Hudpleje - guide til den gode hudplejerutine

I denne artikel gør vi dig klogere på hudens opbygning og giver dig opskriften på en effektiv hudplejerutine. Desuden finder du vores hudpleje-leksikon, hvor du kan læse, hvordan de forskellige hudplejeingredienser arbejder med huden.

 

Der er flere faktorer, der spiller ind, når vi taler om hudpleje. God hudpleje for den ene er ikke nødvendigvis god hudpleje for den anden. Det handler i høj grad om at finde den rette pleje til netop ens egen hudtype og personlige præferencer.

  • Vi er alle forskellige, nogle har tør hud, der strammer, andre har fedtet hud, der skinner, andre har akne (ikke kun teenagere), eksem eller rosacea. Alle disse forskellige hudtyper skal plejes forskelligt.
  • Dertil kommer vores personlige holdning til hudpleje. Det kan f.eks. være holdninger til indhold af parfume, konservering, økologi osv.
  • Sidst men ikke mindst spiller konsistensen også en rolle. Hvis vi ikke kan lide konsistensen på vores hudpleje, er der stor risiko for, at det har været spild af penge.

I dag foreligger der god dokumentation på, at mange hudplejeingredienser kan hjælpe huden til et mere glat, friskt og plejet look foruden beskyttelse mod solens stråler.

Da det er svært at putte alle de gode virksomme ingredienser ned i én og samme creme, giver det god mening at fordele hudplejen på flere forskellige produkter. Alle ingredienser fylder nemlig - lige fra fugt/fedt og antioxidanter til solfiltre.

I denne artikel giver vi dig indsigt i de ingredienser, som i dag hyppigst findes i hudplejeprodukter. Men inden vi dykker ned i de aktive ingredienser, skal vi se nærmere på hudens opbygning for at få en forståelse af, hvordan vi bedst plejer og passer på den.

 

Gravid? Læs vores guide til hudpleje til gravide her >>

 

Hudens opbygning og lag

Huden er menneskets største organ. Den dækker vores ca. 2 kvadratmeter store overflade og vejer omkring 3 kg. Der sker en konstant fornyelse af huden. Således kan en ung huds celler dele sig 50-60 gange inden de går til grunde. Celledelingen i en ældre hud sker dog langt fra så effektivt.

Ser vi nærmere på huden, ser vi, at den er i tre lag: overhud, læderhud og underhud. Især overhud og læderhud er vigtige i forbindelse med hudplejeprodukter.

Overhud – epidermis
Denne del af huden består inderst af levende, aktive hudceller, der skubbes op mod overhudens overflade, efterhånden som nye celler produceres i de nedre lag. Efterhånden som epithelcellerne nærmer sig overfladen, fyldes de med keratin, herefter dør de. Overhudens døde hudceller afstødes kontinuerligt. Hele denne proces kaldes forhorning. Overhuden har flere vigtige funktioner:

  • Overhuden fungerer som barriere mod omgivelserne, hvor mikroorganismer, som f.eks. bakterier, ikke kan trænge igennem.
  • Overhuden hindrer at vand fordamper fra hudens dybere lag. Er overhuden i ubalance, kan vandet fordampe, og vi får tør hud.
  • Overhudens levende lag indeholder pigmentceller (melanocytter). Melanocytter beskytter mod solens skadelige stråler.

Læderhud - dermis
Læderhuden er hudens tykkeste lag. Laget giver huden styrke og elasticitet. Det er i læderhuden, der findes bindevævsceller, såkaldte fibroblaster, hvilke producerer elastin og collagen, som er hudens bærende og stærke fibre. Udover denne fiberstruktur findes der andre molekyler, hyaluronsyre, der binder vand i huden. Når vi ældes og får rynker, er det især fordi bindevævet i dermis bliver mere sparsomt, og huden bliver tyndere og mister sin elasticitet og vandbindingsevne.

Læs mere om collagen her >>

 

Hvad er en god hudplejerutine?

