Det skal være let for dig at passe godt på din hud. Derfor finder du her på Webapoteket udelukkende solcreme af høj kvalitet og flest solcremer med høj solfaktor.
Du finder også dermatologisk solpleje, som er udviklet til hud med særlige udfordringer - som for eksempel rosacea eller sart og sensitiv hud.
Udvalget spænder over solcreme, sololie, sollotion, solcreme spray, solcreme til ansigtet, solcreme til kroppen og solcreme til børn. Har du behov for vejledning til valg af den rette solcreme for dig og din familie, er du velkommen til at kontakte vores apotekspersonale.
Hvad er solcreme?
Solcreme er kort fortalt en barriere til at smøre på huden for at beskytte den mod solens skadelige stråler. Solens UV-stråler kan forårsage fotoaldring (mere slap hud), soleksem, pigmentforandringer samt udvikling af hudkræft senere i livet. Som de fleste er klar over, er der derfor god til at være flittig med solcremen og passe godt på sin hud.
Solens lys indeholder blandt andet UVA og UVB stråler, som begge er skadelige for vores hud. Vi bliver udsat for UV-stråler året rundt, uanset om det er varmt eller koldt - bare solen er fremme. UV-indekset er dog højere om sommeren end om vinteren.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på refleksion fra for eksempel sne, som kan forstærke UV-strålingen. Derfor er det lige så vigtigt at huske solcremen på skiferien som på sommerferien.
Hvad er solcreme lavet af?
Det helt særlige indhold i solcremer, som gør, at de adskiller sig fra andre almindelige fugtgivende cremer, er indholdet af solfiltre. Der findes mange forskellige solfiltre, men overordnet set kan de inddeles i fysiske/mineralske og i kemiske/organiske.
En solcreme kan indeholde enten den ene type filter eller en kombination af begge. Hvis en producent af solcreme anvender en kombination af filtrene, er det ofte for at opnå en meget høj solbeskyttelsesevne.
Fysisk solfilter / mineralsk solfilter
De fysiske solfiltre, som også kaldet mineralske solfiltre, virker ved at absorbere UVA og UVB stråling samtidig med, at de reflekterer solens synlige lys.
Solcreme med udelukkende fysisk solfilter vil give et hvidligt udseende på huden og føles seje at smøre ud.
- Absorberer UVA og UVB stråler samtidig med at reflektere solens synlige lys
- Føles ofte sej at smøre ud og kan give et hvidligt udseende på huden
Der findes i øjeblikket kun to slags fysiske solfiltre, og på solcremens ingrediensliste vil de hedde:
- Titanium dioxide
- Zinc oxide
Sol de Ibiza er et eksempel på en serie af solcreme med mineralsk solfilter.
Kemisk solfilter / organisk solfilter
De kemiske, også kaldet organiske, solfiltre, virker ved at absorbere solens UVA og UVB stråler.
Solcreme med udelukkende organisk filter er lette at smøre ud og føles behagelig på huden.
- Virker ved at absorbere solens UVA og UVB stråler
- Er let at smøre ud og trænger let ind i huden
Der findes mange forskellige kemiske solfiltre - nogle producenter har patent på deres solfilter og giver dem et handelsnavn som for eksempel Mexoryl og Mexoryl XL.
Solfaktor (SPF)
Solcremer skal være udstyret og mærket med en indikation af solfaktoren, også kaldet SPF (Sun Protection Factor). Virkningen af solfaktoren skal desuden dokumenteres.
Solfaktoren fortæller, hvor meget stråling der skal til, for at huden bliver rød med solcremen på, i forhold til hud uden solcreme på.
- Faktor 6-10: Lav beskyttelse
- Faktor 15-25: Medium beskyttelse
- Faktor 30-50: Høj beskyttelse
- Faktor 50+: Meget høj beskyttelse
Det skal være nemt for dig at passe på din hud, og derfor har vi på Webapoteket ingen solcreme med lav solfaktor.
Hvilken faktor solcreme skal jeg bruge?
Vi anbefaler, at du anvender en solcreme, som både beskytter mod solens UVA og UVB stråler. Derudover anbefaler vi, at du vælger solcreme efter din hudtype og efter solens intensitet. Du gør klogt i at vælge en høj faktor, hvis du skal på ferie under varmere himmelstrøg, hvor UV-indekset er højere end i Danmark.
Anvend en solstift med høj faktor på særligt udsatte områder (f.eks. næse, læber, skuldre, øreflipper).
Bliver du ofte ramt af forkølelsessår, så anvend en læbepomade med solfaktor.
Sart og lysfølsom hud, samt hud med rosacea, bør beskyttes med solcreme med høj faktor.
Solcreme til ansigtet
Huden i ansigtet er sart og særligt udsat for solens stråler. Det er derfor en god idé at smøre ansigtet med solcreme hver dag, så den altid er beskyttet i de solrige måneder.
En ansigtssolcreme er ofte lettere i konsistensen end solcreme til kroppen, og så er den ofte udstyret med en høj solbeskyttelsesfaktor. Der er derfor god grund til at vælge én, som er specifikt udviklet til huden i ansigtet foruden en solcreme til kroppen.
Nogle ansigtssolcremer kan med fordel anvendes som dagcreme i sommermånederne. Det gælder for eksempel Rudolph Care solcreme til ansigtet. Omvendt vil en dagcreme med solfaktor ofte ikke yde god nok beskyttelse til at udgøre det for en ansigtssolcreme.
Find solcreme til ansigtet her >>
Solcreme til ansigtet under makeup
Bruger du makeup til daglig, gælder det om at finde en ansigtssolcreme, som egner sig godt til at smøre på under make-uppen. I dag er der solfaktor i mange foundations og puddere, men disse kan ikke udgøre optimal beskyttelse mod solen.
Vi anbefaler derfor, at du tager ansigtssolcreme på under din makeup. Vælg en, som er let i konsistensen og trænger godt ind i huden - for eksempel La Roche-Posay Anthelios UVMune Ultralet Creme eller Avene Sun B-Protect SPF 50+.
Solcreme til børn
Solcreme særligt udviklet til børn, indeholder ofte færre allergifremkaldende stoffer, som for eksempel parfume. Desuden er faktoren høj, og de indeholder ofte også et fysisk solfilter, som beskytter ekstra godt, men også kan gøre cremen lidt sværere at smøre ud samt give et hvidt præg på huden.
Når du skal vælge en solcreme til dine børn, anbefaler vi, at du går efter følgende:
- En solcreme som både beskytter mod UVA og UVB stråler
- En solcreme med høj solfaktor - vores udvalg til børn starter fra faktor 30.
- En solcreme uden parfume
Husk desuden at smøre barnet ind i rigelige mængder, og gentag efter badning eller i løbet af dagen.
Solcreme til baby
Det anbefales ikke, at børn under 1 år opholder sig direkte i solen. Din baby bør være i skyggen med solhat på og let tøj, som også kan beskytte mod solen.
Når baby selv kan bevæge sig fra skyggen og ud i solen, bør solhat og det lette, beskyttende tøj suppleres med en solcreme med høj faktor. Vi anbefaler en solcreme, som både beskytter mod UVA og UVB stråler, og som er parfumefri. Det er dog stadig vigtigt at sørge for, at holde det lille barn ude af solens direkte lys så vidt muligt.
Populær solpleje på apoteket
Apotekets solcreme
Alle produkterne i Apotekets solserie er Svanemærket og mærket med Den Blå Krans / Asthma Allergy Nordic. Apotekets solcremer er desuden alle fri for parfume. Derfor kan Apotekets solprodukter med fordel anvendes af hele familien - både børn og voksne.
Avène solcreme
Franske Avène står bag solbeskyttelse til både børn og voksne, som passer godt på både huden og verdens have. Avène har fokus på, at deres solfiltre skal påvirke verdenshavene så lidt som muligt, og de har derfor testet sine solfiltre på tre nøglearter af maritim biodiversitet.
La Roche-Posay solcreme
La Roche-Posay er specialiseret i solbeskyttelse til sensitiv hud. Anthelios-serien yder bredspektret og meget høj solbeskyttelse. Desuden er der i La Roche-Posays solcremer et stort fokus på en behagelig konsistens, som både sikrer en behagelig fornemmelse og en ensartet film på huden, som sikrer et højt niveau af beskyttelse.
Vichy Solcreme
Solcremerne fra Vichy er tilpasset alle hudtyper, så der findes solbeskyttelse til alle i sortimentet - både til dig med uren og fedtet hud, til moden hud og til børn.
Rudolph Care solcreme
Rudolph Care solcreme er luksuriøs solbeskyttelse med fokus på pleje af huden og koralvenlighed. Alle produkterne er ECOCERT certificeret og Svanemærket. Produkterne beskytter dig mod solens UVA og UVB-stråler samtidig med, at de giver en følelse af hverdagsluksus.