Atopisk eksem

Atopisk eksem, også kendt som børneeksem, astmaeksem eller atopisk dermatitis, er en kronisk, inflammatorisk og kløende hudsygdom. Det er én af de mest hyppige kroniske hudsygdomme i Danmark, og omtrent 20% af børn i Danmark lider af atopisk eksem.

Sygdommen optræder hyppigst i løbet af barnets første leveår, hvor 80-90% af tilfældene optræder inden skolealderen. Dette er årsagen til, at atopisk eksem også kaldes børneeksem. Opblussen af eksem mildnes oftest ved 7-11-års alderen, men der er dog risiko for at sygdommen kan blusse op igen i 20-30-års alderen, ofte i form af håndeksem.

 

Hvad er atopisk eksem?

Atopisk hud er karakteriseret ved en tør og irriteret hud med episodiske eksemudbrud med stærkt generende kløe. Huden ses ofte med røde, kløende udslæt og nogle gange med små, væskende blærer. Sværhedsgraden kan dog variere fra små områder med let kløen til store områder med stærk kløe og røde udslæt, der kommer i perioder. Uanset graden af atopisk hud anbefales det at blive tilset af en læge.

 • Tør og irriteret hud med episodiske eksemudbrud med generende kløe.
 • Huden ses ofte med røde, kløende udslæt og nogle gange med små, væskende blærer.

Børn med atopisk eksem har en øget risiko for at få astma og høfeber. Dette er vigtigt at få afklaret i samråd med sin læge.

 

Hvorfor får man atopisk eksem?

Man kender ikke den præcise årsag til, hvorfor nogle udvikler atopisk eksem, men undersøgelser har vist, at både arvelige og miljømæssige faktorer kan spille ind.

Genetik
Er atopisk eksem arveligt? Det korte svar er, ja. 70% af de børn, der bliver ramt af atopisk eksem, har forældre eller søskende, som også har en atopisk sygdom (atopisk eksem, astma, allergi eller høfeber). Risikoen for at udvikle atopisk eksem er større, hvis begge forældre lider af en atopisk sygdom.

Hos knap halvdelen af personer med moderat eller svær atopisk eksem kan man påvise en gendefekt i det gen, der styrer produktionen af proteinet filaggren, som bidrager til at holde hudens barrierefunktion i orden. Ved mutationer i filaggren-genet opstår en nedsat hudbarrierefunktion, som er en medvirkende årsag til atopisk eksem.

Miljø
Miljømæssige faktorer har også en betydning for atopisk eksem. Om vinteren kan symptomerne forværres, hvorimod forårs- og sommersol kan forbedre hudens tilstand. Immunforsvaret hos personer med atopisk eksem er svækket, således hudens evne til at bekæmpe udefrakommende bakterier og virus er nedsat. Den svækkede hudbarriere bidrager til at fugten fordamper fra huden, hvilket resulterer i ekstrem tørhed.

 

Symptomer på børneeksem

De typiske symptomer på atopisk hud er tør, ru og kløende hud. Afhængigt af alder, kan tegn på atopisk eksem se forskelligt ud på kroppen.

 • Tør, ru og kløende hud

Børneeksem hos baby 0-12 måneder

Hos spædbørn mellem 0-12 måneder vil de første tegn ofte ses i ansigtet. Atopisk eksem på kinder og hage viser sig som et rødligt udslæt, nogle gange med små, væskende blærer. Håndrygge, arme og bens strækkesider kan også rammes. Oftest vil atopisk eksem ikke opleves på barnets numse og bleområde. Når barnet er 1-2 måneder, kan det allerede få en reaktion på generne fra eksemen, hvilket kan gøre din baby irriteret og grådlabil.

 

Børneeksem hos børn over 2 år

Efter 2-års alderen begynder symptomerne og placeringen at ændre sig. Udslæt vil oftest vise sig i knæhaser, albuebøjning og på håndled og ankler. Her har det mere udseende som almindelig eksem. Huden klør voldsomt, og det kan være svært ikke at give efter for kløen. Dette kan medføre rifter og sår som følge af kløen.

 

Børneeksem hos unge og voksne

Hos unge og voksne er kløe og tørhed de to generelle tegn på atopisk eksem, som ofte viser sig i ansigtet og på halsen. Der kan også forekomme eksem i hovedbunden, ligesom den øvre del af kroppen er hyppigere udsat. 75% vil generes af håndeksem, der giver ekstrem tørhed og kløe på hænderne, som ofte forværres efter kontakt med vand og sæbe.

 

Diagnose af atopisk eksem

Du bør tage kontakt til din læge, hvis du er i tvivl om du eller dit barn har atopisk eksem. Diagnosen stilles, hvis der er hudkløe, og hvis 3 eller flere af følgende kriterier er opfyldt:

 • Typisk lokation af eksemet i forhold til aldersgruppe.
 • Astma eller høfeber hos personen eller atopisk eksem, astma eller høfeber hos søskende eller forældre.
 • Tør hud.
 • Synligt eksem i bøjefurer, for eksempel albue eller knæhaser.
 • Sygdomsstart før 2-års alderen.

 

Behandling og forebyggelse

Atopisk eksem er en konisk hudlidelse, der ikke kan kureres. Dog findes der måder, hvorpå du kan lindre og behandle atopisk hud. Da personer med atopisk hud har en defekt hudbarriere, hvor sammensætningen og mængden af lipider i hudens hornlag er anderledes end normalt, kan fugten i huden fordampe. Dette efterlader huden tør, og fremmede allergener (bl.a. fra bakterier) kan lettere trænge ind og fremprovokere udbrud og kløe. Tør hud vil ofte forværre kløen, og det er derfor vigtigt at pleje huden dagligt for at beskytte huden og mindske fordampningen af vand.

