Forstoppelse

Har du forstoppelse? Så er du ikke den eneste! Op mod hver femte. voksne dansker lider af forstoppelse, og selv spædbørn kan døje med hård afføring. Læs her om symptomer og behandling af forstoppelse.

Alligevel er der mange, der ikke gør noget ved problemet. bl.a. fordi de er nervøse for, om afføringen bliver for "voldsom", hvis de behandler forstoppelsen. Forstoppelse kan behandles skånsomt og hygiejnisk med Microlax.

Ved forstoppelse kommer afføringen typisk med flere dages mellemrum. Den er hård og knoldet, og det er ubehageligt at prøve at komme af med den. De fleste tilfælde er helt uskadelige, men forstoppelse kan være et symptom på en anden sygdom. Tal med lægen, hvis der er blod i din afføring, eller hvis du bliver ved med at være forstoppet, selv om du har fulgt de råd, vi giver her.

 

Hvorfor bliver man forstoppet?

For meget kaffe, for lidt motion, for fed, for krydret eller fremmed mad, for lidt væske, for få fibre, medicin... Det er bare nogle af årsagerne til forstoppelse, og de fleste har sikkert oplevet akut forstoppelse.

Akut forstoppelse ses hos personer, der normalt ikke har fordøjelsesproblemer, og kan fx skyldes rejseaktivitet med uvante toiletforhold og stillesidden under transporten, psykisk pres, sengeleje, væsketab eller rygestop. Kronisk forstoppelse kan opstå som følge af graviditet, stillesiddende arbejde og visse lægemidler. 15-25% er jævnligt forstoppede, og eftersom tilstanden kan være både ubehagelig og smertefuld, er der god grund til at gøre noget ved den.

Se mere om graviditet og hård mave her >>

 

Symptomer på forstoppelse

 • Afføring mindre end 3 gange om ugen
 • Besvær med at komme af med afføringen
 • Maven føles måske udspilet og luftfyldt
 • Mavesmerter pga. udspiling af tarmen
 • Tyngdefornemmelse
 • En følelse af, at tarmen ikke er blevet tømt
 • Dårlig ånde og ildelugtende prutter

   

Hvad kan man gøre ved forstoppelse?

Forstoppelse kan forebygges og i mange tilfælde også helbredes, ved at følge en række enkle råd. Behandling af forstoppelse handler først og fremmest om at spise og drikke fornuftigt – og om at bevæge sig. Det er også en rigtig god idé at oparbejde nogle gode toiletvaner – og gå på toilettet, så snart trangen melder sig. Det kan være et problem, hvis toiletforholdene ikke er indbydende – fx på rejser, på offentlige toiletter eller på skolen. Så alt andet lige er der god fornuft i at ’planlægge’ sin afføring til at finde sted om morgenen i ro og fred derhjemme. Et godt og solidt morgenmåltid sætter gang i tarmen, så husk at spise morgenmad i god tid, inden du skal ud af døren.

Du kan finde midler mod forstoppelse her, bl.a. fiberrige kosttilskud.

 

Gode råd, når du føler dig forstoppet

 • Spis regelmæssigt
 • Tyg maden grundigt
 • Spis fiberrig og fedtfattig mad (fuldkorn, grøntsager, frugt, fjerkræ, fisk og kun lidt kød)
 • Drik 1-1½ liter vand om dagen
 • Dyrk motion – bevæg dig mindst 30 minutter hver dag
 • Få nogle gode toiletvaner: Gå på toilettet, så snart trangen er der, fx efter morgenmaden

 

Hvordan behandler man forstoppelse?

Hjælper de gode råd ikke, kan du bruge et afføringsmiddel. Hvis du ikke har prøvet det før, er det oplagt at bruge et mini-lavement som Microlax. Et mini-lavement blødgør og normaliserer hård og fast afføring enkelt og hygiejnisk. Man tømmer den lille tube op i endetarmen, hvorefter der kommer en kontrolleret afføring inden for 15 minutter. Det er vigtigt at holde tuben sammenklemt, til den er taget helt ud af endetarmen.

Lavementet virker kun i endetarmen, påvirker ikke resten af kroppen og forsvinder med afføringen. Microlax-behandlingen er smertefri, skånsom og kan bruges af alle. Find fx 12x5 ml microlax håndkøb her.

 

Se her hvordan du anvender Microlax

 

 

Er du gravid eller ammende – eller er dit barn forstoppet?

Mini-lavementet er skånsomt og kan bruges af alle – også af gravide/ammende og til spædbørn. Du slipper for at skulle få dit barn til at sluge medicin, og fordi virkningen indtræder inden for 15 minutter, bestemmer du som forælder selv, hvornår afføringen skal komme. Tal dog med lægen, før du bruger lavementet til børn under 3 år, og hvis du er gravid eller ammer.

 

Webapoteket, marts 2020