Først og fremmest anbefaler vi, at du renser med vand og vaskeklud om morgenen. Brug eventuelt tiden i brusebadet til at vaske huden. Rens huden grundigere med en rens, der passer til din hudtype, om aftenen for at fjerne makeup-rester og dagens snavs.

Derudover kan du følge nedenstående guide for en mere fyldestgørende hudplejerutine. Trinene skal tolkes som, at trin 1 er det daglige ”skal gøre” og vedligehold og beskyttelse af huden. Trin 2 er der, hvor vi arbejder målrettet med huden og reparerer den. Trin 3 er der, hvor vi optimerer vores hudplejerutine med det ”ekstra gode”.

  • Trin1: fugt, fedt, antioxidanter og SPF (solfaktor)
  • Trin2: A-vitamin, Niacinamid, peelende frugtsyrer (BHA, AHA, PHA), peptider
  • Trin3: Probiotika, EGF (epidermal growth factor)

Se hele vores store udvalg af hudplejeprodukter her >>

 

Hudplejeleksikon - sådan arbejder de forskellige ingredienser med huden

Trin 1

Fugt
Hyaluronsyre eller glycerin er begge fantastiske fugtbindere. Hyaluronsyre producerer vi selv, men i takt med at vi bliver ældre, falder produktionen. Hyaluronsyre hjælper med at binde fugt, og dermed hjælper det huden til at holde huden glat og fyldig. Hyaluronsyre findes i mange cremer eller mere koncentreret i serum. Disse produkter er ofte beskrevet som anti age produkter, netop på grund af hyaluronsyrens evne til at binde fugt, og fordi vores egen produktion af stoffet falder med alderen. 
Prøv f.eks.  Pudderdåserne Alt-i-en Hyaluronsyre serum Apotekets 24 timer Anti-Age Ansigtscreme eller  La Roche-Posay Hyalu B5 Riche ansigtscreme.

Fedt
Fedt findes ofte i form af olier. Så hvis din hud er meget tør, kan du kigge efter olier som f.eks. Squalenolie udvundet fra oliven, abrikoskerneolier, arganolie eller mandelolie. Der findes mange forskellige slags olier, men fælles for dem alle er, at de bidrager med fedt til huden. Fedtstoffet kan også være baseret på de lidt tungere vaselineagtige olier såsom paraffin og petrolatum. De har også deres berettigelse, men er knap så forfinede.
Prøv f.eks.  Ecooking Ansigtsolie Rudolph Care Facial Oil Delight ansigtsolie eller  Pudderdåserne Ansigtsolie.

Antioxidanter
Antioxidanter hjælper til med at holde de aggressive ustabile iltmolekyler i skak. De er ellers hele tiden klar til at angribe vores hud. Mange antioxidanter gemmer sig bag vitaminer: Vitamin C, ascorbinsyre, som ud over at være antioxidant også hjælper på pigment pletter, Vitamin E og tocopherol. Men også Q10 og Resevareatrol er glimrende antioxidanter. Du kan læse mere om antioxidanter her.
Prøv f.eks.  Beaute Pacifique Enriched Moisturizing Creme Rudolph Care Acai Anti-Ageing Facial Moisturizer eller  La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum.

SPF
Det er altoverskyggende vigtigt at beskytte huden mod solens stråler. Punktum. Det er derfor vigtigt enten at finde en dagcreme med solfaktor i eller at anvende solfaktor oven på den daglige hudplejerutine. Ved at beskytte huden mod solens stråler, er du med til at forebygge hudkræft og huden for tidlig aldring. Læs mere om solcreme og solbeskyttelse her.
Af dagcremer med solfaktor findes f.eks.  Avene Physiolift Protect SPF30 Vichy Liftactiv Collagen Specialist eller  Bioderma Hydrabio Perfecteur.

