Har du forstoppelse?

Når det føles som om, at tarmen er gået i strejke, så tager det lang tid for maden at passere igennem systemet, og det resulterer i træg mave. Dette kan være både ubehageligt og smertefuldt, og desuden kan det også give problemer, som sprækker og hæmorider omkring endetarmen. Heldigvis findes der en hel del naturlige ting, man kan gøre for at lindre besværet og holde gang i maven.

 

Hvorfor får man forstoppelse?

Alle bliver ind imellem forstoppede, og det kan der være mange årsager til. Hvis man ændrer på sine kostvaner eller skifter miljø, kan maven reagere på forskellige måder. Til hverdag kan sådan noget som meget stillesiddende arbejde, stress eller uro, for lidt væske og fibre, visse typer medicin samt menstruation eller graviditet forårsage problemet. Mange rammes bare nu og da, men for nogle kan forstoppelsen være et vedvarende eller tilbagevendende problem. En del oplever også, at maven bliver mere træg med alderen.

Årsager til træg mave:

  • Meget stillesiddende arbejde
  • Stress
  • For lidt væske
  • For lidt fibre
  • Visse typer medicin
  • Menstruation eller graviditet

 

Hvornår har man forstoppet mave?

Vores maver er forskellige, og der er forskel på, hvor ofte vi har behov for at gå på toilettet. Alt fra et par gange om dagen til et par gange om ugen er normalt, hvis det sker uden bekymringer og problemer. Hvis man rammes af forstoppelse, er man som regel ikke i tvivl. Afføringen er hård, tager lang tid at få presset ud, og tømningen kan føles ufuldstændig. Hvis man skal presse meget og ofte, kan man få smertefulde sprækker i endetarmen eller hæmorider. Derfor er det en god idé at forsøge at lindre eller helt undgår forstoppelse.

 

Gode spisevaner kan modvirke forstoppelse

Først og fremmest er det vigtigt at spise regelmæssigt og gerne helt almindelig mad, som laves af gode råvarer. De råvarer, som indeholder fibre er særligt gode, da de suger væsken til sig, og dermed forbliver den i afføringen. Der er højt fiberindhold i müsli, fuldkornsbrød, hvedeklid, tørret frugt, sveskejuice og grøntsager som f.eks. broccoli, blomkål og ærter. Sørg også for at drikke meget vand, så fibrene har rigeligt med væske at suge op. Det kan være en god idé med et ekstra glas vand til hvert måltid.

Fiberrig kost mod forstoppelse:

  • Müsli, fuldkornsbrød, hvedeklid
  • Tørret frugt, sveskejuice
  • Grøntsager som f.eks. broccoli, blomkål og ærter

 

Naturlig behandling med sveskeblommer

Svesker er bare én af flere naturlige råvarer, som fungerer som god kost mod forstoppelse. Det er en tørret blomme, en sveske af blåviolet blommesort med gamle aner. Sveskeblommen indeholder fibre og antioxidanter og har længe været værdsat for sin gode smag samt mildt afførende virkning. Mange foretrækker at kunne drikke en god drik ved forstoppelse, og her kan sveskejuicen være et godt og naturligt alternativ for at holde maven i gang. Find OptiXpress Sveskeblomme juice her ≫

 

Motion og livsstil kan afhjælpe træg mave

Når man rører sig, stimuleres tarmen, og det giver en bedre fordøjelse. Gåture er en god og skånsom måde at få motion på. En god tommelfingerregel er at få rørt sig minimum 20-30 min. hver dag. Stress og uro i hverdagen kan også forårsage forstoppelse. Hvis man mener, at dette er årsagen til, at man oplever at have forstoppet mave, kan det være en idé at prøve med afspændingsøvelser, yoga eller mindfulness for at få koblet af. Desuden er det virkelig vigtigt at tage sig god tid på toilettet, gerne på ca. den samme tid hver dag.

 

Graviditet og menstruation bremser tarmen

På visse tidspunkter i livet rammes man særligt nemt af forstoppelse og træg mave, f.eks. ved menstruation eller under en graviditet. Det skyldes, at der dannes mere af det kvindelige kønshormon end normalt, og at dette bremser tarmens bevægelser. Her kan tarmen have behov for lidt ekstra stimulans for at fungere godt, f.eks. gennem væske, fibre og en ekstra gåtur.

Se mere om graviditet og forstoppelse her >>

 

Forstoppet mave er et almindeligt problem

Du er ikke alene om at have bøvl med maven. Undersøgelser i Sverige tyder på, at to tredjedele af den adspurgte svenske befolkning har regelmæssige problemer, f.eks. med luft i maven, løs mave eller forstoppelse. Hver 5. havde træg mave min. 1-2 gange om måneden, kvinder oftere end mænd. De fleste foretrækker at håndtere problemet på en naturlig måde, dvs. ved ændringer i kost og drikkevarer, f.eks. ved hjælp af et naturligt produkt som sveskeblommejuice. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at anvende et afføringsmiddel. Det kan være et mini-lavement som Microlax. Du kan altid finde microlax til en god pris her.

Hvis du oplever alvorlig eller langvarigt besvær med forstoppelse, eller har mistanke om sygdom, skal du kontakte din læge for nærmere undersøgelse.

Klik her og se videoen hvor Lis fortæller om Microlax >>

 

Webapoteket, juni 2021