Graviditet og amning

Graviditet og amning

Læs her hvilke kosttilskud du skal tage, når du er gravid eller ønsker at blive det.

Overordnet set er folsyre (folinsyre), D-vitamin og jern vigtige kosttilskud at indtage under graviditet, eller hvis du ønsker at blive gravid. Sørg endvidere for at få nok kalk enten via kosten eller som et kosttilskud. Bliv klogere på hvorfor de enkelte tilskud er vigtige, og hvor meget du skal tage af dem, her.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger:

  • Folsyre: 400 mikrogram dagligt fra graviditeten planlægges til og med uge 12 i graviditeten

  • Jern: 40-50 mg dagligt fra uge 10 og resten af graviditeten

  • D-vitamin: 10 mikrogram dagligt gennem hele graviditeten

  • Kalk: ½ liter mælkeprodukt eller et dagligt tilskud på 500 mg gennem hele graviditeten


Folsyre

Folsyre er et vitamin, som tilhører gruppen af B-vitamin. Vi får folsyre gennem kosten fra f.eks. lever, ost, broccoli og spinat, men i forbindelse med graviditet er det vigtigt med ekstra tilskud for at få tilstrækkeligt. Folsyre forebygger og nedsætter risikoen for alvorlige medfødte misdannelser af hjerne og rygmarv. Folsyre skal du gerne tage tilskud af allerede 3 måneder før forventet graviditet og indtil uge 12 i graviditeten.

Hvad er forskellen på folsyre og folinsyre? Folinsyre er navnet på den syntetisk fremstillede form af vitaminet, og folsyre, folat og folacin er alle navne på de naturligt forekommende former.


Jern

Jerntilskud skal du indtage for at sikre, at dine jerndepoter ikke bliver for små. Under en graviditet, har din krop nemlig et større behov for jern. Det skyldes, at du får en større blodmængde, at der bruges en del jern i moderkagen, og at baby har brug for jern. Det anbefales, at man som gravid tager et tilskud af 40-50 mg jern fra uge 10.

Tilskud af jern kan godt give hård mave. Det er almindeligt at opleve forstoppelse som gravid, og det er der flere årsager til. Få gode råd til lindring af forstoppelse under graviditet her >>


D-vitamin

D-vitamin fremmer optagelsen af calcium (kalk) og er vigtigt for knogleopbygningen. Det anbefales, at du som gravid tager 10 mikrogram gennem hele graviditeten.

Kalk er desuden vigtigt for dine og babys knogler. Derfor anbefales det at indtage ½ liter mælkeprodukt om dagen eller alternativt at spise et kalktilskud gennem hele graviditeten på 500 mg.


Gravid multivitaminer

På Webapoteket.dk finder du et kvalitets-udvalg af multivitaminer særligt fremstillet til gravide. Det smarte ved multivitaminerne er, at du kan nøjes med en enkelt vitaminpille for at få dækket behovet, der svarer til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Folsyre og D-vitamin findes i multivitaminerne til gravide, men begge dele kan også købes enkeltvis som seperate produkter.

Jern tabletter skal du købe som særskilt tilskud - gerne kombineret med C-vitamin eller indtaget med f.eks. et glas appelsinjuice, da det fremmer optagelsen. Find jerntilskud her >>

Kalk kan du købe som enkelttilskud, eller kombineret med D-vitamin, da D-vitamin fremmer optagelsen. Find kalktilskud her >>

Sørg endvidere for at spise sundt og varieret, så du via kosten får dækket dine behov for næringsstoffer til både dig selv og baby.