Sådan lindres mundtørhed

Mundtørhed, eller følelsen af ikke at have nok spyt i munden, er et hyppigt forekommende fænomen. Mere end 20% af den voksne befolkning oplever at have problemer med mundtørhed én eller flere gange i løbet af deres liv.

 

Mundtørhed som sygdomstilstand kaldes på fagsprog xerostomi. Alle mennesker oplever mundtørhed en gang i mellem. Hyppigheden stiger med alderen. 

Mundtørhed forekommer ofte, når man er nervøs, stresset eller vred – generelt når humøret er ekstremt. Men der kan også være mange andre årsager til mundtørhed. Mange lægemidler kan foreksempel give mundtørhed. Eksempler på dette kan være diabetesmedicin, blodtryksregulerende, vanddrivende og antidepressiv medicin samt kombinationen af flere slags medicin. Andre medicinske behandlinger som fx strålebehandling eller kemoterapi kan også medføre mundtørhed i større eller mindre grad. Mundtørhed kan også være et tegn på en tilstand eller sygdom (et symptom). 

Spyttet er en af kroppens vigtigste forsvarsmekanismer. Det skyller tænder og slimhinder, beskytter mod karies og dårlig ånde, hæmmer bakterier og gør det lettere at tale, spise, synke og smage. Hvis man har konstant eller hyppig mundtørhed, kan det føles meget ubehageligt og medføre alvorlige helbredsmæssige problemer.

 

Symptomer på mundtørhed

 • En klæbende, tør fornemmelse i munden 
 • Problemer med at tygge, sluge/synke, smage og/eller tale 
 • En brændende følelse i munden 
 • En tør følelse i halsen 
 • Sprukne læber 
 • En tør, rød tunge 
 • Sår i munden 
 • En infektion i munden

 

Mundtørhed øger risikoen for mundinfektion og huller i tænderne

Langt de hyppigste følgetilstande til mundtørhed er huller i tænderne (karies), betændelse i tandkødet og i slimhinden, brændende og sviende fornemmelse i mundslimhinden samt infektion i mund og svælg.

Der kan også være synkebesvær, talebesvær og store problemer med at bære proteser, ligesom dårlig ånde ofte vil forekomme. Din tandlæge eller læge kan ordinere medicin til behandling af svampeinfektion i mundhulen.

 

Behandling af mundtørhed

Det er vigtig at fjerne plak og undgå huller i tænderne. I det hele taget er grundig mundhygiejne vigtig fx ved hjælp af tandstikkere og tandtråd. Brug tandpasta med fluor og udvid tandbørstning til også at ske både før og efter måltiderne.

Derudover kan man anvende produkter, der forøger spytsekretionen, eller man kan supplere med mundskyllevæske med klorhexidin til at fugte og desinficere slimhinderne. Visse mundskyllevæsker kan dog misfarve tænderne efter længere tids brug.

Brugere af tandprotese kan suge syrlige pastiller, og patienter med egne tænder kan suge sukkerfrie syrlige pastiller tilsat fluor. Sådanne pastiller stimulerer dannelsen af spyt og modvirker mundtørhed og den irritation, der kan opstå i munden derved. Den lille pakning er praktisk i størrelsen til at have med i lommen eller tasken.

 

Stimuler spytsekretionen og undgå sukker 

Normalt producerer vi ca. 1 liter spyt i døgnet. Hvis spytfunktionerne er nedsat, giver det problemer med tænderne. Der bliver nedsat modstandskraft mod infektioner, og det kan give flere huller. Spyt indeholder 99 pct. vand, antibakterielle stoffer, der bekæmper bakterier, fordøjelsesenzymer, mucin, der smører og danner en barriere mod bakterier samt kalk, der modvirker caries (huller).

Det er vigtigt ikke at spise sukkerholdige drops eller pastiller, tygge sukkerholdigt tyggegummi og drikke sukkerholdige læskedrikke. Sukkeret giver nemlig næring til bakterier og svampe i munden, og dermed øges risikoen for at få huller i tænderne og svampeinfektion i slimhinden. Drik vand i stedet eller drik ”kunstigt spyt”, som laves af: 1 del vand, 1 del glycerol (Apotekets Glycerol) og citronsaft efter smag. Skyl munden efter behov og synk eller spyt ud bagefter. Har du protese, tages den ud, før du skyller.

 

Mundplejeserier der afhjælper mundtørhed og sarte slimhinder 

GUM Hydral giver øjeblikkelig og langvarig lindring af mundtørhed, samtidig med at din mund beskyttes mod de skader, som tør mund kan medføre. Produkterne fugter tørre slimhinder, munden og stimulerer spytproduktion

GUM Hydral gel og spray fugter over længere tid.

Gelen er ideel at anvende inden du skal sove så den kan fugte hen over natten. Sprayen er handy at have med på farten. Den har langvarig effekt ugter længe, den kan lindre dine symptomer.

Suppler gerne med tandpasta og mundskyld.

Find Gum Hydral her →

 

Supplerende pleje af mund og læber

For at lindre nogle af de øvrige gener i forbindelse med mundtørhed kan du anvende en god læbecreme eller balsam til at pleje de tørre læber. Avène har udviklet 2 gode produkter med coldcreme; en læbepomade og en læbebalsam, som plejer og beskytter selv de sarteste og mest tørre, sprukne læber. Ved mundsår kan der fx anvendes Aftameds mundspray, mundskyl eller mundgel mod blister og sår i munden. De fremmer sårhelinger, mindsker antallet af nye sår og giver øjeblikkelig smertelinding. Hvis der som følge af mundtørheden forekommer en brændende fornemmelse i munden, anbefaler vi, at du anvender en mild tandpasta, f.eks. Zendium Sensitive tandpasta.

 

Gode råd til lindring af mundtørhed

 • Det er vigtigt at have god mundhygiejne. Børst tænder ofte med flourtandpasta og benyt tandtråd og tandstikker.
 • Undgå sukkerholdige pastiller eller bolcher, vælg sukkerfri produkter for ikke at skade tænderne.
 • Brug gerne sukkerfrit tyggegummi, da det stimulerer spytsekretionen.
 • Drik meget væske og ofte. Gerne 2-3 liter om dagen.
 • Undgå et overdrevet forbrug af cigaretter, alkohol og kaffe da disse kan forværre tilstanden.
 • Brug spytstimulerende midler.
 • Har du en mistanke om, at din medicin forårsager mundtørhed, bør du kontakte lægen – ofte kan dette afhjælpes ved at skifte til et anden lægemiddel.


Se alle produkter til mundtørhed her.

Har du spørgsmål til mundtørhed og behandling, er du velkommen til at kontakte Webapotekets farmaceuter eller farmakonomer på telefon, mail eller chat.