Hoste

Hoste

Hoste er et almindeligt symptom på en infektion i de øvre luftveje, og skyldes ofte en virusinfektion som for eksempel forkølelse. Er du ramt af hoste, kan du her på apoteket finde hostestillende medicin til både tør hoste og hoste med slim.

På Webapoteket har vi et nøje udvalgt sortiment af midler mod hoste. Hos os finder du både hostesaft, slimløsende hostemidler og hoste spray.

Når du køber dine håndkøbslægemidler mod hoste hos os, kan du altid forvente en høj kvalitet. Vi tager faglig stilling til alle vores produkter, så du er garanteret produkter med den bedst mulige effekt.


Hvad er hoste?


Hoste er en refleks, som opstår, når kroppen forsøger at skille sig af med fremmedlegemer, der irriterer luftvejene, som for eksempel støv, slim og lignende. Det er et almindeligt symptom i forbindelse med en infektion i luftvejene.

Det er oftest virusinfektioner som for eksempel forkølelse, som mange danskere rammes af hvert år, der giver hoste. Hoste kan dog også opstå i forbindelse med infektioner som lungebetændelse og bihulebetændelse, og kan vare ved længe efter, at infektionen egentlig er ude af kroppen.

Andre årsager til hoste kan være kronisk bronkitis, KOL eller astma. Er du i tvivl om, hvad din hoste skyldes, eller har din hoste varet ved i flere uger, anbefaler vi, at du kontakter lægen.


To forskellige typer af hoste


Ved hoste skelner man typisk mellem to forskellige typer af hoste:

Tør hoste er hoste uden slim eller med meget lidt slimproduktion, og er typisk kendetegnet ved irritation og kriller i halsen, som resulterer i hoste. Tør hoste kan være rigtig generende - særligt om natten, hvor tilstanden ofte forværres. Det skyldes, at lungerne presses sammen, når man ligger ned, hvilket kan give øget trang til at hoste. Har du hoste om natten, kan det derfor også være en hjælp at tage hostestillende midler.

Hoste med slim kaldes også våd hoste. Ved denne type hoste producerer kroppen ekstra slim på grund af luftvejsinfektionen, hvilket resulterer i, at man hoster slim op. Hoste med slim kan inddeles i to undergrupper: Fast hoste og løs hoste.

Fast hoste skyldes i mange tilfælde en bakteriel infektion, og viser sig ved hoste med sejt slim, der kan være svært at hoste op. Slimen har en gullig eller grøn farve. Løs hoste ses ofte ved virusinfektioner, og er kendetegnet ved en stor mængde tyndtflydende slim. Slimen er ofte gennemsigtigt.

Er du ramt af en infektion, kan du godt have begge typer af hoste. Ved forkølelse kan du for eksempel have tør hoste i begyndelsen, som senere bliver til hoste med slim.


Hostestillende medicin og andre midler mod hoste


Er du ramt af hoste, kan du lindre symptomerne med forskellige håndkøbslægemidler. For at kunne lindre de generende symptomer bedst muligt er det dog vigtigt, at du vælger et middel til netop den type hoste, som du er ramt af. Tør hoste og hoste med slim skal nemlig behandles med forskellige lægemidler, så du opnår den bedste effekt.

Samtidig anbefaler vi, at du altid læser indlægssedlen grundigt, inden du anvender et lægemiddel.


Lindring af tør hoste


Har du tør hoste, skal du vælge hostestillende medicin, som kan hjælpe med at lindre irritation og kriller i halsen. Benylan hostestillende middel er her et godt bud, særligt hvis du også døjer med hoste om natten. Benylan hostestillende middel indeholder nemlig antihistamin, der både virker hostestillende og beroligende.

På Webapoteket finder du to udgaver af Benylan:

Flydende mikstur som indeholder 1,4 mg/ml af lægemiddelstoffet Diphenhydraminhydrochlorid. Rød Benylan er uden sukker, og kan benyttes af voksne og børn fra 2 år. Da rød Benylan indeholder mindre af det aktive lægemiddelstof, anbefaler vi denne til børn.
Hvis du er gravid eller ammer, bør du kun anvende rød Benylan efter aftale med lægen.

Flydende mikstur som indeholder 2,8 mg/ml af lægemiddelstoffet Diphenhydraminhydrochlorid. Blå Benylan kan anvendes af voksne og børn over 2 år, og er med sukker.
Hvis du er gravid eller ammer, bør du kun anvende blå Benylan efter aftale med lægen.


Foruden Benylan hostestillende medicin kan du også benytte andre midler mod hoste som for eksempel Coldy Honey Hostesaft, der lindrer hosten og hjælper med at smøre slimhinden i halsen.


Lindring af hoste med slim


Har du hoste med slim, er det først og fremmest en god idé at drikke masser af vand. Dette gælder uanset, om du har fast hoste eller løs hoste. Derudover kan det være en hjælp at anvende slimløsende midler, der kan være med til at gøre slimen mere tyndtflydende, så den bliver lettere at hoste op.

Hos Webapoteket har vi et stort udvalg af slimløsende hostemidler fra mærker som blandt andet Benylan, Mucolysin, Bromhexin, Mucomyst og Granon. Slimløsende hostemidler er håndkøbslægemidler og kan fås i følgende former:

  • Brusetabletter

  • Flydende middel/opløsning

  • Tabletter


Udover slimløsende hostemidler kan du også benytte andre midler mod hoste, herunder blandt andet Norske Brystdråber mikstur, der er et naturlægemiddel med lakridsrod til hoste med slim.