Når du har behov for lindring af din hoste, er det vigtigt, at du vælger det rette middel. Hostemidlerne her på siden er til dig, der hoster slim op.
Her finder du slimløsende hostemidler, som gør slimen mere tyndtflydende og dermed lettere at hoste op. Du finder også det apoteksforbeholdte lægemiddel Benysine, som er til særligt sejt slim, der kan være svært og ubehageligt at hoste op.
Vores apotekspersonale sidder klar til at vejlede dig, hvis du har spørgsmål til, hvordan du bedst lindrer din hoste.
Hvad er hoste med slim?
Hoste med slim karakteriseres ved, at man hoster slim op, når man hoster. Slimen opstår ofte, fordi kroppen producerer ekstra slim i luftvejene, som følge af en luftvejsinfektion - for eksempel en forkølelse.
Vedvarende hoste med slim
Slim i lungerne kan blive siddende længe efter, at selve infektionen er aftaget, og du kan derfor godt opleve at hoste mange dage efter, at du ellers føler dig rask i resten af kroppen. Hvis hosten varer mere end 4 uger, bør du søge læge.
Hvorfor får man hoste med slim?
Slimen er kroppens forsvar mod fremmedlegemer og organismer, som trænger ned i lungerne og forårsager sygdom. Slimen som forsvar starter allerede som snot i næsen, der hjælper med at fange skadelige mikroorganismer, før de trænger ind gennem næseborene. Slimen er således kroppens kloge brug af sine ressourcer til at beskytte sig selv.
Hoste med slim opledes i to typer:
- Fast hoste: Slimen er sej og tyk og ofte grøn/gul i farven
- Løs hoste: Slimen er tynd og ofte klar i farven
Fast hoste er hoste med sejt og tykt slim, som ofte er gullig eller grønlig i farven. Så hvis du hoster gult slim op, har du fast hoste. Denne type slim opstår som regel på baggrund af en bakteriel infektion. Den seje slim kan være svær at hoste op, og det kan være meget ubehageligt. Heldigvis findes der hostestillende midler, som virker ved at fortynde slimen og dermed gøre den lettere at hoste op.
Hvis der er rigeligt med tyndtflydende slim, er der tale om løs hoste. Med denne form for hoste følger gennemsigtig slim, som ofte skyldes en virusinfektion.
Sådan kan du lindre hoste med slim
Uanset om der er tale om fast eller løs hoste, hjælper det at indtage rigeligt med væske, som løsner op for slimen og lindrer hosten. Drik det, du har lyst til, og som føles lindrende på din hoste, men lad gerne en stor andel være vand.
Løs hoste skyldes ofte en virusinfektion, som immunforsvaret selv bekæmper, og hosten skal derfor som udgangspunkt ikke behandles. Det skal hoste med tyk slim som udgangspunkt heller ikke, men der findes til gengæld lindrende produkter i form af slimløsende midler. Slimløsende hostemidler virker ved at spalte den seje slim, så den bliver mere tyndtflydende og dermed lettere at hoste op.
Vær opmærksom på, at det er et slimløsende hostemiddel, du skal have fat i - ikke et hostestillende middel. Hosten skal netop hjælpe dig med at få slimen op, og derfor er det en dårlig idé at tage et lægemiddel, som nedsætter hosten.
Slimløsende håndkøbslægemidler:
- Flydende slimløsende hostemiddel:
Bromhexin er en flydende opløsning med det virksomme lægemiddelstof bromhexin.
Midlet virker ved at gøre slimen i luftvejene mere tyndtflydende og dermed lettere at hoste op.
Må anvendes af voksne og børn over 2 år. Bør ikke anvendes af gravide og ammende.
Benysine Syrup er et apoteksforbeholdt hostemiddel med det aktive stof guaifenesin. Det virker ved at løsne slimen.
Må anvendes af voksne og børn fra 12 år. Bør ikke anvendes af gravide og ammende. - Brusetabletter:
Mucolysin og Granon er brusetabletter med det virksomme lægemiddelstof acetylcystein.
Det virker ligeledes ved at gøre slimen i luftvejene mere tyndtflydende. Brusetabletterne fås i forskellige varianter og smage.
Hostemidler med acetylcystein må anvendes af voksne og børn fra 14 år, og bør ikke tages af gravide og ammende.