Hudpleje til gravide – alt du skal vide

Når du er gravid, påvirker dine valg af kosmetik og hudpleje ikke blot dig selv, men også din baby i maven. Derfor er det en god idé at tænke over, hvilken hudpleje du anvender. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du bør undgå i din hudpleje, når du er gravid.

 

Hvilke produkter må jeg bruge som gravid?

Hormonforstyrrende stoffer mistænkes at være skyld i, at børn i dag går tidligere i puberteten, og at flere drenge fødes med misdannelse af de mandlige kønsorganer. Der er derfor god grund til at undgå hormonforstyrrende stoffer samt mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Stofferne kan påvirke kroppens naturlige omsætning af hormoner og skabe forstyrrelser i hormonbalancen – og baby i maven er særlig følsom overfor sådanne forstyrrelser. Læs mere om emnet i Miljøstyrelsens minileksikon til gravide her.

Det kan lyde skræmmende, men fortvivl ikke! Disse stoffer er lette at undgå i din hudpleje, når du ved, hvad du skal kigge efter.

Vælg produkter med certificering, når du køber hudpleje som gravid. Produkter med det grønne Svanemærke er fri for stoffer, som er på EU’s liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Derudover er produkter, som er allergi-certificerede, helt fri for parfume. Certificeringer er altså et godt pejlemærke, når du leder efter hudpleje, som du med ro i maven kan anvende under din graviditet.

 

Undgå hudpleje:

  • Med potentielt hormonforstyrrende stoffer
  • Med parfume
  • I form af sprayprodukter (f.eks. deodorant, hårlak o.l.). Når produktet bliver forstøvet til bittesmå dråber i luften, risikerer du at indånde store mængder kemikalier.

Vælg hudpleje:

  • Der er Svanemærket
  • Der er anbefalet af Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified
  • Med solfaktor
  • I form af produkter med pumpespray eller f.eks. roll-on deodorant

 

Brug af parfume som gravid

Miljøstyrrelsen råder gravide og ammende til at begrænse brugen af allergifremkaldende stoffer. Derfor er det en rigtig god idé at begrænse brugen af parfume og parfumerede produkter så meget som muligt. Her skal du både være opmærksom på kunstig parfume og naturlig parfume fra æteriske olier. Naturlige ekstrakter er faktisk den hyppigste årsag til parfumeallergi ifølge Videncenter for Allergi.

Vil du være sikker på, at din hudpleje er fri for parfume, bør du vælge produkter, der er mærket med AllergyCertified og/eller Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark.

Læs mere om de forskellige certificeringer her >>

 

Vær opmærksom på cocktaileffekten

Cocktaileffekten. Måske har du hørt om den? Cocktaileffekten går ud på, at enkelte mistænkte hormonforstyrrende- og allergifremkaldende stoffer sjældent er farlige i sig selv (hvilket også er grunden til, at de er lovlige), det er først når du bliver udsat for mange af stofferne fra forskellige kilder, at det potentielt kan være sundhedsfarligt. Disse stoffer findes nemlig ikke alene i hudpleje og kosmetik, de findes også i tøj, møbler, elektronik osv. Det vil sige, at du i din dagligdag bliver udsat for mange kemikalier fra flere kilder – heraf cocktaileffekten.

Mange af kilderne er vi ikke selv herre over, og derfor er hudpleje et godt sted at sætte ind – for her bestemmer du selv, hvad du vil smøre på din hud, vaske hænder med og bruge i badet.

 

Beskyt huden ekstra godt mod solen

Når du er gravid, sker der mange hormonelle forandringer i din krop. Disse hormonelle forandringer påvirker også pigmentcellerne i huden, og derfor har man som gravid større risiko for at udvikle mørke pigmenterede plamager – også kaldet pigmentforandringer.

Den bedste måde at undgå disse hormonelle pigmentforandringer på er ved at beskytte huden mod solens stråler. Er du gravid i sommermånederne, kan du søge skygge og bruge solhat udover at smøre dig ind i solcreme. Men også i forår-, efterår- og vintermånederne bør du beskytte den udsatte hud i ansigtet. Vælg en dagcreme med solfaktor, så er du altid sikret.

Find miljø- og allergicertificeret solpleje her >>

 

Mere om graviditet

 

 

Webapoteket, december 2021