Naturlægemidler

Naturlægemidler

Naturlægemidler er lægemidler, der typisk indeholder tørrede planter, plantedele eller planteudtræk samt andre naturligt forekommende kilder. Planter og lignende er blevet anvendt i århundreder, og naturlægemidler har derfor altid været en del af apotekets og farmaciens historie.

I moderne tid har fremskridt inden for kemi og farmakologi ført til syntetisering af mange naturlige forbindelser. Naturlægemidler baseres primært på naturlige kilder som planter, mens moderne medicin ofte indeholder syntetiske versioner af disse naturlige stoffer. Syntetisering gør det muligt at producere lægemidler med mere præcise og pålidelige virkninger og doseringer. Dette har udviklet den medicin, der kendes i dag, hvor både naturlægemidler og syntetiske lægemidler spiller en vigtig rolle i behandling af forskellige helbredsproblemer.

Lægemiddelstyrelsen er ansvarlig for godkendelse og overvågning af naturlægemidler og sikrer, at krav om kvalitet, sikkerhed og virkning opfyldes.

Kontakt Webapotekets apoteksuddannede personale for personlig vejledning og rådgivning om naturlægemidler.



Definition og karakteristika

Naturlægemidler defineres i lovgivningen og af Lægemiddelstyrelsen, som lægemidler, hvis aktive indholdsstoffer udelukkende er naturligt forekommende stoffer i koncentrationer, der ikke er væsentlig større end dem, hvori de forekommer i naturen.

Naturlægemidler godkendes kun til behandling af ”lettere sygdomme” og sælges bredt. Det betyder, at du kan købe naturlægemidler på apoteket, men andre brancher må også sælge naturlægemidler.



Anvendelsesområder

Naturlægemidler bruges til en bred vifte af sygdomme og symptomer. Almindelige symptomer og tilstande, hvor naturlægemidler kan anvendes, er f.eks.:

  • Pebermynte anvendes mod irritabel tyktarm og oppustethed.

  • Passionsblomst anvendes mod milde symptomer på stress og søvnbesvær.

  • Savpalme anvendes ved hyppig vandladningstrang ved godartet let forstørret prostata.


Fremstilling og ingredienser

Kilder til naturlægemidler er plantedele som blad, rod, frø, blomster og frugter fra forskellige planter. Naturlægemidler kan også indeholde ekstrakter fra plantedele. Desuden er der tilsat hjælpestoffer, der virker som fyldstof, smagsstof, bindemiddel, konserveringsmiddel og som farvestof.

Ved fremstilling af naturlægemidler anvendes metoder, der sikrer, at de aktive ingredienser bevarer deres terapeutiske egenskaber. Typiske fremstillingsmetoder omfatter mekanisk udvinding, ekstraktion og fermentering.



Regulering og godkendelse

Naturlægemidler godkendes i Danmark af Lægemiddelstyrelsen, der har fastsat en række krav til producenterne.

Når en producent søger om at få et naturlægemiddel godkendt, begynder en grundig proces. Først skal producenten indsende omfattende dokumentation, der beskriver produktets effekt, sikkerhed og fremstillingsproces i detaljer. Derefter tager Lægemiddelstyrelsen over og gennemfører inspektioner og kontrolbesøg. Disse besøg sikrer, at producenten lever op til god fremstillingspraksis, og at produktet er sikkert og effektivt for forbrugerne.

Producenter af naturlægemidler skal leve op til de samme krav som producenter af almindelige lægemidler. Krav til lokaler, uddannet personale og råvarer kontrolleres af Lægemiddelstyrelsen.



Sikkerhed og virkning

Faglitteraturen indeholder viden om lægeplanter og ekstrakter. Krav til sikkerhed og virkning for naturlægemidler er baseret på denne viden. Derfor kan et naturlægemiddel blive godkendt ud fra historisk anvendelse og ikke nødvendigvis ud fra kliniske studier.

Naturlægemidler kan, ligesom almindelige lægemidler, have bivirkninger. Disse vil være beskrevet i indlægssedlen, hvor der også findes information om korrekt brug. På pakningen vil det altid fremgå, at det er et naturlægemiddel, og produktet vil have et markedsføringstilladelsesnummer, som viser, at det er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.

Det er vigtigt, at du taler med din læge om brug af naturlægemidler, hvis du anvender anden medicin. Der kan være interaktioner. Perikon er et eksempel på et naturlægemiddel, der kan interagere med andre lægemidler, såsom p-piller og blodfortyndende medicin.

Hvis du er gravid eller ammer, anbefales naturlægemidler generelt ikke, da der mangler data om sikkerheden. En undtagelse er loppefrøskaller og mælkesyrebakterier, da de ikke optages i kroppen.



Naturlægemidler vs. kosttilskud

Kosttilskud og naturlægemidler er begge former for produkter, der anvendes til at støtte sundhed og mental velvære. Produkterne adskiller sig dog på følgende måde:

Kosttilskud indeholder vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der supplerer kosten. Formålet med kosttilskud er at tilføre kroppen næringsstoffer, som den muligvis ikke får tilstrækkeligt nok af i kosten. Lovgivning om og godkendelse af disse er Fødevarestyrelsens ansvar.

Naturlægemidler indeholder derimod aktive ingredienser fra planter og anvendes til behandling, lindring eller forebyggelse af sygdomme. Lovgivning om og godkendelse af disse er Lægemiddelstyrelsens ansvar.



Eksempler på naturlægemidler

Der findes et bredt udvalg af naturlægemidler. Sinupret og Echinaforce er populære valg ved forkølelse. Vivag vaginalkapsler er et andet eksempel, som anvendes mod ubalance i skeden.



Sikker brug og rådgivning

Brug naturlægemidler med omhu og tal med din læge, hvis du er i tvivl om de gener, du har. Det er vigtigt at være opmærksom, hvis du tager andre lægemidler. Spørg gerne os, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål til naturlægemidler.




Af Pia V, farmakonom, maj 2024