Forkølelse - forebyggelse og lindring

Med efterårs- og vintertiden kommer også den tid, hvor næsten alle render ind i mindst én forkølelse. Årsagen er ofte det skiftende vejr samt vekselvirkningen mellem varme og kulde.

Resultatet kender du nok alt for godt; nemlig løbende næse, hoste og ondt i halsen. I denne artikel finder du gode råd og vejledning til både forebyggelse samt lindring, når forkølelsen har ramt dig.

 

Symptomer på forkølelse

En almindelig forkølelse starter ofte med lidt generel utilpashed og lidt senere følger snottet og dermed følelsen af tilstoppethed i næsen. Mange klager sidst i denne fase over hovedpine og trykken over øjnene svarende til infektion i bihule, kæbehule eller pandehule. Efter et par døgn løber klar væske ofte fra næsen, senere kan sekretet udvikle sig til at blive både tykt og gulligt/grønligt. Jævnligt følger hoste, nysen, halsonde og også feber op til 40 grader. Ofte er der tale om virusinfektion. Denne type forkølelse er meget almindelig og varigheden er ofte op mod en uge. Der findes desværre ingen effektiv kur. Det er ganske enkelt dit immunforsvar, der skal lære infektionen at kende for både at bekæmpe infektionen, men også for senere både effektivt og hurtigere at kunne klare samme infektion.

Generne kan lindres, så forkølelsen er til at holde ud, så længe den står på.

 

Hvordan smitter forkølelse?

Den almindelige forkølelse er ofte smitsom. Som regel er faren for smitte størst fra et døgn før til 2 døgn efter sygdomsudbrud. Ved blot et enkelt nys fra en forkølet kollega eller et familiemedlem, udsættes luften omkring den forkølede for adskillige millioner smittesporer eller viruspartikler. Smitten kan derfor nå dig, når du indånder luften i nærheden af et nys. Når du trækker vejret ind gennem næsen vil de fleste sporer og partikler uskadeliggøres ved hjælp af dine næsehårs bølgebevægelser. Immunforsvaret i næsens slimhinde gør som regel has på resten. Imidlertid sker det, at enkelte sporer kommer igennem og smitter dig. Resultatet er, at du bliver forkølet og på den måde aktiveres dit immunsystem til at huske, at denne virus skal bekæmpes. Det betyder, at du er godt beskyttet næste gang din krop møder netop dén type forkølelsesvirus. Kroppens udfordring er, at forkølelsesvirus ofte viser sig i nye former fra år til år, hvilket betyder, at immunforsvaret skal på arbejde hver gang. Det forklarer hvorfor, du kan opleve hver eneste vinter at rende ind i en eller flere forkølelser.

Det første råd til forebyggelse af smitte er derfor at holde sig for munden, når man nyser. Lær dig selv, og dine børn, at nyse ned mod den øverste del af armen - eller i et lommetørklæde, hvis det er ved hånden. På den måde spredes vira og bakterier ikke i nær så stor grad.

 

Håndvask og hånddesinfektion forebygger smitte

Sørg for grundig håndvask jævnligt i løbet af dagen. Udover vask ved toiletbesøg og før du spiser, bør du vaske eller spritte hænder efter næsepudsning og hoste. Hyppig og effektiv håndvask forebygger smitte, hvilket de fleste ved. Hvad der måske er knap så kendt er, at hånddesinfektion med håndsprit er lige så effektivt. Du kan med fordel have håndsprit stående ved håndvasken og spritte hænderne af efter håndvask. En lille håndsprit i lommestørrelse kan være rar at have i tasken i situationer, hvor du ikke er ved en håndvask.

 

Mundspray til forebyggelse

Der er findes også forskellige mundsprays og næsesprays som en ny måde at mindske og forebygge forkølelse på. Viruseptin står bag både mundspray mod forkølelse og næsespray til forebyggelse af forkølelse.

 

Vitaminer til at styrke immunforsvaret og naturlægemidler til forkølelse 

Enkelte naturlige stoffer har vist sig at have en vis stimulerende effekt på aktiveringen af menneskets immunsystem, så det tilsyneladende hurtigere eller mere effektivt bekæmper de udefrakommende vira eller bakterier. Nogle midler er af Lægemiddelstyrelsen godkendt til at lindre forkølelse og får patienten hurtigt på højkant igen, dette gælder f.eks. naturlægemidlet Echinaforce.

