Ondt i halsen

Ondt i halsen


Hvad er ondt i halsen?

Ondt i halsen er en smerte, der ofte beskrives som en brændende fornemmelse. Smerten kan være mere eller mindre konstant, men mange oplever, at den tager til om aftenen eller er værst om morgenen, når man vågner. For nogle gør det især ondt, når man synker.



Hvorfor får man ondt i halsen?

Det er ganske almindeligt at blive ramt af halssmerter fra tid til anden. At få ondt i halsen, hævede mandler og opleve at det gør ondt, når man synker, er typiske symptomer på en infektion med virus i de øvre luftveje - som eksempelvis en forkølelse. Derfor er halssmerter ofte ledsaget af andre infektionssymptomer som hoste, hovedpine og løbende næse. Man kan dog godt have ondt i halsen uden at have feber eller at have det alment dårligt i kroppen.

De fleste gange opstår smerter i halsen på grund af en infektion med virus eller bakterier, som ikke behandles med antibiotika. Symptomer, som f.eks. ondt i halsen, er et tegn på, at immunforsvaret er aktiveret og i gang med at bekæmpe infektionen. Du kan dog godt selv gøre noget for at lindre symptomerne, imens din krop arbejder på at gøre dig rask igen.



Hvor lang tid er det normalt at have ondt i halsen?

Det er almindeligt at have ondt i halsen i nogle dage. Smerterne er et tegn på, at immunsystemet er aktiveret, og at kroppen er ved at bekæmpe en infektion. Denne proces taget gerne nogle dage.

Oplever du at smerterne fortsætter efter 5-7 dage, anbefaler vi, at du kontakter lægen for at blive undersøgt for, om smerterne skyldes årsager, som kræver behandling.



Sådan kan du lindre ondt i halsen

  • Halstabletter, sugetabletter eller mundspray

  • Smertestillende håndkøbslægemidler

  • Giv din krop ro og hvile

  • Prøv at lindre med varme eller kolde drikke


Oftest er der tale om en bakterie- eller virusinfektion, som ikke skal behandles, men som kroppen selv skal bekæmpe. I disse tilfælde er det bedste, du kan gøre, at give kroppen ro og eventuelt behandle de generende og smertefulde symptomer.



Midler mod ondt i halsen

Sugetabletter
Har du ondt i halsen og synkebesvær, kan du benytte sugetabletter. Vi har et stort udvalg af sugetabletter fra mærker som Strepsils, Strefen og Zyx, som fås i flere forskellige smagsvarianter. Sugetabletter er et håndkøbslægemiddel som indeholder virksomme stoffer, der virker henholdsvis svagt bakteriedræbende, antiinflammatoriske og smertelindrende.

Vær opmærksom på at mange af håndkøbslægemidlerne ikke må tages af børn. Det står på hvert enkelt produkt, hvor gammel man skal være, for at anvende det. Læs altid indlægssedlen inden brug.
Flere af midlerne må ligeledes ikke anvendes af gravide eller ammende uden lægens anvisning.


Halstabletter
Halstabletter som Væk i morgen er et godt alternativ til sugetabletter. De indeholder ikke lægemidler og klassificeres som kosttilskud. Væk I Morgen halstabletter indeholder råmælk fra køer og lysozym, som virker bakteriedræbende, og som kan give hurtig og effektiv lindring til irritation i halsen og svælget. Halstabletterne kan anvendes af både voksne og børn.


Mundspray
Mundspray eller mundhulespray, som det også kaldes, er et håndkøbslægemiddel til behandling af ondt i halsen. En mundspray anvendes ved at spraye indholdet bagerst i mundhulen og hjælper på den måde med at lindre symptomer på ondt i halsen, herunder smerter, hævelser og synkebesvær.


Smertestillende håndkøbslægemidler
Hvis dine smerter er meget stærke, kan smertestillende håndkøbslægemidler også være en løsning. Det kan være i tilfælde, hvor det er smertefuldt blot at tale, eller hvor smerterne gør, at du har synkebesvær.


Kulde/varme
Koldt eller varmt mod ondt i halsen? Det er et spørgsmål, som vi ofte blive stillet på apoteket. Hvad virker bedst? Svaret lyder, at det er helt individuelt. Varme eller kulde kan ikke fjerne en en bakterie eller infektion i sig selv, men det kan virke lindrende. Prøv dig frem - for nogle er det rart at drikke iskolde drikke eller spise is, for andre er det rart med en kop dampende varm te med honning.



Læs mere om lindring af ondt i halsen og halsbetændelse her.