Tør hoste

Tør hoste

Hoste er ikke bare hoste. Når du skal vælge lindrende midler til din hoste, er det vigtigt at vælge den rette. Her på siden har vi samlet lindrende midler til dig, der har tør hoste - også kaldet krillerhoste.

Når du har generende tør hoste, kan du lindre det med hostestillende midler og hostesaft til tør hoste. Begge dele finder du her på apoteket.

Vores farmakonomer og farmaceuter sidder klar til dig rådgive dig, hvis du har spørgsmål til behandling af din tørre hoste.


Hvad er tør hoste?


Tør hoste er defineret som hoste uden slim. Den opleves som kriller i luftvejene, øjne der løber i vand og man hoster og hoster uden en forløsning.


Hvad skyldes tør hoste?


Det er helt almindeligt at få hoste som symptom i forbindelse med en infektion i de øvre luftveje - eksempelvis en forkølelse. Nogle gange starter hosten ud med at være tør, for senere at blive til hoste med slim.

Tør hoste kan godt være det eneste symptom, man oplever. Nogle undrer sig over, at de hoster uden at have feber eller føle sig alment syge i kroppen, men det er helt almindeligt ved milde infektioner.


Tør hoste værst om natten


Mange oplever, at den tørre hoste tager til, idet de lægger sig i sengen for at gå til ro, og det er der en helt naturlig forklaring på. Da vi ligger ned om natten øges trykket på lungerne, og det kan trigge den tørre hoste.


Hvor længe varer tør hoste?


Tør hoste er generende, fordi det kan føles som, at man hoster uden nytte - og ikke mindst fordi det kan ødelægge nattesøvnen. Det er dog desværre normalt, at tør hoste varer ved i flere uger.

Vi råder dig til, at du lindrer dine symptomer bedst muligt, væbner dig med tålmodighed og giver din krop ro til at komme sig. Dog bør du opsøge din læge, hvis du oplever:

  • Din hoste fortsætter uden bedring i mere end 2 uger. 

  • Du har vejrtrækningsbesvær eller smerter i brystet, når du hoster.

  • Din hoste ledsages af andre symptomer som utilpashed eller feber. 

  • Hosten varer mere end 4-6 uger.

  • Din baby eller lille barn under 2 år hoster.


Lindring af tør hoste


Vælg et hostestillende middel til lindring af tør hoste. Som navnet antyder virker midlet ved at hæmme hosterefleksen. Nogle hostemidler indeholder samtidig et antihistamin, som virker beroligende og dermed kan bidrage til en bedre nattesøvn, hvis du tager det om aftenen. Det kan være en fordel, hvis du har tør hoste, som især er generende om natten.


Hostestillende håndkøbslægemidler:  • Blå Benylan er en flydende mikstur med sukker, som indeholder 2,8 mg/ml af det virksomme lægemiddelstof diphenhydraminhydrochlorid, som virker hostestillende.

  • Rød Benylan er ligeledes en flydende mikstur, som indeholder det virksomme lægemiddelstof diphenhydraminhydrochlorid. Den røde indeholder dog kun 1,4 mg/ml, og så er den uden sukker.
    Vi anbefaler gerne Rød Benylan til børn, da indholdet af det aktive lægemiddelstof er mindre, og smagen er mere børnevenlig.


Vær opmærksom på: Benylan hostestillende kan anvendes af voksne og børn fra 2 år. Doseringen skal tilpasses alder. Hostemidlerne bør ikke tages af ammende, og gravide bør kun tage Benylan efter aftale med egen læge.


Andre hostestillende midler:


A. Vogel Hoste Spray er en spray, som kan give hurtig lindring af tør hoste og krillerhoste. Hostesprayen indeholder 100% naturlige, aktive ingredienser såsom honning, lægestokrose og filtbladet kongelys. Sprayen fungerer ved at danne et beskyttende, lindrende og beroligende lag i halsen, så slimhinderne ikke irriteres yderligere.
Kan anvendes af voksne og børn fra 4 år. Vær opmærksom på forskellig dosering efter alder.


Tør hoste hos børn


Hostende små børn, bør altid tilses af lægen. Hvis du vil give hostelindrende medicin til børn under 2 år, bør du tale med din læge først.

Der findes medicin, som vi anbefaler til børn ned til 2 år. Det gælder blandt andet Rød Benalyn, som er et håndkøbslægemiddel, der indeholder et hostestillende antihistamin. Det er sukkerfrit og med en sød smag af hindbær, der går lettere ind hos små børn.


Få flere gode råd til hvordan du kan lindre tør hoste her >>