 

Vask og bad

Det er vigtigt med en ren hud, da tilstedeværelser af bakterier på huden kan forværre atopisk eksem. Med en skånsom vask er det muligt at fjerne bakterier samt berolige huden allerede i badet. Når du vasker dig, er det vigtigt at undgå lange, varme bade, da det varme vand kan udtørre huden. Tag derfor korte bade (5-10 minutter) med vand, der ikke er varmere end 32-34 °, og brug ikke klude eller svampe til at vaske huden med. Der findes forskellige typer af milde vaskeprodukter, der kan hjælpe mod den tørre hud.

A-Derma Exomega Control Gel er en beroligende vask til huden. Den indeholder 100% naturlig Rhealba® Havrekim ekstrakt og Filaxerine® som virker kløedæmpende, fugtgivende og genopbyggende.

Ønsker du i stedet en vaskeolie anbefaler vi A-Derma Exomega Control Oil, som virker lindrende, rensende og fugtgivende. Den indeholder også Rhealba® havre, der virker beroligende og blødgørende på huden.

Fordel olien/gelen på den våde hud og lad sidde nogle minutter. Skyl efter og dup huden tør med et håndklæde efter badet. De milde olier, er skånsomme mod øjnene og svier ikke.

 

Pleje

Du kan forebygge irritation og udbrud ved dagligt at smøre huden ind i en god fed creme med et højt fedtindhold. Det er vigtigt, at du afsætter tid til den daglige hudplejerutine. Det kan godt tage lang tid at smøre huden grundigt ind, så derfor er det nødvendigt, at du indarbejder det i dine daglige gøremål.

Det er dog afgørende at finde den rigtige creme, som man har det godt med at påsmøre, fremfor at det kan blive en træls oplevelse, og man dermed ikke får påført nok og ofte nok.

A-Derma Exomega Control Emollient Balm er en beroligende, kløestillende og ekstra nærende fedtcreme. Den indeholder Rhealba® havre, der dæmper hudirritation, og Filaxerine®, der gendanner og forstærer hudbarrieren.

 A-Derma Exomega Allergo lindrer kløe, reducerer tørhed og rødme, styrker hudens barriere og genopretter hudens balance. Balmen er velegnet til tør hud og atopisk eksem hos børn og voksne, både på kroppen, i ansigtet og på irriterede øjenlåg.

Avène XeraCalm A.D Balm er en kløedæmpende og genopbyggende fedtcreme. Den indeholder I-modulia®, der er udvundet af Avène Termalkildevand, og som effektivt bekæmper kløe, mindsker rødme og ødemer samt modvirker bakterieinfektion.

 

Medicinsk behandling

De fede og nærende cremer kan stå alene, men sommetider kan det være nødvendigt at supplere/kombinere med binyrebarkhormcremer. Valget af binyrebarkhormoncreme afhænger af omfanget og sværhedsgraden af eksemen og er ofte efter aftale med lægen. De findes i forskellige sværhedsgrader og styrker. F.eks. er gruppe 1 den svageste og gruppe 3-4 de stærkeste.

Binyrebarkhormoncreme i de stærke udgaver kan være en god ide og anvendes med fordel til at slå eksemen ned hurtigt og effektivt i en kortere periode, fremfor at anvende de milde udgaver over længere tid og derved påføre huden binyrebarkhormon unødigt.

 

Livsstilsanbefalinger

Sved kan ofte gøre kløen værre. Særligt om sommeren er det vigtigt, at du eller dit barn har løstsiddende tøj på i en let kvalitet, så der kommer luft til huden, og den ikke bliver indelukket og fugtig. Derfor er det også en god ide at have en ekstra trøje med, hvis den bliver fugtig i løbet af dagen. Desuden kan materialer såsom uld forværre kløen og bør undgås.

Det rum, du eller dit barn skal sove i, bør ikke være for varmt. Luft gerne ud i rummet inden sengetid, da et køligere miljø kan mindske eksemgenerne. Skal du eller dit barn i bad inden sengetid, er det også en god ide at gøre det i god tid, inden du skal sove. Det varme vand kan gøre kløen værre, og huden skal derfor have tid til at falde til ro og blive behandlet med plejende creme inden sengetid.

Husdyr, støv og røg kan forværre eksemsymptomerne, og derfor er det vigtigt at holde huset så rent og røg-, støv- og pelsfrit som muligt for at undgå yderligere irritation. I nogle tilfælde kan enkelte fødevarer også forværre eksemet. Dette kan afklares i samråd med egen læge.

 • Undgå sved og fugtigt tøj
 • Sov i køligt miljø
 • Undgå røg, støv og pelsdyr

 

Få personlig rådgivning og vejledning hos Webapoteket

På Webapoteket kan du altid få vejledning i pleje af atopisk hud. Skriv eller ring til os, hvis du har spørgsmål. Der sidder apoteksuddannet personale klar til at hjælpe dig.

Har du flere spørgsmål, findes der også Atopisk Eksem Forening, hvor du kan finde informationer om en lang række spørgsmål omhandlende atopisk eksem hos alle aldersgrupper.

Der findes også eksemskoler, hvor der tilbydes hjælp og undervisning i, hvordan man bedst forebygger og behandler atopisk eksem. Kontakt din læge for at få mere information om hvor den nærmeste eksemskole befinder sig.

 

 

Af farmakonom Line C, juni 2024