Fodpleje

Fodpleje

Hos Webapoteket tilbyder vi et stort sortiment af fodplejeprodukter.

Vi er klar til at rådgive dig om den bedste pleje til dine fødder, uanset om du søger løsninger på specifikke fodproblemer eller råd til daglig pleje af fødderne.

Fødderne bliver ofte overset i vores daglige plejerutiner. God fodpleje er afgørende; ikke kun for at forebygge smerte og ubehag, men også for at undgå alvorligere helbredsproblemer. Ved regelmæssigt at tage vare på dine fødder, kan du reducere risikoen for infektioner og hudproblemer og samtidig sikre, at dine fødder ser flotte ud og føles så rare som muligt.

Hvorfor er fodpleje vigtig?

Fødderne bærer hele kroppens vægt og giver os stabilitet og balance. Det betyder dog også, at fødderne udsættes for stor belastning, fordi de er vores primære måde at bevæge os rundt på. De giver os mulighed for at gå, løbe, hoppe, stå på tæer og udføre andre bevægelser, der er nødvendige for daglige opgaver og fritidsaktiviteter.

Fødderne er fyldt med nerveender, der giver os information om  temperatur, tryk og smerte. Smerte er et advarselssignal om, at noget kan være galt med fødderne eller med kroppen generelt.

Grundlæggende fodplejerutiner

Her er nogle grundlæggende fodplejerutiner, som du kan følge for at holde dine fødder sunde og velplejede:
 • Vask dine fødder dagligt: Hold dine fødder rene hver dag og sørg for at tørre dem godt - især mellem tæerne - da fugtige områder kan fremme vækst af bakterier og svamp.
 • Fugtighedscreme: Påfør en fodlotion eller en fugtighedscreme efter vask for at holde huden blød og fugtet. Vi tilbyder et stort sortiment af fodcremer.
 • Eksfoliering: Brug en fodfil eller en eksfolierende scrub til at fjerne døde hudceller fra fødderne, især omkring hælene. Dette kan hjælpe med at forhindre, at der opstår hård hud og hælrevner.
 • Brug passende sko: Vælg sko, der passer godt og giver støtte til fødderne. Minimér så vidt muligt dit brug af stramme og små sko, såsom stiletter og spidse sko, der udfordrer fødderne. Stramme sko kan være medvirkende til problemer som hælrevner og ligtorne.
 • Skift sokker dagligt: Skift dine sokker dagligt for at holde dine fødder tørre og fri for bakterier. Vælg sokker af bomuld eller bambus for at reducere risikoen for fugt og svamp.
 • Undersøg dine fødder: Undersøg dine fødder regelmæssigt for tegn på irritation, sår, negleproblemer eller andre hudproblemer.

Fodproblemer

De mest almindelige fodproblemer er hælrevner og tørre hæle, ligtorne, knyster, fodvorter, fodsvamp og fodsved. Læs mere om behandling af de forskellige gener på fødderne herunder:

Hælrevner

Hælrevner kan være smertefulde og kan øge risikoen for infektion - især hvis de bliver dybe eller bliver til åbne sår. Derfor er det vigtigt at holde dem fugtede, bruge passende sko og undgå for meget tryk og friktion.

Vi anbefaler at bruge en god, fugtende fodcreme dagligt for at forebygge og mindske hælrevner. Prøv fx Apotekets Hælcreme eller Scholl Professionel Active Repair K+ , der tilfører fugt og næring til revner i hælen.

Du kan også med fordel anvende en god fodfil for at pleje hælene.

Ligtorne

Ligtorne er fortykkede, hårdhudede områder, der føles grove eller ru. De kan være gullige eller grålige i farven og kan være smertefulde, især hvis de trykkes mod underliggende nerver eller knogler.

Ligtorne opstår oftest på grund af forkert fodtøj.

Behandlingen af ligtorne kan være fodbade med varmt vand og sæbe eller eksfolierende produkter. En fodfil kan bruges til at fjerne døde hudceller og mindske fortykkelsen. Der findes også cremer og salver, der er med til at blødgøre og fjerne ligtorne, samt plastre, der kan være med til at trykaflaste og mindske smerter.

Ved sejlivede ligtorne kan det være nødvendigt at benytte et ligtornemiddel for at komme den hårde hud til livs, så der kan dannes ny, frisk hud. Ligtornemidler findes både i en flydende version og som ligtornspen, der nemt doserer midlet.

