Ligtorne, hård hud og knyster

Ligtorne, hård hud og knyster

Ligtorne er et almindeligt problem, som oftest ses hos kvinder, fordi de oftere går i høje og ukomfortable sko. En ligtorn opstår på grund af et for stort pres, som giver dannelse af hård hud, som så kan udvikle sig til ligtorne, når de døde hudceller presses sammen til en tyk, hård torn. Tornen trænger ned i læderhuden på grund af presset fra at gå og stå eller fra en sko, der trykker. Dette er smertefuldt og generende.

Du kan selv forebygge ligtorne og hård hud ved a vælge komfortable sko og ved at holde huden på fødderne blød, så der ikke dannes hård hud. Det kan du gøre ved at tage fodbade og smøre fødderne med en god fodcreme. Du kan også fjerne hård hud med en fodfil eller fodhøvl.

Der findes forskellige ligtorneplastre og -midler. Nogle virker forebyggende ved at blødgøre huden, og andre virker lindrende ved at beskytte og aflaste trykket.

Gode råd til forebyggelse og behandling af ligtorne >>

Knyster opstår, ligesom hård hud og ligtorne, på grund af uhensigtsmæssigt tryk på fødderne. En knyst fremkommer ved tryk på et af fodens naturlige fremspring og er en betændelsestilstand i den slimsæk, som omgiver det aktuelle led. Et langvarigt tryk gør slimsækken betændt og irriteret, hvilket resulterer i, at den bliver hævet, hård, rød og meget øm.

I forbindelse med en knyst kan der komme en fejlstilling af leddet. Det ses ofte ved at f.eks. storetåen bøjer indad.

En knyst på foden kan lindres med en knystbeskytter eller knystplaster, som absorberer trykket og lindrer smerter.