Allergi

Allergi og overfølsomhed

Allergi og overfølsomhed giver ofte generende og ubehagelige symptomer og reaktioner som stoppet næse og nys, kløende og røde øjne eller eksem. Det er der heldigvis råd for hos Webapoteket.

Her finder du et stort udvalg af allergi medicin, herunder både allergi piller, næsespray og øjendråber mod allergi. Alle indeholder lægemidler, der hæmmer udviklingen af den allergiske reaktion.

Hos os får du rådgivning om alt fra symptomer til den rette lindring og anvendelse af håndkøbslægemidlerne. Finder du ikke svar her på siden eller under det enkelte produkt, er du velkommen til at kontakte vores apotekspersonale.Hvad er allergi?

Allergi er en tilstand, som opstår som følge af en overfølsomhed overfor ufarlige stoffer (allergener), hvilket udløser en allergisk reaktion. Ved allergi overreagerer kroppens immunforsvar på stoffer, der normalt ikke burde udløse en allergisk reaktion. Det kan for eksempel være hunde- eller kattehår, specifikke fødevarer eller pollen.

Dette skyldes, at kroppen fejlfortolker stofferne og ser dem som skadelige, hvorfor kroppen i et forsøg på at beskytte sig selv danner antistoffer og frigiver histamin.

Har man allergi, kan man derved få en allergisk reaktion ved at være i kontakt med almindelige stoffer, som man bliver udsat for dagligt, såsom for eksempel pels fra husdyr, pollen og husstøvmider.

Allergi er arveligt betinget. Det betyder, at der er en øget risiko for at få allergi, hvis én eller begge forældre har allergi.Hvad er overfølsomhed?

Når der sker en overreaktion i kroppens immunsystem, er der tale om allergi. Hvis man derimod oplever en overfølsomhed overfor bestemte stoffer, hvor immunsystemet ikke er indblandet, kalder man det i stedet intolerans.

De mest kendte former for intolerans er:

 • Laktoseintolerans: Overfølsomhed overfor laktose (mælkesukker), hvilket kan give symptomer som diarré, rumlen i maven og oppustethed.

 • Glutenintolerans (cøliaki): Kaldes også glutenallergi eller cøliaki, og skyldes overfølsomhed overfor proteinet gluten, hvilket kan give symptomer som diarré, luft i maven, vægttab, træthed og rumlen i maven.


Allergi symptomer

Når kroppen bliver udsat for den eller de allergener, som du er overfølsom overfor, udløses en allergisk reaktion, der giver en række allergi symptomer. De mest karakteristiske symptomer på allergi er:

 • Gentagende nys

 • Tilstoppet næse samt løbende næse

 • Kløende øjne og næse

 • Øjne der løber i vand

 • Træthed

 • Hovedpine

 • Kløe i halsen

 • Eksem og udslæt


Oplever du nogen af disse symptomer, kan der være tale om allergi. Det er dog ofte forskelligt, i hvor høj grad man er generet af symptomerne. Nogle mærker blot få og lette symptomer, mens andre får stærke reaktioner med mange forskellige symptomer. Hvilke allergi symptomer du oplever, afhænger desuden i høj grad af, hvilken form for allergi du har.

Har du mistanke om allergi, kan det være en god idé at kontakte lægen. Din læge kan udføre allergitests i form af priktest eller blodprøve, der kan være med til at afklare, om du har allergi.Forskellige former for allergi

Der findes mange forskellige allergiformer, herunder blandt andet pollenallergi, kæledyrsallergi, husstøvmideallergi, fødevareallergi og kontaktallergi. Årsagen til allergi og overfølsomhed kan være mange, og disse er blot nogle af de mange typer af allergi, der findes. Herunder har vi beskrevet de tre mest almindelige former for allergi, og hvilke symptomer de kan give.