Se hele vores udvalg af produkter, der behandler ligtorne, her.

Hvis ligtorne er meget smertefulde eller fortykkede, kan det være nødvendigt at få hjælp fra en fodterapeut eller læge.

Fodvorter

Fodvorter forårsages af specifikke typer HPV (infektion med humant papillomavirus). De kan være hævede og kan have en ru overflade. Fodvorter kan give smerte eller ubehag, når de trykkes eller når man går eller står på dem.

Fodvorter kan ofte behandles derhjemme med midler, der indeholder salicylsyre, som hjælper med at fjerne det øverste lag af hud og nedbryder vorten, fx Vortefri. Andre behandlinger inkluderer kirurgisk fjernelse eller frysning. Frysning kan foregå derhjemme med Wartner Cryo 2.0 Freeze Pen eller hos lægen.

For at undgå fodvorter er det vigtigt ikke at gå barfodet på offentlige steder, hvor der er risiko for at komme i kontakt med HPV, som i omklædningsrum eller poolområder. Det er også vigtigt ikke at dele  håndklæder eller sko med personer, der har fodvorter.

Fodvorter trives i varme, fugtige miljøer, så det kan hjælpe at holde fødderne tørre og rene. Tør dine fødder grundigt efter badning og svømning, især mellem tæerne.

Fodsvamp

Fodsvamp opstår typisk, når fødderne udsættes for varme og fugtige forhold, hvor svampene trives.

Symptomer på fodsvamp kan være kløe, en brændende fornemmelse, skællet hud, irritation, rødme og revner eller sår mellem tæerne.

Behandling af fodsvamp kan omfatte brug af svampedræbende cremer eller salver, der indeholder aktive ingredienser som clotrimazol, terbinafin eller miconazol, som kan købes i håndkøb på apoteket. Lamisil Creme og Finigen Creme afhjælper fodsvamp gennem et kort behandlingsforløb. Produkterne kan anvendes direkte på de inficerede områder af fødderne. Derved dræbes svampen, symptomer som kløe, rødme og skællet hud lindres.

I svære tilfælde af fodsvamp, der ikke reagerer på topiske behandlinger, kan lægen ordinere receptpligtige orale svampedræbende medikamenter som terbinafin eller itraconazol. Disse medikamenter virker indefra og dræber svampen i hele kroppen.

Det er vigtigt at fortsætte behandlingen i den anbefalede periode, selvom symptomerne forsvinder, for at forhindre tilbagevendende infektion.

For at undgå eller forebygge, at der kommer fodsvamp, er det vigtigt at holde fødderne tørre og rene, undgå at gå barfodet i offentlige områder, bære åndbare sko og skifte sokker dagligt.

Fodsved og lugt

Nogle mennesker har tendens til at producere mere fodsved end andre, og det kan skyldes flere ting:
 • Det kan være delvist genetisk bestemt. Hvis dine forældre eller andre familiemedlemmer har tendens til at svede meget, er der en større sandsynlighed for, at du også vil gøre det.
 • Personer, der er meget fysisk aktive, kan have en tendens til at svede mere, herunder på fødderne.
 • Stress og angst kan øge aktiviteten i kroppens svedkirtler, hvilket kan resultere i øget svedproduktion på fødderne.
 • Fodtøj og sokker lavet af ikke-åndbare materialer kan begrænse luftcirkulationen omkring fødderne og forårsage øget svedproduktion.
 • Tætsiddende sko kan også øge friktion og varme, og bidrage til sveddannelse.
 • Varmt og fugtigt vejr kan øge svedproduktionen generelt og også  påvirke fødderne.
 • Hormonelle ændringer, under puberteten eller graviditet, kan påvirke svedkirtlerne og forstærke produktionen af sved.


For at reducere føddernes svedproduktion kan man bruge åndbare sko og sokker, skifte sokker ofte og sørge for at holde fødderne tørre og rene. Man kan også anvende en antiperspirant fodcreme eller fodspray, der hjælper med at reducere svedproduktionen og mindske lugtgener.

Få rådgivning hos os

På Webapoteket, står vi altid til rådighed og vejleder gerne, hvis du har brug for hjælp med fødderne. Fandt du ikke den vejledning, du havde brug for, kan du med fordel kigge nærmere på vores artikelunivers, hvor vi guider yderligere om fx forpleje eller om fodproblemer pga. type 2-diabetes.