Hvilke kosttilskud skal du vælge som gravid?

Er du gravid, eller har du planer om at blive gravid? Så er det vigtigt, at du er opmærksom på at tage de kosttilskud, som den danske sundhedsstyrelse anbefaler.

 

De officielle anbefalinger er, at gravide skal sikre sig at få den rette mængde af følgende kosttilskud:

  • Jern
  • D-vitamin
  • Folsyre
  • Kalk

 

Jern til gravide

Hver 5. danske kvinde udvikler sidst i graviditeten mangel på jern, hvis de ikke tager jerntilskud. Derfor anbefales det, at alle gravide tager et dagligt jerntilskud.

Du skal tage 40-50 mg ferrojern fra 10. uge og resten af  din graviditet.

Vær opmærksom på, at jern kan virke forstoppende. Find gode råd om graviditet og forstoppelse her ≫

Find jernprodukter til gravide her ≫

 

D-vitamin til gravide

D-vitamin bidrager til opbygning af knogler, idet det fremmer kroppens optagelse af kalk. Det er afgørende for både barnet og moderen, at kroppen får nok kalk. I Danmark har mange, især om vinteren, et lavt niveau af D-vitamin. Det er derfor en god ide at tage et D-vitamintilskud. De officielle anbefalinger til gravide er 10 mikrogram d-vitamin dagligt i hele graviditeten.

Et studie peger på, at børn født om vinteren har større risiko for at få indlæringsproblemer på grund af manglende d-vitamin under graviditeten. Læs mere om studiet her ≫

 

Folsyre til gravide

Vitaminet folsyre findes i vores mad, men som gravid er det vigtigt, at du tager et tilskud for at forebygge visse misdannelser hos barnet (de såkaldte neuralrørsdefekter). 

Du skal tage 400 mikrogram folsyre dagligt, og du skal tage tilskuddet fra den dag du planlægger at blive gravid til og med 3. måned i graviditeten.

Find folsyre til gravide her ≫

 

Kalk til gravide

Kalk er en afgørende byggesten for knoglerne, og derfor skal du sikre dig, at du får nok kalk. Gravide bør i hele graviditeten drikke mindst ½ liter mælk dagligt eller tage 500 milligram kalk hver dag.

Det svarer til en kalktablet dagligt. De fleste kalktabletter indeholder også D-vitamin, så du kan nøjes med en tablet med begge indholdsstoffer.

Vi anbefaler at du dagligt tager en kalktablet med D-vitamin og 500 mg kalk. Hvis du drikker mere end en halv liter mælk dagligt, kan du nøjes med at tage en d-vitamintablet med 10 mikrogram d-vitamin.

 

Kilder: Sundhedsstyrelsen og www.altomkost.dk

 

Webapoteket, juli 2019