Forstoppelse

Har du forstoppelse? Så er du ikke den eneste! Op mod hver femte voksne dansker lider af forstoppelse, og selv spædbørn kan døje med hård afføring. Læs her om symptomer og behandling af forstoppelse.

Ved forstoppelse kommer afføringen typisk med flere dages mellemrum. Den er hård og knoldet, og det er ubehageligt at prøve at komme af med den. De fleste tilfælde er helt uskadelige, men forstoppelse kan også være et symptom på en anden sygdom. Tal med lægen, hvis der er blod i din afføring, eller hvis du bliver ved med at være forstoppet, selv om du har fulgt de råd, vi giver her.

 

Hvorfor bliver man forstoppet?

For meget kaffe, for lidt motion, for fed, for krydret eller fremmed mad, for lidt væske, for få fibre, medicin... Det er bare nogle af årsagerne til forstoppelse, og de fleste har sikkert oplevet akut forstoppelse.

Akut forstoppelse ses hos personer, der normalt ikke har fordøjelsesproblemer, og kan f.eks. skyldes rejseaktivitet med uvante toiletforhold og stillesidden under transporten, psykisk pres, sengeleje, væsketab eller rygestop. Kronisk forstoppelse kan opstå som følge af graviditet, stillesiddende arbejde og visse lægemidler. 15-25 % er jævnligt forstoppede, og eftersom tilstanden kan være både ubehagelig og smertefuld, er der god grund til at gøre noget ved den.

Årsager til træg mave:

  • Meget stillesiddende arbejde
  • Stress
  • For lidt væske
  • For lidt fibre
  • Visse typer medicin
  • Menstruation eller graviditet

Se mere om graviditet og hård mave her >>

 

Symptomer på forstoppelse

Vores maver er forskellige, og der er forskel på, hvor ofte vi har behov for at gå på toilettet. Alt fra et par gange om dagen til et par gange om ugen er normalt, hvis det sker uden bekymringer og problemer. Hvis man rammes af forstoppelse, er man som regel ikke i tvivl. Afføringen er hård, tager lang tid at få presset ud, og tømningen kan føles ufuldstændig. Hvis man skal presse meget og ofte, kan man få smertefulde sprækker i endetarmen eller hæmorider. Derfor er det en god idé at forsøge at lindre eller helt undgår forstoppelse.

  • Afføring mindre end 3 gange om ugen
  • Besvær med at komme af med afføringen
  • Maven føles måske udspilet og luftfyldt
  • Mavesmerter pga. udspiling af tarmen
  • Tyngdefornemmelse
  • En følelse af, at tarmen ikke er blevet tømt
  • Dårlig ånde og ildelugtende prutter

   

Hvad kan man gøre ved forstoppelse?

Forstoppelse kan forebygges og i mange tilfælde også helbredes, ved at følge en række enkle råd. Behandling af forstoppelse handler først og fremmest om at spise og drikke fornuftigt – og om at bevæge sig. Det er også en rigtig god idé at oparbejde nogle gode toiletvaner – gå på toilettet, så snart trangen melder sig. Det kan være et problem, hvis toiletforholdene ikke er indbydende – f.eks. på rejser, på offentlige toiletter eller på skolen. Så alt andet lige er der god fornuft i at "planlægge" sin afføring til at finde sted om morgenen i ro og fred derhjemme. Et godt og solidt morgenmåltid sætter gang i tarmen, så husk at spise morgenmad i god tid, inden du skal ud af døren.

Derudover er det vigtigt at spise regelmæssigt og gerne helt almindelig mad, som laves af gode råvarer. De råvarer, som indeholder fibre er særligt gode, da de suger væsken til sig, så den dermed forbliver i afføringen. Der er højt fiberindhold i müsli, fuldkornsbrød, hvedeklid, tørret frugt, sveskejuice og grøntsager som f.eks. broccoli, blomkål og ærter. Sørg også for at drikke meget vand, så fibrene har rigeligt med væske at suge op. Det kan være en god idé med et ekstra glas vand til hvert måltid.

Svesker er bare én af flere naturlige råvarer, som fungerer som god kost mod forstoppelse. Det er en tørret blomme, en sveske af blåviolet blommesort med gamle aner. Sveskeblommen indeholder fibre og antioxidanter og har længe været værdsat for sin gode smag samt mildt afførende virkning. Et dagligt indtag på 100 gram tørret blomme, kan være et godt og naturligt tiltag til at holde maven i gang.

