På Webapoteket har vi både almindelig komælksbaseret modermælkserstatning som f.eks. NAN og Allomin, samt special-modermælkserstatninger, der er hydrolyseret, laktosefri og glutenfri, fri for komælk og soja som f.eks. Nutramigen, Pepticate eller Althera. Special-erstatningerne er ofte dyrere end de almindelige varianter. Du kan altid kontakte os for rådgivning om, hvilken variant du bør vælge.
Det er ikke altid, at amning lykkes eller er en mulighed, og her er modermælkserstatning et vigtigt alternativ. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at almindelig komælksbaseret modermælkserstatning bør undgås i barnets første leveuge for at forebygge mælkeallergi hos børnene. Børn, der af forskellige årsager har behov for at få tilskud af modermælkserstatning i den første leveuge, anbefales derfor højt hydrolyseret (hypoallergen) modermælkserstatning eller aminosyrebaseret modermælkserstatning. Dette gælder uanset, om barnet er disponeret for mælkeallergi eller ej.
Hvad er hydrolyseret modermælkserstatning? At modermælkserstatning er hydrolyseret betyder, at proteinerne i mælken er spaltet i mindre fraktioner. Er erstatningen højt hydrolyseret, er den derfor spaltet i meget små fraktioner. De mindre fraktioner gør mælken lettere at fordøje, og herved mindskes risikoen for, at immunforsvaret reagerer på mælkeproteinerne. Fra anden leveuge kan man give almindelig komælksbaseret modermælkserstatning til de børn, der ikke bliver ammet eller har behov for tilskud til amningen.
Hvor meget modermælkserstatning skal baby have?
Mængden af modermælkserstatning afhænger af babys alder, vægt og aktivitetsniveau. Vi har udarbejdet en tilberedning- og doseringsguide, der kan hjælpe dig med at give den rette mængde modermælkserstatning til dit barn.
Vær opmærksom på at for meget pulver kan medføre dehydrering, hvorimod for lidt pulver giver utilstrækkelig næring. Forholdet mellem vand og pulver må ikke afvige fra instruktionerne på produktet uden først at konsultere egen læge.
Hvornår skal man give modermælkserstatning?
WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler modermælk frem for modermælkserstatning, hvis det er muligt. Børn, der har fået modermælk i de første 6 måneder, er mindre udsatte over for infektioner og bedre beskyttet mod at udvikle astma eller allergi.
Der kan dog være forskellige grunde til, at amning ikke er en mulighed. At vælge mellem bryst eller flaske er et individuelt valg, man som forældre tager. Man er ikke en dårligere forælder, hvis man fravælger amning.
Hvilken modermælkserstatning skal man vælge?
Der findes forskellige typer af modermælkserstatning. Der findes den almindelige, komælksbaserede modermælkserstatning, og så findes der special-modermælkserstatninger. Disse er hydrolyseret (hypoallergen), laktosefri, glutenfri, soyafri og fri for komælk.
Hvilken modermælkserstatning er bedst til nyfødt?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at komælksbaseret modermælkserstatning undgås i barnets første leveuge for at forebygge mælkeallergi. Derfor anbefales en højt hydrolyseret (hypoallergen) modermælkserstatning eller aminosyrebaseret modermælkserstatning. Dette gør sig gældende, uanset om barnet er disponeret for mælkeallergi eller ej.
Kan baby spise for meget modermælkserstatning?
Som udgangspunkt kan baby ikke spise for meget modermælkserstatning. Babyer spiser forskelligt alt efter aktivitetsniveau og behov, men oplever du, at din baby spiser meget mere end det udregnede behov, kan det dog være en god ide at drøfte det med egen læge.
Kan man både amme og give modermælkserstatning?
Ja, man kan godt både amme og give modermælkserstatning. Modermælk er at foretrække, men hvis produktionen af modermælk ikke er tilstrækkelig til at dække dit barns behov, kan det være en god ide at supplere med modermælkserstatning.
Hvornår stopper man med modermælkserstatning?
Modermælk er den eneste næring, dit barn har behov for de første 6 måneder. Derfor skal modermælkserstatning gives indtil barnet er minimum 6 måneder. Herefter kan du anvende modermælkserstatning som et supplement til en varieret kost.
Hvad er modermælkserstatning lavet af?
Modermælkserstatning er sammensat, således dit barn får alle de nødvendige mineraler, fedtstoffer, vitaminer og næringsstoffer for en normal vækst og udvikling. Modermælkserstatning er ofte komælksbaseret, men der findes også special-modermælkserstatninger, hvis dit barn ikke kan tåle komælk.