Det gamle husråd med at indtagelse af massive doser C-vitamin skulle kunne forebygge forkølelser, har aldrig kunnet bevises trods talrige undersøgelser. Men rådet forsøges fortsat af mange, der håber på, at forkølelsen derved hurtigere går over. På Webapoteket anbefaler vi blot en daglig multivitamintablet, men derudover ikke yderligere indtag af C-vitamin.

 

Næsespray til forkølelse hos børn og voksne 

Tilstopning af næsen er ubehagelig, både for voksne og børn. En stoppet næse kan medføre at betændelsen overføres til mellemøret eller bihulerne. Risikoen forøges, hvis du undertrykker nys og trykker næsen sammen under et nys.

Når næsen stopper til, anbefaler vi brug af almindelig næsespray til forkølelse som f.eks. Zymelin eller Otrivin. Begge fås henholdsvis med og uden menthol og virker ved at trække slimhinden i næsen lidt sammen. Hvis du tænker på næseslimhinden som et rør, og siderne i røret trækkes sammen, kan du let forestille dig, at hullet i røret bliver større. Dette gør, at du lettere kan få luft både ud og ind gennem næsen, når du er forkølet. Desuden hæmmer midlerne udskillelsen af snottet, hvilket også gør, at luften lettere passerer.

En medicinsk næsespray lindrer tilstoppetheden i næsen hurtigt og effektivt. Vær opmærksom på doseringen og følg eventuel anbefalet alder på pakningen. Anvendelse af næsespray i mere end 10 dage øger risikoen for irritation af næseslimhinden, der herved kan svulme op – og vejrtrækningen gennem næsen besværes yderligere. Derfor må du kun anvende næsespray i mere end 10 dage, hvis det er efter aftale med lægen. 

Særligt hos forkølede børn kan jævnlig brug af en egnet næsespray ofte forhindre at forkølelse udvikler sig til mellemørebetændelse. For det sker ofte, at snottet kommer op i mellemøret. Får man ved næsetæthed efterfølgende trykken for ørerne, er brug af en næsespray en god ide. Derved udlignes trykket over trommehinden på grund af lettere luftpassage igennem det eustatiske rør – og så fjernes de til tider meget ubehagelige trykforskelle i øregangen.

 

Saltvand renser næsen

Hvis du ikke føler tilstrækkelig hjælp med den medicinske næsespray, er det en god idé at supplere med en saltvandsspray som f.eks. Klaricare næsespray med saltvand, der findes til både børn, babyer og voksne. Er snottet særligt tyktflydende, kan du med fordel anvende en saltvandsspray først, afvente effekten i nogle minutter, pudse næsen grundigt, og først derefter bruge den medicinske næsespray. Dette giver en hurtigere og bedre effekt af medicinen. Hvis du ofte rammes af snue eller andre gener fra næsen fx pollenallergi, kan du have glæde af at investere i et såkaldt ”næsehorn”. Med denne næseskyllekande følger opskriften på den saltvandsblanding, så du let og billigt kan få skyllet næsehulen ved behov. Det lyder ikke behageligt, men det er effektfuldt, og man vænner sig faktisk hurtigt til følelsen. Rhino Næsehorn findes til både børn og voksne.

 

Få din nattesøvn, også selvom du er forkølet

Et andet velegnet middel, hvis du døjer slemt eller ofte med tilstoppede bihuler, er indtagelse af Sinupret tabletter, der er et godkendt naturlægemiddel. Særligt i kombination med en almindelig næsespray opnår du lindring og bedre nattesøvn, når næsen er stoppet til. 
Samtidig lindres nattesnue ofte, hvis du hæver hovedgærdet 10-20 cm eller bruger en ekstra hovedpude, så hovedet er lejret højere end resten af kroppen. 

Vær opmærksom på at en forkølelse kan udvikle sig, f.eks. til infektioner i de øvre luftveje og forværring af astma og KOL i de nedre luftveje.  Der kan desuden ved længerevarende forkølelse også ofte opstå enten tør hoste eller fugtig hoste med slim. Hvis du får problemer med vejrtrækning, høj feber over 40 grader, eller hvis du oplever at blive generelt utilpas, skal du kontakte lægen. 

Har du spørgsmål til valg af midler til lindring og forebyggelse af forkølelse, er du altid velkommen til at kontakte vores faguddannede personale for rådgivning.

 

 

Af farmaceut Gunvor B., oktiber 2024