves ved graviditet og efter fødsel, ved overvægt eller aldring. Disse tilstande kan nemlig påvirke bækkenbundsmuskulaturen.

De færreste vil blive behandlet for stressinkontinens med medicin, og det vil være en lægelig beslutning, hvis det skal opstartes.

Hvad kan du selv gøre?

Mange har en gavnlig effekt af bækkenbundstræning for at styrke de muskelgrupper, der er udfordrede. Det kan eksempelvis gøres ved forskellige øvelser. I den forbindelse kan det for nogen give mening at rådføre sig med gynækologisk obstetrisk fysioterapi.

Bækkenbundskugler kan også være effektive til styrke af bækkenbundsmuskulaturen. På den måde kan det blive muligt at forbedre kontrollen af urinstømmen.

Hvis problemet er fremtrædende i forbindelse med høj vægt eller forstoppelse, kan det være nødvendigt med en livsstilsændring, der kan afhjælpe problemet.



Tranginkontinens

Tranginkontinens betegnes også som overaktiv blære eller urgeinkontinens. Her vil blæren have øget aktivitet, og symptomerne vil være pludselige og med stor trang til at urinere. Det kan føre til ufrivillig vandladning, også selvom blæren ikke er fyldt.

I forbindelse med tranginkontinens vil det være større urinlækager i modsætning til andre typer af inkontinens, hvor det kan være dråber.

Det er ikke altid, at der er en årsag til, at tranginkontinens opstår. Eksempelvis kan det være i forbindelse med urinvejsinfektion, for stort væskeindtag, forskellige sygdomme i nervesystemet (herunder sklerose) og medicinsk behandling for andre sygdomme.

Hvad kan du selv gøre?

Bækkenbundstræning kan hjælpe nogle til at holde på urinen i længere tid.

Derudover er det vigtigt at holde styr på, hvor meget væske man indtager. For de fleste, der er raske og har et normalt niveau for aktivitet, vil det være fint med ca. 1,5 liter dagligt.

Det kan være nødvendigt at konsultere lægen om problemstillingen i tilfælde af, at der er brug for medicinsk behandling.



Hvem rammes af inkontinens?

Mænd og inkontinens

Problemer med at holde på vandet begynder typisk i det små, når mænd passerer de 40. Et par dryp i underbukserne efter besøg på toilettet er irriterende, og kan skabe bekymring om lugt og pletter på bukserne, men det er typisk først, når lækagerne bliver større, at det begynder at gå udover livskvaliteten. Flere ender med at undgå sociale sammenkomster og ferier eller at begrænse deres sexliv. Der er dog heldigvis hjælp at hente.

Årsagerne til inkontinens hos mænd kan variere og fx skyldes:
  • Medicin (fx vanddrivende medicin)

  • Urinvejsinfektioner

  • Midlertidigt svækkede muskler på grund af prostataoperation

  • Overvægt lægger større tryk på mave- og bækkenmuskler, hvilket kan gøre det sværere at undgå ufrivillig vandladning

  • Diabetes eller neurodegenerative sygdomme (f.eks. Alzheimers sygdom)


Hos mænd kan der også opstå problemer med inkontinens på grund af prostata. Urininkontinens ved mænd kan forekomme efter operation for forstørret prostata, da den naturlige lukkemekanisme for urinen bliver påvirket.

Nogle vil i forbindelse med forstørret prostata få overløbsinkontinens, hvor der er problemer med at komme af med urinen.

Vi anbefaler, at du spørger din læge til råds, hvis du oplever ufrivillig vandladning, så årsagen kan klaglægges.



Kvinder og inkontinens

Kvinder i alle aldre kan blive påvirket af inkontinens. Det er meget udbredt blandt ældre kvinder og kvinder der har født. Stressinkontinens og tranginkontinens er de mest udbredte typer for kvinder.

Stressinkontinens kan som tidligere nævnt opstå grundet en svækket bækkenbundsmuskulatur forårsaget af graviditet, fødsel og overgangsalder.

Tranginkontinens vil give stærk og pludselig trang til at urinere, som kan føre til ufrivillig vandladning. Det vil typisk være forårsaget af brug af bestemt medicin, overaktiv blære eller sygdom.

Behandlingen for begge typer af inkontinens vil typisk være bækkenbundstræning eller medicin.



Sengevædning hos børn

Sengevædning ved børn kaldes også natlig inkontinens eller natlig enuresis. Enuresis betyder ufrivillig vandladning, som sker, når et barn på 5 år eller ældre tisser i sengen.

Der kan være mange årsager til problemet. I mange tilfælde er det arveligt og noget, de fleste vokser fra. Det kan også være fordi, barnet ikke vågner ved fyldt blære, at blæren er lille, eller at barnet drikker meget sidst på dagen.

Der er hjælp at hente til at håndtere inkontinens hos børn. I vores udvalg af produkter til inkontinens kan du blandt andet finde:

Forebyggelse og behandling af inkontinens

Det kan være nødvendigt at konsultere lægen om inkontinens for at afgøre, om der skal medicinsk behandling til for at afhjælpe problemet. Hvis ikke det er noget, der skal behandles lægeligt, findes der mange forskellige bind, underbukser og andre produkter, som kan hjælpe dig på vej mod en lettere hverdag med inkontinens. Nedenfor har vi samlet en række anbefalinger, bl.a. fra TENA, som specialiserer sig inden for inkontinensprodukter.



Bind og inkontinenstrusser til kvinder

Blandt vores produkter til kvinder med ufrivillig vandladning finder du produkter til både let og svær inkontinens, såsom:

Flere af produkterne fås i et udvalg af forskellige størrelser.



Indlæg og underbukser til mænd

I vores sortiment til mænd finder du både indlæg til underbukser, der fungerer godt til lettere former for inkontinens, samt absorberende underbukser til svær ufrivillig vandladning. Læs mere om fx:

Flere af produkterne fås i et udvalg af forskellige størrelser.



Bækkenbundstrænere

Her på siden kan du også gå på opdagelse i vores brede udvalg af bækkenbundstrænere, så du kan finde en, der passer til dine behov. En bækkenbundstræner kan hjælpe på evnen til at holde på urinen i længere tid. Prøv fx:

Ud over vaginalvægte findes der også puder, der understøtter knibeøvelser i forbindelse med ufrivillig vandladning. Puderne kan fås til både kvinder og mænd.



Underbukser til børn

Sengevædning blandt børn kan være til stor gene, og her kan der hentes hjælp med inkontinensunderbukser, der er udviklet til at give børn tryghed og beskyttelse, når de sover. De absorberende underbukser kan bæres diskret under nattøjet og findes til både drenge og piger i alle aldre: