Type 2 diabetes

Type 2 diabetes er en folkesygdom, som omkring en kvart million mennesker lever med i Danmark. Det anslås, at næsten ligeså mange går rundt med uopdaget type 2 diabetes.   

 

Hvad er type 2 diabetes?

Type 2 diabetes er en kronisk sygdom, hvor man har en forhøjet mængde sukker (også kaldet glukose) i blodet, fordi kroppen ikke kan udnytte insulinen optimalt, og samtidig er kroppens bugspytkirtel ikke længere i stand til at producere den ekstra mængde insulin, der er nødvendig for at opretholde et normalt blodsukker.

 

Hvad er symptomerne på type 2 diabetes?

Du kan have type 2 diabetes i mange år uden at have symptomer, eller kun med meget få symptomer.

De karakteristiske symptomer på type 2 diabetes består af:

  • Tørst
  • Hyppig vandladning
  • Træthed
  • Langsom sårheling og hyppigere infektioner
  • Kløe i huden
  • Uforklarligt vægttab
  • Sløret syn

 

Hvorfor får man type 2 diabetes?

Der er mange årsager til type 2 diabetes, men de vigtigste har med arv og livsstil at gøre.

Type 2 diabetes er arveligt, hvilket betyder at du har en øget risiko, hvis dine forældre eller andre i din nære familie har sygdommen. Risikoen for at få sygdommen stiger med alderen, og man ved, at personer, som er overvægtige og får for lidt motion, ligeledes er i øget risiko for at få type 2 diabetes.

Derudover ved man at visse former for medicin samt graviditet også kan udløse sygdommen.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Du får stillet diagnosen type 2 diabetes ved din læge. Lægen kan undersøge dette ved at måle langtidsblodsukkeret (HbA1c), som viser den gennemsnitlige værdi af dit blodsukker de seneste 8-12 uger. En måling over 48 mmol/mol målt mindst to gange giver diagnosen diabetes.

 

Hvordan behandles type 2 diabetes?

Behandling af type 2 diabetes består af sund kost, vægttab (hvis du er overvægtig), regelmæssig motion, rygestop samt medicin.

Målet for behandling af type 2 diabetes er at mindske risikoen for fremtidige komplikationer som følge af sygdommen, såsom hjerte-kar-sygdomme, komplikationer i øjne, nyre og fødder samt at undgå du får symptomer på for højt eller for lavt blodsukker.

Optimal behandling af sygdommen, og tidlig behandling af eventuelle komplikationer er afgørende for, at man kan opnå en normal livslængde og livskvalitet.

 

Hvad kan man gøre, hvis man er blevet diagnosticeret med type 2 diabetes?

  • Det er vigtigt med en sund og afbalanceret kost, da det er afgørende for at kontrollere blodsukkeret.
  • Det er vigtigt at undgå rygning og overvægt, samt at få regelmæssig motion.
  • Det er vigtigt, at du husker at tage din medicin.
  • Det er vigtigt, at du går til regelmæssig kontrol, både hos egen læge eller på et diabetesambulatorium, samt øjenlæge, tandlæge og fodterapeut.

 

Gode råd til forebyggende fodpleje

Type 2 diabetes påvirker blodomløbet og giver nedsat immunforsvar. Det betyder, at småskavanker som ligtorne og fodvorter, der normalvis ikke er farlige, kan udvikle sig til sår og alvorlige infektioner, som har svært ved at hele. Hvis du opdager forandringer på din fod, er det derfor vigtigt at opsøge din fodterapeut eller læge.

For at undgå fod-relaterede komplikationer er forebyggende fodpleje vigtigt. Her er nogle gode råd, der kan gøre en forskel for dig med type 2 diabetes:

  • Tjek dine fødder regelmæssigt. Vær særlig opmærksom på sår, revner eller andre hudforandringer. Du kan evt. bruge et spejl, hvis du har svært ved at se dig selv under fødderne.
  • Vask dine fødder jævnligt, og tør dig godt mellem tæerne. Du kan f.eks. tage et fodbad hver uge med en mild sæbe. Det anbefales ikke at anvende fodbadesalt, da dette kan udtørre huden.
  • Smør dine fødder dagligt med en god fodcreme, f.eks. Atrac-Tain, men ikke mellem tæerne, da dette øger risikoen for udvikling af fodsvamp.
  • Klip dine negle ofte og lige. Det er vigtigt at file skarpe kanter væk.
  • Brug sko med god pasform, og altid med sokker. Det er vigtigt at sørge for at der ikke er noget der klemmer eller generer.
  • Skift strømper hver dag, og vend evt. søm udad samt undgå elastik. Det kan være en god ide at bruge strømper af naturmateriale, såsom bomuld.

 

God mundhygiejne til dig der har type 2 diabetes

En god mundhygiejne er vigtigt for dig der har type 2 diabetes, da du vil være i øget risiko for at få gener og sygdomme i både tænder og mund. Dette skyldes, at koncentrationen af sukker i spyttet også vil stige, hvilket kan bidrage til bakterievækst i munden. Ved at prioritere en god mundhygiejne kan du hjælpe med at forhindre mundrelaterede problemer, såsom tandkødsbetændelse og huller i tænderne.

Her er nogle gode råd til at opretholde en god mundhygiejne:

  • Du skal børste dine tænder to gange dagligt med fluortandpasta. Du kan med fordel f.eks. bruge GUM Paroex 0,06% Tandpasta, der har en påvist antibakteriel effekt.
  • Brug tandtråd eller mellemrumsbørster dagligt for at fjerne madrester og plak mellem tænderne.
  • Du kan med fordel også skylle din mund med mundskyl efter behov.
  • Gå til tandlæge regelmæssigt, og informer din tandlæge om at du har diabetes, så de kan tage hensyn til dette ved behandling.
  • En del diabetes medicin giver også mundtørhed, og hvis du oplever dette, er det vigtigt du reagerer, da det øger risikoen for mundinfektion og huller i tænderne. Du kan se hele vores udvalg af produkter til mundtørhed, og evt. læse mere i denne artikel om mundtørhed.

 

                                                                                                             Af farmaceut Stine C, maj 2024