Høfeber

Høfeber er en samlet betegnelse, der dækker over allergier som pollenallergi, husstøvmideallergi, kæledyrsallergi samt allergi overfor skimmelsvampe. Høfeber kan give symptomer som kløende, røde øjne, nys, hoste, tilstoppet og løbende næse, kløe i mund og svælg, øjne der løber i vand, træthed og åndedrætsbesvær.Fødevareallergi

Fødevareallergi er, som navnet antyder, allergi overfor specifikke fødevarer. Fødevareallergi bliver også betegnet som fødevareoverfølsomhed, og kan hos børn give symptomer som ondt i maven, kvalme og opkast. Hos voksne kan fødevareallergi vise sig ved løbende næse, kløende øjne, åndenød og udslæt i huden.Kontaktallergi

Kontaktallergi kommer til udtryk ved, at kroppen udløser en allergisk reaktion, når huden kommer i kontakt med for eksempel metaller (nikkel), parfumestoffer, planter, konserveringsmidler eller farvestoffer. Kontaktallergi giver symptomer på det hudområde, som er i kontakt med det stof, som kroppen er allergisk overfor, og kan vise sig ved rød, hævet hud, kløe samt små blærer.

Du kan læse mere om symptomer og behandling af pollenallergi i artiklen her.Find allergi piller og andet allergi medicin på Webapoteket

Allergi kan forebygges ved at undgå at udsætte kroppen for de stoffer, som kroppen reagerer uhensigtsmæssigt på. Det kan dog i nogle tilfælde være svært særligt hvis man lider af pollenallergi, da det er svært at undgå pollen i luften.

I stedet kan det være en hjælp at behandle allergi symptomerne med forskellige typer allergi medicin. På Webapoteket har vi et bredt udvalg af forskellige midler mod allergi, som kan dæmpe allergi symptomerne:


 • Allergi piller: Har du allergi, kan du vælge at tage tabletter, som indeholder antihistaminer, også kaldet allergi piller. Pillerne hæmmer effekten af histamin, som er det stof, kroppen frigiver ved allergiske reaktioner, og hjælper på den måde med at bekæmpe allergi symptomer. Eksempler på allergi piller kan være Benadryl kapsler, Alnok tabletter, Benaday tabletter og Altifex tabletter.

 • Øjendråber mod allergi: Til behandling af allergi i øjnene, kan du bruge øjendråber. Øjendråber mod allergi indeholder antihistaminer eller andre lægemidler, der hjælper med at lindre røde og kløende øjne. Prøv for eksempel Benaliv øjendråber, Allergodil øjendråber eller Lomudal øjendråber.

 • Næsespray mod allergi: Til allergi symptomer i næsen kan du benytte en næsespray, der indeholder lægemidler, som hjælper mod tilstoppet næse, løbende næse eller kløende næse. Vælg for eksempel BenaRhin næsespray, Benaliv næsespray eller Otrason Næsespray. Til forebyggelse af høfeber kan du også prøve Rhinix næsefiltre, der fysisk blokerer for pollen.Hvilken type behandling skal jeg vælge?

Den mest optimale behandling kan være forskellig fra person til person. Vi kan reagere forskelligt på de forskellige aktive stoffer i præparaterne, så ofte må man prøve sig lidt frem og således finde ud af hvilket aktivt indholdsstof, der hjælper bedst og sløver mindst eller slet ikke.

Ligeledes er der heller ikke bestemte produkter, der virker bedst til en bestemt type allergi. Det betyder, at man kan ikke sige, at hvis man har birkepollenallergi, så skal man bruge et bestemt produkt.

Derfor anbefaler vi, at du starter et sted, og hvis det virker tilfredsstillende, så er alt godt. Hvis ikke, bør du prøve et andet produkt, eller alternativt rådføre dig med din læge.

Generelt er det godt at behandle lokalt. Så er det kun øjnene, der er generet, så brug øjendråber. Er det primært symptomer fra næsen og øjnene, så er en næsespray ofte ideel, da den også kan hjælpe lidt opad i systemet på øjensymptomer. Desuden kan du anvende tabletter – enten alene eller suppleret med øjendråber og/eller næsespray efter behov.