Knyster

Knyster

Her på siden finder du lindrende knysteplastre og knystbeskyttere, der kan hjælpe med at reducere tryk og irritation omkring knysten. Disse produkter kan både forebygge gener og lindre smerter, så du kan få en mere komfortabel hverdag – selv i sko.

Knyster er en udbredt fodlidelse, der typisk viser sig som en fremtrædende hævelse ved storetåens grundled, men som også kan opstå ved lilletåen eller andre tæer. For mange kan knyster være til gene, da de ofte medfører smerter, pres mod fodtøjet og øget risiko for udvikling af hård hud og ligtorne. Knyster kan have flere årsager, herunder genetisk disposition, fodens form og valg af fodtøj. Her kan du læse mere om de forskellige typer knyster, deres symptomer og hvad du kan gøre for at forebygge, lindre og behandle dem.



Hvad er knyster?

Knyster er fejlstillinger, der kan opstå på forskellige steder på foden. Fælles for dem er, at de kan medføre ømhed, hævelse og udvikling af hård hud. Det er meget almindeligt, at dette forårsager trykgener mod f.eks. siden af storetåen, og du kan få smerter og problemer med at passe dine sko. Dette kan skabe friktion mod fodtøjet, hvilket også kan føre til øget risiko for dannelse af ligtorne og hård hud.

  • Halux valgus (storetåens grundled):
    Den mest almindelige type knyst er en fejlstilling af storetåen, hvor storetåen begynder at pege mod lilletåen. Ofte ses skævhed i storetåen og ømhed ved storetåens grundled, hvilket kan genere 2. tå. Leddet kan hæve op og bule ud, så der opstår en smertefuld og øm knyst på indersiden af foden. Denne fejlstilling skaber pres på huden og kan medføre hård hud eller ligtorne. Knyster ses ofte hos kvinder, der har tendens til at anvende smalle sko, hvilket presser tæerne sammen og fremmer fejlstilling.

  • Skrædderknyst (lilletåens grundled):
    Den mest almindelige type knyst er hallux valgus, der netop rammer storetåens grundled. Der findes dog også en type, der kaldes skrædderknyst, som opstår ved lilletåens grundled på ydersiden af foden. En skrædderknyst, også kendt som en "bunionette," opstår, når lilletåen presses ind mod storetåen. Dette kan også føre til smerter og dannelse af hård hud eller ligtorne, særligt hvis man ofte anvender stramme sko eller højhælede sko.

  • Knyster ved andre tæer:
    Det er også muligt at udvikle mindre knyster på andre tæers grundled, selvom det er mindre hyppigt. Disse kan for eksempel opstå ved gentagen belastning og friktion, især hvis man ofte anvender stramme eller ukomfortable sko.


Hvorfor får man knyster?

Man kender ikke den præcise årsag til, hvorfor man får knyster. Det tyder dog på, at smalt fodtøj og høje hæle eller forfodsplatfod eller hulfod kan bidrage til udviklingen af knyster. Ligeledes kan vedvarende pres fra stramt fodtøj over tid være med til at forværre knystens størrelse og smerte.

  • Smalt fodtøj

  • Høje hæle

  • Forfodsplatfod eller hulfod

  • Vedvarende pres fra stramt fodtøj


Forebyggelse af knyster

For at forebygge knyster anbefales det at anvende fodtøj, der skåner tæerne og undgår pres på knystens område. Vælg sko med lav hæl, bred forfod og en god højde til tæerne for at give god plads, så tæerne ikke bliver presset sammen. Ved daglig brug af rummeligt og ergonomisk fodtøj kan du mindske risikoen for, at tæerne fejlstilles over tid, hvilket kan reducere sandsynligheden for knystdannelse.

Du kan med fordel bruge knystbeskyttere, som kan aflaste det tryk, der opstår, hvis knysten allerede er dannet, og som samtidig kan forebygge yderligere irritation. Knystbeskyttere findes specifikt til storetåen eller lilletåen, og de kan let anvendes i hverdagen uden at fylde for meget i skoene. Tådelere er en anden løsning, som hjælper med at adskille tæerne og kan reducere friktion og irritation mellem tæerne.

Det er også en god idé at være opmærksom på eventuelle begyndende tegn på knyster. Oplever du ømhed, rødme eller hævelse ved storetåens grundled, kan det være tegn på begyndende knystdannelse, og det kan derfor være gavnligt at skifte til mere rummelige sko eller tage yderligere forebyggende foranstaltninger.

  • Anvend rummeligt fodtøj.

  • Gå i sko med lav hæl.

  • Brug eventuelt knystbeskytter eller tådeler.


Behandling af knyster

Hvis en knyst allerede er dannet og giver smerter, kan knysteplastre være en effektiv lindring. Disse plastre mindsker trykket på knysten, forebygger vabler og reducerer risikoen for hård hud. Knysteplastre kan være særligt nyttige, hvis knysten ofte gnider mod skoene og bliver øm. Knystbeskyttere kan også anvendes til at dæmpe smerte og beskytte knysten mod yderligere belastning.

I nogle tilfælde kan aflastende indlægssåler også være gavnlige, da de støtter foden og mindsker trykket på knysten. Indlægssåler, der er designet til at støtte fodbuen og fordele vægten jævnt, kan reducere belastningen på både knyster og andre belastede områder af foden.

Hvis smerten fra knysten er konstant og begrænser dine daglige aktiviteter, kan operation være en sidste udvej. Knyster kan i svære tilfælde kræve kirurgisk korrektion, hvor en læge justerer knogle- og ledpositionen i tåen. Hvis du overvejer operation, bør du først drøfte muligheder og potentielle risici med din egen læge.

  • Anvend knysteplaster eller knystbeskytter til lindring.

  • I svære tilfælde kan operation være en nødvendig behandling af knyster.


Få personlig rådgivning på Webapoteket

For yderligere vejledning om behandling og forebyggelse af knyster kan du kontakte vores apoteksuddannede personale. Vi sidder klar via telefon, chat eller mail til at svare på dine spørgsmål.