God viden om mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier findes naturligt i vores tarmsystem, men kan også tages som supplerende kosttilskud. Læs mere om de mikroskopiske bakterier her og bliv klogere på, hvad de er for nogle, og hvad de gør i vores kroppe.

Der kan let opstå forvirring om, hvad mælkesyrebakterier egentlig er, og hvorfor de er en nødvendig bestanddel af kroppen. Det skyldes blandt andet, at de kaldes bakterier, hvilket ofte forbindes med skadelige organismer.

For at gøre op med denne forestilling, har vi lavet en guide, der besvarer de spørgsmål, du måtte have om mælkesyrebakterier – blandt andet, hvordan fungerer mælkesyrebakterier? Og hvad er mælkesyrebakterier godt for?

 

Hvad er mælkesyrebakterier/probiotika?

Mælkesyrebakterier, der også bliver kaldt probiotika, er bakterier, der indeholder levende mikroorganismer, og som kan findes naturligt i tarmene.

Mælkesyrebakterier er nogle af de ”gode” bakterier, der findes i tarmene. Deres funktion i mave-tarm-systemet er at omdanne mælkesukker til blandt andet mælkesyre – deraf navnet mælkesyrebakterier. Omdannelsen sker gennem en gæringsproces.

Denne mælkesyre stimulerer både celledelingen og tarmens bevægelser, og er med til at sænke pH-værdien i tarmene, så de skadelige og sygdomsfremkaldende bakterier i maven og tarmene svækkes. På den måde opretholder mælkesyrebakterierne en normal bakterieflora i mave-tarm-systemet.

Udover at de naturligt findes i tarmene, findes mælkesyrebakterier også i nogle madvarer. De bliver blandt andet brugt til fremstilling af en række mejeriprodukter, og mælkesyrebakterier findes i syrnede mælkeprodukter som f.eks. yoghurt og surmælk. Desuden kan de fås som kosttilskud.

Find mælkesyrebakterier som kosttilskud her >>

 

Hvad er forskellen på probiotika og præbiotika?

Som netop beskrevet i det ovenstående, er probiotika levende mikroorganismer - i form af blandt andet mælkesyrebakterier. Præbiotika er kostfibre, som er med til at stimulere væksten af probiotika. I nogle sammenhænge omtales præbiotika som probiotikas "madpakke" eller "brændstof". Probiotika er levende, det er præbiotika ikke.

Præbiotika og probiotika arbejder altså sammen, og præbiotika virker fremmende på probiotika.

 

Hvordan virker mælkesyrebakterier?

Mælkesyrebakterier virker på forskellige måder afhængig af hvilken art eller stamme af mælkesyrebakterier, der er tale om.

I vores mave-tarm-system findes mange forskellige bakterier. Heraf er nogle af bakterierne ”dårlige”, mens andre er ”gode” eller neutrale. De gode bakterier hjælper kroppen til en god fordøjelse, mens de dårlige bakterier kan give problemer med fordøjelsen og skabe ubehag.

For at opretholde en sund tarmflora er det vigtigt at have nok af de gode bakterier, hvilke kan undertrykke de dårlige bakterier. Dog kan stress og sygdom medføre, at antallet af de gavnlige bakterier mindskes, og antallet af de dårlige bakterier øges. Det kan skabe ubalance i mave-tarm-systemet og give maveproblemer.

 

Hvad er mælkesyrebakterier godt for?

Der er blevet forsket meget i mælkesyrebakterier, men flere af undersøgelserne er ufuldendte eller giver uklare svar. Der er derfor også mange ting, som vi ikke med sikkerhed ved om mælkesyrebakterier.

Det, vi til gengæld ved om mælkesyrebakterier, er, at de bidrager til opretholdelsen af en god og sund mave, og forbedrer balancen i mave- og tarmsystemets bakterieflora. Derudover bidrager bakterierne til opbyggelsen af slimhinden i tarmen og optagelsen af vitaminer i kroppen.

 

Mælkesyrebakterier som supplerende kosttilskud

Mælkesyrebakterier som kosttilskud fås både i tabletform, som breve og som tyggetabletter.

Se hele vores udvalg af mælkesyrebakterier som kosttilskud her >>

 

 

Webapoteket, maj 2022