Hoste med slim - lindring og gode råd
Hoste med slim opstår, når kroppen producerer ekstra slim i luftvejene på grund af en luftvejsinfektion. Hosten kan nogle gange vare ved længe efter, at selve infektionen i kroppen er væk. Det kan være meget generende, særligt hvis slimen er sej og svær at hoste op. Læs her, hvordan du kan lindre hoste med slim.
Hvad er hoste?
Hoste er kroppens egen mekaniske til at rense luftvejene. Når muskulaturen i mellemgulvet presser sig hurtigt og hårdt sammen i et host, presses luften ud gennem luftvejene med stor kraft, hvilket tager støv og snavs med ud. Du kender måske til følelsen af at have ømme mavemuskler efter længere tids hoste? Det skyldes netop, at musklerne arbejder hårdt for at kunne presse luften ud med så høj fart, at det har en rensende effekt.
Tør hoste? Læs om tør hoste her.
Hvorfor hoster man?
Vi hoster ofte af helt ufarlige og forbigående årsager. Du kender nok til pludselige hosteanfald på grund af, at du har fået vand eller en krumme galt i halsen. Det kan dog også være lungesygdomme, som er årsag til hoste - f.eks. kronisk bronkitis, astma eller KOL. Disse sygdomme skal tages alvorligt, og den rette behandling skal i disse tilfælde planlægges i samarbejde med din læge.
Hoste kan også opstå på grund af mavesyre, som løber op i spiserøret og irriterer slimhinden, eller på grund af bihulebetændelse, hvor slim herfra løber ned i lungerne og forårsager hoste. Men i rigtig mange tilfælde skyldes hoste med slim, at kroppen producerer ekstra slim i luftvejene på grund af en luftvejsinfektion.
Luftvejsinfektion giver hoste med slim
Luftvejsinfektioner inddeles i øvre og nedre luftvejsinfektioner. Nedre luftvejsinfektioner er ofte mest alvorlige og kan f.eks. være lungebetændelse. Øvre luftvejsinfektioner er milde forløb, der går over af sig selv. En øvre luftvejsinfektion er egentlig et andet ord for forkølelse. Her er næse og hals påvirket, og symptomerne er netop ofte hoste foruden løbende næse, hævede og irriterede slimhinder, nys og øm hals.
Når du er forkølet, oplever du oftest at have hoste uden feber. Har du derimod feber, en følelse af utilpashed og evt. smerter i brystet, kan det være lungebetændelse, og du bør kontakte din læge. I denne artikel er det de øvre luftvejsinfektioner, der fokuseres på.
Selvom slim i luftvejene kan være generende, er det faktisk en smart forsvarsmekaniske, som kroppen sætter i værk, når den rammes af en infektion. Slimen er nemlig med til at forhindre, at fremmedlegemer og organismer trænger ned i lungerne og forårsager sygdom. Forsvarsmekanismen starter allerede i næsten, hvor vores snot bidrager til at opfange skadelige mikroorganismer.
Hoste med slim kan inddeles i to typer. Der findes hoste med sej slim, som er svær at hoste op. Denne type kaldes fast hoste. Den anden type er hoste med rigelig og tyndtflydende slim - også kaldet løs hoste.
Fast hoste:
- Hoste med tyk og sej slim
- Slimen er ofte gullig eller grønlig i farven
- Skyldes ofte en bakteriel infektion
Løs hoste:
- Hoste med rigelig og tyndtflydende slim
- Klar og gennemsigtig i farven
- Skyldes ofte en virusinfektion
Forkølet? Læs om forebyggelse og lindring af forkølelse her.
Lindring af hoste med slim
Uanset om du har hoste med fast eller løs slim, er det en god idé at sørge for at få rigeligt med væske. Det kan både være varmt eller koldt. Drik dét, som du har mest lyst til, og som føles mest lindrende for dig. Det er dog altid en god idé også at huske at drikke vand.
Løs hoste skyldes ofte en virusinfektion, som kroppen selv bekæmper, og hosten skal derfor som udgangspunkt ikke behandles. Det skal hoste med tyk slim som udgangspunkt heller ikke, men der findes til gengæld lindrende produkter i form af slimløsende midler. Slimløsende midler virker ved at spalte den seje slim, så den bliver mere tyndtflydende og dermed lettere at hoste op.
Vær opmærksom på, at det er et slimløsende hostemiddel, du skal have fat i - ikke et hostestillende middel. Hosten er netop til for at få slimen op, og derfor er det en dårlig idé at tage et lægemiddel, som nedsætter hosten. Vi anbefaler, at du vælger et slimløsende middel, som netop kan hjælpe dig med at hoste slimen op uden at få ubehagelig kvælningsfornemmelse, når den seje slim sætter sig fast i luftvejene undervejs.
Slimløsende håndkøbslægemidler:
-
Flydende slimløsende middel: Bromhexin er en flydende opløsning med det virksomme lægemiddelstof bromhexin.
Midlet virker ved at gøre slimen i luftvejene mere tyndtflydende og dermed lettere at hoste op.
Må anvendes af voksne og børn over 2 år. Bør umiddelbart ikke anvendes af gravide eller ammende. - Brusetabletter: Mucolysin er brusetabletter med det virksomme lægemiddelstof acetylcystein.
Det virker ligeledes ved at gøre slimen i luftvejene mere tyndtflydende. Mucolysin fås i forskellige varianter og smage.
Må anvendes af voksne og børn fra 14 år. Bør ikke tages af gravide eller ammende. - Til sejt slim: Benysine Syrup er et hostemiddel, som er særligt udviklet til at løsne sejt slim.
Må anvendes af voksne og børn fra 12 år.
Se hele udvalget af slimløsende midler her.
Hoste - hvor længe?
Hoste i forbindelse med forkølelse kan godt vare ved i op til 4 uger. Ifølge den nationale kampagneside antibiotikaellerej varer en luftvejsinfektion med hoste i gennemsnit 18 dage. Så i langt de fleste forkølelsestilfælde med hoste som symptom, må man væbne sig med tålmodighed og lindre symptomerne så godt som muligt.
Hoste - hvornår bør man søge læge?
Som tidligere nævnt kan hoste med slim også skyldes nedre luftvejsinfektioner og sygdomme, som bør behandles. Derfor bør du kontakte din læge i følgende tilfælde:
- Hvis dit barn under 2 år hoster, bør h*n tilses af lægen.
- Hvis hosten har varet mere end 2 uger (dette gælder for voksne).
- Du bør søge læge, inden der er gået 2 uger, hvis du får høj feber, er ældre, svækket eller har en kronisk sygdom.
- Hvis hosten varer længere end 4-6 uger, bør du blive tjekket af lægen igen.
- Hvis hosten gør det besværligt at trække vejret, og/eller du får smerter, når du trækker vejret.