Serum

Serum

Hvad er serum?

Et serum er et tyndtflydende og koncentreret hudplejemiddel. Formlen har en høj koncentration af målrettede, aktive ingredienser, der trænger ekstra dybt ned i huden. Dette gør ingredienserne mere effektive over for specifikke hudproblemer, som fx tør hud, sensitiv hud, rynker og linjer, hyperpigmentering og akne.

Et serum består ofte af aktive ingredienser, såsom vitaminer, hyaluronsyre, antioxidanter eller peptider.Hvornår og hvordan skal serum anvendes?

Serum anvendes som det første produkt efter rensning af huden. Det vil sige, at serummet skal påføres før andre cremer. Hvis du bruger eksfolierende produkter som f.eks. syrebehandlinger eller ansigtsmasker, kan du efterfølgende anvende en serum for at berolige og genopbygge huden.

Et serum kan anvendes om morgenen eller om aftenen som en del af hudplejerutinen. Du kan også vælge at bruge et serum både om morgenen og om aftenen, hvis din hud har brug for ekstra pleje og behandling.

Serum, der anvendes om morgenen, kan være en god start på dagen, da det kan tilføre huden aktive ingredienser, der hjælper med at beskytte mod miljømæssige påvirkninger som forurening og UV-stråler. Derudover giver det fugt og forbereder huden til dagen.

Serum kan anvendes før påføring af make-up, for at give huden ekstra fugt og glød, samt give en mere glat og strålende makeup-base.

Anvender du serum om aftenen som en del af din aftenrutine, kan det hjælpe med at genopbygge og forny huden i løbet af natten, mens du sover.Hvad er god hudplejerutine?

  1. Begynd altid med at rense din hud for snavs, overskydende olie, makeup og andre urenheder. Brug et renseprodukt, der passer til din hudtype.

  2. Hvis du bruger en toner eller skintonic i din hudplejerutine, kan du påføre den efter rensning og inden serum. En toner kan hjælpe med at balancere hudens pH-værdi, mindske porernes synlighed og forberede huden til de efterfølgende produkter.

  3. Påfør din serum efter toneren, mens huden stadig er let fugtig. De højkoncentrerede aktive ingredienser trænger dybt ind i huden.

  4. Anvend din fugtighedscreme eller dagcreme efter serummet. Det samme gælder øjencreme. Når serummet er blevet absorberet af huden, kan det forbedre absorptionen af efterfølgende hudplejeprodukter, herunder dagcremen.

  5. I din hudplejerutine om morgenen bør du afslutte med påføring af solcreme som det sidste trin. Solcreme beskytter huden mod skadelige UV-stråler, der kan forårsage solskader og for tidlig ældning.


Tip: Hvis du bruger flere produkter med aktive ingredienser, kan det være en god ide at give hvert produkt tid til at trænge ind i huden, før du påfører det næste.Typer af serum

Der findes adskillige typer af serum til ansigtet, der hver især er målrettet specifikke hudtyper og -problemer. For at guide dig til at finde det bedste serum til din hud, har vi samlet deres fordele herunder.Fugtgivende serum

Fugtserum, der indholder hyaluronsyre, fugter og genopbygger hudens fugtbalance. Hyaluronsyre  kan være gavnlig for de fleste hudtyper, herunder tør, fedtet, kombineret og følsom hud. Hyaluronsyren tiltrækker og binder fugt til huden, samt hjælper med at forbedre hudens evne til at holde på fugten. Det bidrager til at forhindre fugttab og til at opretholde en sund og hydreret hud.

Det kan også hjælpe med at forbedre hudens elasticitet og fasthed ved at opstramme og reducere synligheden af fine linjer og rynker.

I vores store udvalg af serummer, der fokuserer på at fugte huden i dybden, finder du blandt andet:Nogle fugtighedsserummer med hyaluronsyre indeholder også beroligende og nærende ingredienser, der kan dæmpe irritation på sensitiv hud og forbedre hudens generelle sundhed og udseende. Eksempelvis er Bioderma Sensibio Defensive Serum og Avène Cicalfate Serum velegnede til at berolige sart hud.Serum til uren hud

Niacinamid og salicylsyre er to aktive ingredienser, der ofte anvendes til behandling af akne. Niacinamid hjælper med at regulere talgproduktionen og har antiinflammatoriske fordele, imens salicylsyre eksfolierer porerne og reducerer betændelse. Kombinationen kan bidrage til at reducere forekomsten af hudorme, bumser og andre former for akne, samtidig med at huden forbliver beroliget og fugtet.

Flere serummer til akne og uren hud indeholder også probiotika, da det har en beroligende effekt på huden.

Serummer til uden hud kan fås fra flere populære mærker, såsom:Anti-age-serum

De typiske aktive ingredienser i et anti-age-serum er retinol, peptider, vitamin C og vitamin E.

Retinol er en form for A-vitamin, der er med til at forbedre hudens tekstur, reducere fine linjer og rynker samt øge cellefornyelsen. Det stimulerer produktionen af kollagen, som er et protein, og hjælper med at holde huden fast og elastisk. Vitaminet bidrager desuden til at reducere pigmentering og forbedrer hudtonen.

Man skal være opmærksom på, at retinol kan medføre, at huden føles tør og begynder at skalle, og nogle vil opleve rødme og irritation af huden - særligt hvis man har sensitiv hud. Dette vil oftest være i begyndelsen af brugen. Derfor anbefales det at starte med lavere koncentrationer og gradvist øge.

Retinol kan ligeledes gøre huden mere følsom over for sollys, hvilket kan øge risikoen for solskoldning og solskader. Derfor anbefales det at bruge solbeskyttelse, når du bruger produkter, der indeholder retinol.

Peptider har en opstrammende, fugtgivende og beroligende effekt.

Vitamin C har lysnende egenskaber, der hjælper med at reducere synligheden af pigmentering. Samtidig bidrager vitaminet til at mindske bl.a. solpletter, alderspletter og ar efter akne, som alle kan forårsage en ujævn hudtone.

Vitamin E er et antioxidant, der virker helende, fugtgivende og beroligende på huden.

På Webapoteket anbefaler vi blandt andet disse anti-age-serummer:Serum til pigmentforandringer

Vi har samlet flere bud på serummer, der egner sig ekstra godt til hud, der oplever pigmentforandringer:

Solen er en af de største årsager til pigmentforandringer og vi anbefaler derfor altid, at anvende en solcreme med høj faktor. Derudover er det altid en god idé at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at søge i skygge mellem klokken 12 og 15, undgå solskoldning og at beskytte sig med tøj, solbriller og solhat.