Når man rører sig, stimuleres tarmen, og det giver en bedre fordøjelse. Gåture er en god og skånsom måde at få motion på. En god tommelfingerregel er at få rørt sig minimum 20-30 minutter hver dag. Stress og uro i hverdagen kan også forårsage forstoppelse. Hvis man mener, at dette er årsagen til, at man oplever at have forstoppet mave, kan det være en idé at prøve med afspændingsøvelser, yoga eller mindfulness for at få koblet af.

 

Gode råd, når du føler dig forstoppet

  • Spis regelmæssigt
  • Tyg maden grundigt
  • Spis fiberrig og fedtfattig mad (fuldkorn, grøntsager, frugt, fjerkræ, fisk og kun lidt kød)
  • Drik 1-1½ liter vand om dagen
  • Dyrk motion – bevæg dig gerne 30 minutter hver dag
  • Få nogle gode toiletvaner: Gå på toilettet, så snart trangen er der, f.eks. efter morgenmaden

 

Hvordan behandler man forstoppelse?

Der findes forskellige typer af midler til behandling af forstoppelse:

  • Peristaltikfremmende: Øger muskelsammentrækninger i tarmen
  • Lokalt virkende i endetarmen og nederste del af tyktarm: Smører, blødgør og trækker vand til tarmen
  • Osmotisk virkende: trækker vand til tarmen og blødgør afføringen

Hvordan virker midler mod forstoppelse, og hvad skal man vælge?


Peristaltikfremmende (øger tarmens naturlige bevægelser)
Peristaltikfremmende midler er afføringsmidler, som virker direkte på muskelsammentrækningerne i tarmen, hvilket gør, at afføringen i tarmen hurtigere skubbes mod endetarmen. Samtidig bevares der vand i tarmen, og dette er med til at blødgøre afføringen og får afføringen til at fylde mere i tarmen. Det kan være en lidt hård metode at bruge, da afføringen godt kan komme lidt eksplosivt, og det kan godt føles som om, man har mavekramper. Fordelen er, at man helt sikkert kommer af med noget. Ulempen kan være, ved brug af midlerne over længere tid, at tarmens egen mekanisme sløves, og man kan derfor blive afhængig af midlerne.

Peristaltikfremmende midler anvendes ofte inden tarmundersøgelser, men de kan også anvendes i forbindelse med brug af lægemidler, der kan forårsage forstoppelse.

Afføringsmidlerne Ducolax tabletter og Toilax tabletter er peristaltikfremmende midler til forstoppelse.

 

Lokalt virkende midler mod forstoppelse
Midler der virker lokalt sprøjtes direkte op i endetarmen. Det hjælper på, at indeklemt afføring bliver blødgjort, men det påvirker også nerveenderne i tarmen til at sætte gang i afføringsrefleksen. Denne metode anvendes, når det hele er blevet lidt akut samt inden en tarmundersøgelse eller en fødsel.

Microlax Rektalvæske kan f.eks. anvendes til at tømme tarmen før en operation eller fødsel.

 

Osmotisk (trækker vand til tarmen)
Disse midler virker ved at trække vand til tarmen og dermed blødgøre afføringen. De kan anvendes efter operationer, hvor man på grund af operationen ikke må presse for hårdt. Midlerne anvendes også, hvis man får lægemidler, der kan give forstoppelse. Dette er en meget blid måde at få hjælp til afføringen på. Til gengæld er der stor variation i, hvor hurtig virkning der er.

Et osmotisk middel mod forstoppelse kan f.eks. være Magnesia DAK.

Se alle afføringsmidler og midler mod forstoppelse og hård have her >>

 

Er du gravid eller ammende – eller er dit barn forstoppet?

Mini-lavementet er skånsomt og kan bruges af alle – også af gravide/ammende og til spædbørn. Du slipper for at skulle få dit barn til at sluge medicin, og fordi virkningen indtræder inden for 15 minutter, bestemmer du som forælder selv, hvornår afføringen skal komme. Tal dog med lægen, før du bruger lavementet til børn under 3 år, og hvis du er gravid eller ammer.

Læs mere om forstoppelse under graviditet her >>

 

 

Senest opdateret, oktober 2022