Tør hoste spolerer nattesøvnen

1,4 millioner danskere lider af tør hoste, men kun 57% af os gør noget ved problemet. Det vil sige, at 798.000 små og store danskere har en ubehandlet ”krillerhoste”, som ikke
mindst er et problem, når man ligger ned. Og det går ud over hele familiens nattesøvn!

 

Hvad er tør hoste?

Du kender det sikkert. Efter en nat med tørre hosteanfald hos dig selv eller et andet familiemedlem er du træt og uoplagt og har allermest lyst til bare at sove. Den tørre hoste er en refleks, der udløses, når der er noget, der ”krilrer” i luftvejene. Der er ingen eller kun meget sparsom slimproduktion, så hosten giver så at sige ikke noget resultat. Man hoster bare. Og hoster. Og hoster.

Ifølge sundhed.dk er hoste et helt almindeligt symptom, der opstår som følge af en infektion i luftvejene. Oftest vil det være tør hoste. Nogle gange ændrer hosten sig i løbet af infektionsperioden, således at hosten starter ud med at være tør, for senere i forløbet at blive våd - hvilket vil sige, at der er løs slim, som kan hostes op.

Infektionen, der giver tør hoste, er oftest en helt almindelig forkølelse, hvilket også kaldes en infektion i øvre luftveje. I disse tilfælde kan hoste godt være det eneste symptom, man oplever. Mange undrer sig over, at de hoster uden at have f.eks. feber eller andre typiske sygdomssymptomer, men det er ganske almindeligt ved milde infektioner, som forkølelser typisk er.

 

Hvor længe varer tør hoste?

Selvom tør hoste kan være det eneste symptom, man oplever, kan det være meget generende. Særligt fordi hosten kan vare længe. Det er normalt, at tør hoste varer ved i flere uger.

Du bør dog søge læge, hvis du oplever følgende:

 • Vejrtrækningsbesvær eller smerter i brystet, når du hoster.
 • At hosten har varet mere end 2 uger uden bedring.
 • At hosten bliver ledsaget af andre symptomer såsom almen utilpashed og/eller feber.
 • At hosten varer længere end 4-6 uger. Da bør du blive tjekket af lægen igen.
 • Hvis dit barn under 2 år hoster, bør h*n tilses af lægen. Især hvis barnet også har almen utilpashed.

 

Tør hoste eller hoste med slim

Vi får af og til spørgsmål til, om man kan have tør hoste med slim. Det korte svar er, at det kan man ikke. Enten har man tør hoste, eller også har man hoste med slim. Tør hoste betyder netop, at man hoster uden formålet at hoste slim op. Det er vigtigt at skelne mellem de to typer af hoste for at kunne vælge den rigtige type af lindring.

Slim i halsen? Læs om hoste med slim her.

 

Værst om natten

Tør hoste kommer primært om natten, hvor det jo er naturligt at ligge ned. Stillingen øger trykket på lungerne, så de presses mere sammen. Tør hoste er ikke bare en plage for den hostende selv, men også for omgivelserne. Er der bare én i familien med krillerhoste, kan hosteanfaldene holde hele familien vågen til langt ud på de små timer. Og hvis det er børn, der hoster, vil man som forælder helt naturligt være bekymret for, om der er noget alvorligt i vejen.

Køb midler mod tør hoste >>

 

Er tør hoste farlig?

I langt de fleste tilfælde er tør hoste helt harmløs og forbigående. Den tjener ikke noget formål, men den kan være voldsomt irriterende – ikke bare fordi hosteanfaldene ofte er lange og tærer på kræfterne, men også fordi nattesøvnen som nævnt kan blive hårdt ramt. Derfor er der god fornuft i at lægge en dæmper på tør hoste med et hostestillende middel.

 

Hvad kan lindre tør hoste? Vælg den rette medicin

Først og fremmest er det vigtigt at vælge et hostestillende middel – ikke et slimløsende, som i sagens natur er beregnet til hoste med sej slim, der skal løsnes.

Eftersom tør hoste er værst om natten, kan det være en god idé at vælge et hostemiddel, der indeholder antihistamin. Antihistamin har ikke bare en hostestillende effekt, men virker beroligende i 4-8 timer og gør det lettere at få en rolig nat.

Benylan er det eneste flydende hostestillende middel, som både hæmmer hosterefleksen og bidrager til en god nattesøvn. Midlet indeholder et antihistamin, der virker beroligende i 4-8 timer.