 

Trin 2

A-vitamin
A-vitamin, også kaldet retinoler, findes i flere styrker og varianter. De er styrkende og normaliserende. A-vitamin sætter gang produktionen af nye hudceller og øger mængden af kollagen under huden. Dette gør, at huden får mere fylde, samt at huden heler bedre og hurtigere.
Hvis du vil arbejde med A-vitamin i din hudplejerutine, kan du f.eks. prøve  Beaute Pacifique A-Vitamin Creme Pudderdåserne A-Serum 2% eller  Ecooking A-Vitamin Serum Kapsler.

B3 vitamin, Niacin
B3 eller Niacin er en fællesbetegnelse for vitaminfamilien bestående af Niacin (Nicotinsyre), Nicotinamid (Niacinamid) og Nicotinamid Ribosid. I kroppen omdannes B3-vitamin til NAD som spiller en stor rolle i forhold til cellernes energiomsætning.

Niacinamid er hudens “all rounder”, niacinamid bidrager til at mindske inflammatoriske, betændelsesagtige hudproblemer såsom akne, og rosacea. B3-vitamin hjælper også til en mere jævn hud, reducerer porestørrelsen samt nedsætter hudens pigmentproduktion og pigmentforandringer (såkaldte ”pigmentpletter” eller ”alders pletter”) efter solbadning eller i forbindelse med aldring.
Prøv f.eks.  Pudderdåserne Niacinamid serum eller  CeraVe Fugtgivende Ansigtscreme og  La Roche-Posay Toleriane Sensitive, som begge er cremer indeholdende niacinamid.

Nyere forskning peger på at også Nicotinamidribosid spiller en vigtig i forhold til antiage forebyggelse.

Frugtsyrer (BHA, AHA, PHA)
BHA frugtsyrer som glykosyre, mælkesyre og salicylsyre peeler og forfiner hudens overflade, kan gøre en ru hud blød. Samtidig virker frugtsyrer opløsende på talgpropper der kan give akne.
Prøv f.eks.  Caudalie Vinoperfect Glycolic Peel Mask med AHA Ecooking Peel Maske med bl.a. mælkesyre og AHA eller  Pudderdåserne T-Zone Peeling med salicylsyre.

Peptider
Peptider er en gruppe af protein molekyler, der består af aminosyrer, og som fungerer som sendebud mellem cellerne. Peptiderne stimulerer kroppens celler fibroblaster til at producere collagen og elastin. Collagen og elastin er en vigtig del af vores huds opbygning og fungerer som elastikker i vores hud. De bidrager dermed til spændstigheden i huden. Peptider kommer i mange former, men det du skal kigge efter, er pentapeptider, peptider, tetrapeptider eller oligopeptider.

 

Trin 3

EGF (epidermal growth factor)
Produktionen af vækstfaktorproteinet EGF falder med alderen. EGF er også en potent budbringer i cellekommunikationen og bidrager til øge produktion af collagen, så huden bliver mere fyldig og stram.

Probiotika
Der kommer hele tiden ny viden om probiotika, og mange studier peger i retning af, at probiotika kan have en lappende gavnlig effekt på vores hudbarriere. Derudover kan probiotika bidrage til at mætte huden med fugt og dulme rødme i huden, f.eks. i forbindelse med eksemtilstande og rosacea.

CBD
Cannabidiol er cannabisplantens aktive, men ikke euforiserende, stof. Mange studier peger i retning af, at CBD har en gavnlig antiinflammatorisk effekt på flere hudsygdomme såsom akne, eksem og kløende hud. Det endelige store studie af CBD's virkning er dog endnu ikke lavet.
Produkter med CBD, som for eksempel creme og serum, er kosmetiske produkter, der er godkendt til udvortes brug. Produkterne bør ikke anvendes af børn, gravide og ammende. Ligeledes må CBD-dråber og CBD-kapsler ikke indtages af gravide.

 

Kilder:
Seriøst bedre hud, Anette Kristine Poulsen, Politikens forlag
Cannabinoids in Dermatology: Hope or Hype?
Probiotics in dermatologic practice
Epidermis (overhud) - Anafys.dk
Hvorfor ældes huden? - Apotekets
Pudderdåserne om peptider

 

Webapoteket, februar 2022