Vorter

Vorter

Vorter er en virusinfektion, som oftest rammer hænder eller fødder. Fodvorter og håndvorter kan være rigtig generende, heldigvis findes der flere midler, du kan anvende til behandling af fodvorter og vorter på hænder.

Til behandling af hånd- og fodvorter fås vortepen, vorteplaster, vortebehandling samt frysebehandling til frysning af vorter. Her på Webapoteket finder du også opløsningsmiddel til vandvorter.

Vi har taget fagligt stilling til alle vores produkter, så du trygt kan anvende et effektivt middel mod vorter. Har du spørgsmål til valg af behandling til at fjerne vorter, er du også velkommen til at kontakte vores farmakonomer og farmaceuter.


Fodvorter og håndvorter


Mange vil i løbet af livet opleve at få vorter. Vorter kan opstå flere steder på kroppen, som for eksempel i ansigtet, men det rammer især hænder og fødder. Vorter er små gevækster, som kan opstå enkeltvis eller i grupper med flere vorter ved siden af hinanden.

Vorter har typisk forskelligt udseende, alt efter hvor på kroppen de sidder.

  • Fodvorter er flade med en tør og blomkålsagtig overflade, hvor der er en blød midte og hård hud i kanten omkring vorten.

  • Vorter på hænder og fingre er mere stilkede end fodvorter, men har også et blomkålslignende udseende.


Vorter giver i de fleste tilfælde kun kosmetiske gener, men hvis fodvorten sidder på fodsålen, eller håndvorten er placeret omkring neglen, kan der forekomme ømhed.

Fodvorter og håndvorter er meget karakteristiske i deres udseende, og derfor er man som oftest ikke i tvivl om, hvorvidt man har fået en vorte. Hvis du ser en gevækst på hænder eller fødder, som har et tørt og blomkålslignende udseende, er det med stor sandsynlighed en vorte. Vorter er desuden kendetegnet ved mørke eller sorte prikker i midten, som skyldes små blodkar.


Hvorfor får man vorter?


Vorter opstår som følge af en virusinfektion med HPV, som angriber huden og giver små gevækster i huden i form af vorter. Vorter smitter i høj grad, og du kan både smitte dig selv fra et område til et andet, og du kan smitte andre.

Vorter kan smitte både gennem direkte og indirekte kontakt. Hvis du for eksempel rører ved vorten, kan den smitte fra et område på kroppen til et andet. Vorter kan også smitte via våde gulve i svømmehallen eller omklædningsrum, håndklæder og neglesakse.


Vorter og vandvorter hos børn


Det er meget almindeligt, at børn bliver smittet med vorter. Årsagen til at det oftere er børn, der bliver smittet med vorter end voksne, er, at børn i højere grad har skrammer i huden, som virussen kan trænge ind igennem. Samtidig er børns immunsystem ikke lige så stærkt som voksnes, da det endnu er under udvikling.

Foruden almindelige vorter er børn også i høj risiko for at få vandvorter. Vandvorter er små knopper på 3-10 mm, som skyldes en virusinfektion med poxvirus. Vandvorter ligner små hudfarvede halvkugler, og har en fordybning i midten og en gelémasse indeni.
Knopperne forekommer typisk på barnets overkrop eller i armbøjningen, og smitter kun ved direkte kontakt. De er ufarlige, men der kan forekomme molluskel eksem samtidig med vandvorterne, hvilket kan give rødme og kløe.

Vandvorter forsvinder i de fleste tilfælde af sig selv efter et halvt til et helt år, men kan også behandles med Molusk Kutan opløsning.


Behandling af fodvorter og vorter på hænder


Fodvorter og håndvorter vil i de fleste tilfælde forsvinde af sig selv. Dette kan dog tage alt lige fra nogle måneder til et par år. Hvis du gerne vil slippe for de kosmetiske gener, der er ved fodvorter og vorter på hænderne, findes der dog en række af forskellige midler, du kan anvende til at fjerne fodvorter og håndvorter.

Herunder har vi beskrevet nogle af de midler, du kan benytte til vortebehandling.


Vortepen


En vortepen anvendes til effektiv fjernelse af både håndvorter og fodvorter, og giver en nem og præcis påføring. I vores sortiment finder du blandt andet Wartner vortepen og Scholl vortepen, som indeholder TCA-gel, der fungerer som peeling, og afskaller den virusinficerede hud. Derudover finder du også Vortefri vortepen, som indeholder myresyre, der virker bakteriedræbende og udtørrer vorterne.


Opløsning/gel til vortebehandling


Til behandling af vorter på fødder og hænder kan du benytte en opløsning eller gel til vortebehandling. Vortefri Bottle indeholder myresyre, som effektivt udtørrer vorterne. SkinOcare Vortefjerner og Kidsner Willy Vortefjerner indeholder Monochloreddikesyre, som ætser vorten væk.


Frysebehandling


Til behandling af vorter kan du også benytte en frysebehandling. På Webapoteket finder du Vortefri Freeze Excel og Wartner Cryo 2.0 Freeze Pen, som begge kan anvendes til frysning af vorter på hænder og fødder.


Vorteplaster


Salvequick MED Wart Plaster er vorteplaster med salicylsyre til behandling af fodvorter. Vorteplasteret hjælper med at fjerne fodvorten, samtidig med at den mindsker smitte.


Opløsning til vandvorter


Til vandvorter kan du anvende Molusk Kutan opløsning, som effektivt behandler vandvorter. Opløsningen påføres én gang om dagen i maksimalt 10 dage. Molluskerne forsvinder herefter i løbet af 2 til 5 uger.


Se under det enkelte produkt, hvordan produktet skal anvendes. Har du spørgsmål eller brug for vejledning, kan du også altid kontakte vores apotekspersonale.