Hostestillende håndkøbslægemidler:

 • Blå Benylan er en flydende mikstur med sukker, som indeholder  2,8 mg/ml af det virksomme lægemiddelstof diphenhydraminhydrochlorid, som virker hostestillende.
  Kan anvendes af voksne og børn fra 2 år. Vær opmærksom på at doseringen skal tilpasses alder.
  Blå Benylan bør ikke tages af ammende, og gravide bør kun tage Benylan efter aftale med egen læge.
 • Rød Benylan er ligeledes en flydende mikstur, som indeholder det virksomme lægemiddelstof diphenhydraminhydrochlorid. Den røde indeholder dog kun 1,4 mg/ml, og så er den uden sukker.
  Vi anbefaler gerne Rød Benylan til børn, da indholdet af det aktive lægemiddelstof er mindre, og eftersom smagen er mere børnevenlig.
  Kan anvendes af voksne og børn fra 2 år. Vær opmærksom på at doseringen skal tilpasses alder.
  Rød Benylan bør ikke tages af ammende, og gravide bør kun tage Benylan efter aftale med egen læge.

Andre hostelindrende midler:

 • ColdyHoney Hostesaft er en saft, som kan virke lindrende på hoste. Saften virker fugtende og smørende på slimhinderne i halsen.
  Kan anvendes af voksne og børn fra 1 år. Vær opmærksom på forskellig dosering efter alder.
 • A. Vogel Hoste Spray er en spray, som kan  give hurtig lindring af tør hoste og krillerhoste.  Hostesprayen indeholder 100% naturlige, aktive ingredienser såsom honning, lægestokrose og filtbladet kongelys.  Sprayen fungerer ved at danne et beskyttende, lindrende og beroligende lag i halsen, så slimhinderne ikke irriteres yderligere.
  Kan anvendes af voksne og børn fra 4 år. Vær opmærksom på forskellig dosering efter alder.

Køb hostesaft her >>

 

Tør hoste hos børn

Hostestillende medicin med antihistamin kan gives til børn helt ned til 2 år. Leder du efter et hostestillende middel til dit barn, anbefaler vi gerne Rød Benylan. Dette middel er fri for sukker og farvestoffer, og så har miksturen en hindbærsmag, der gør det lettere at få de små til at tage medicinen.

Tal først med lægen, hvis du vil bruge hostemedicin til børn under 2 år. Vær desuden opmærksom på at det generelt anbefales, at børn under 2 år, som hoster, tilses af lægen.

 

Lindring af andre forkølelsessymptomer

Eftersom tør hoste ofte er et symptom på en forkølelse, følger der i mange tilfælde andre forkølelsessymptomer med. Forkølelse er en virusinfektion i de øvre luftveje, som påvirker næse, bihuler og svælget. Derfor er symptomer som løbende, tilstoppet næse og ondt i halsen - foruden hoste - meget almindelige.

En forkølelse går over af sig selv og skal ikke behandles, men du kan lindre symptomerne og gøre sygdomsperioden mindre generende.

Lindring når du har ondt i halsen:

 • Strepsils er et håndkøbslægemiddel, som virker lindrende på øm og irriteret hals og virker desuden svagt bakteriedræbende. Sugetabletterne fås i forskellige smagsvarianter.
  Strepsils  bør ikke anvendes til børn under 18 år uden lægens anvisning.
 • Zyx er også et håndkøbslægemiddel i form af halstabletter. Tabletterne indeholder det virksomme stof benzydamin, som har en lokal smertelindrende og antiinflammatorisk effekt. Zyx findes også i forskellige smagsvarianter.
  Halstabletterne kan anvendes af voksne og børn fra 6 år.


Lindring af tilstoppet næse:

 • Næsespray som håndkøbslægemiddel: Zymelin og Otrivin er eksempler på næsesprays med det virksomme lægemiddelstof xylometazolin. Disse næsesprays mod tilstoppet næse ved forkølelse virker ved  at sammentrække de små blodårer i den hævede næseslimhinde. På den måde forbedres luftgennemstrømningen, og vejrtrækningen bliver mere fri.
  Vær opmærksom på at disse næsesprays ikke bør anvendes af børn. Læs mere om dosering og anvendelse under det enkelte produkt.
 • Apotekets Næsespray med saltvand kan anvendes af hele familien - både baby, børn og voksne.  Næsesprayen indeholder 9% saltvand, som er den samme koncentration, vi naturligt har i kroppen. Sprayen virker lindrende på tilstoppet næse ved at fortynde sej slim og rense næsen for snavs.

 

Forkølet? Læs mere om forkølelse her.

 

 

Webapoteket, marts 2022