Hvad er antihistamin – og hvornår anvender man det?
Hvis du har allergi, har du måske allerede stiftet bekendtskab med antihistamin. Det er en type medicin, der kan lindre symptomer som kløe, nys, nældefeber og rindende øjne.
I denne artikel giver vores farmakonom en gennemgang af, hvordan antihistamin virker, hvilke typer der findes, og hvornår det kan være en fordel at anvende det – både ved akutte reaktioner og i forebyggende behandling. Du får også indblik i, hvilke præparater der kan være relevante for dig, afhængigt af dine symptomer og behov.
Hvad anvendes antihistamin til?
Antihistamin anvendes typisk ved:
- Pollenallergi (høfeber)
- Allergi over for dyr, husstøvmider eller skimmelsvamp
- Nældefeber (urticaria)
- Kløe i hud, ører, gane eller svælg
- Reaktion på insektstik
- Visse former for fødevareallergi
- Rejse- eller transportsyge (særlige præparater)
Hvordan virker antihistamin?
Når du udsættes for et allergen, frigiver kroppen histamin. Det er histamin, der skaber de ubehagelige symptomer. Antihistamin binder sig til histaminreceptorer i kroppen og blokerer dermed histaminets virkning. Resultatet er, at symptomerne mindskes eller forsvinder.
Der findes forskellige typer af antihistamin. I håndkøb kan du få tabletter, øjendråber og næsespray. Tabletter virker på symptomer fremkaldt af histamin i hele kroppen, mens øjendråber og næsespray virker lokalt.
Hvilken antihistamin skal jeg vælge?
Valg af præparat afhænger af dine symptomer og behov. Eksempler:
- Til akut lindring: Vi anbefaler Benadryl, der er velegnet ved pludselige reaktioner som nældefeber eller insektstik. Virkningen ses ofte inden for 15-25 minutter.
- Til daglig behandling: Alnok, Benaday og Vialerg som virker i op til 24 timer og tages én gang dagligt. De er velegnede til længerevarende symptomer i pollensæsonen.
- Til børn: Alnok oral opløsning kan anvendes fra 2 år og gør det let at dosere korrekt.
- Til transportsyge: De sløvende antihistaminer som f.eks. Marzine og Postafen anbefales til rejsebrug.
Antihistamin fås som tabletter, oral opløsning, næsespray eller øjendråber. Du kan med fordel kombinere lokal behandling (f.eks. øjendråber og næsespray) med systemisk behandling (tabletter mod allergi) ved udbredte symptomer.
Hvornår skal man tage antihistamin?
Det afhænger af, hvilke symptomer du har – og hvornår de opstår. Ved pollenallergi kan du med fordel begynde behandlingen, før symptomerne bryder ud. På den måde forebygger du, at kroppen når at reagere med kløe, nys og rindende øjne. Mange starter derfor behandlingen nogle dage før pollensæsonen begynder og justerer undervejs efter, hvilke pollen, og hvor meget pollen, der er i luften. Du kan følge pollenkalenderen og tilpasse behandlingen efter hvilke pollen, der er i luften, hvornår.
Hvis du allerede har symptomer, kan du tage antihistamin for at mindske dem. Her virker det bedst, hvis du tager tabletten tidligt i forløbet – gerne ved de første tegn på kløe eller nysen.
Ved transportsyge (rejse- eller køresyge) skal antihistamin tages 1-2 timer før afrejse for at opnå bedst mulig effekt.
Antihistamintabletter tages typisk 1 til 3 gange dagligt, afhængigt af hvilket præparat du anvender. Vælg gerne et præparat med lang virketid, hvis du har behov for effekt hele dagen – f.eks. i pollensæsonen. Du kan kombinere tabletbehandling med øjendråber og næsespray, hvis der er behov for dette.
Har antihistamin bivirkninger?
Ved tabletbehandling er almindelige bivirkninger (ved højst 10 ud af 100 personer) søvnighed, mundtørhed og døsighed. Vær opmærksom på, at alkohol kan forstærke den sløvende effekt.
Øjendråber til allergi og næsespray mod allergi har sjældent bivirkninger. Enkelte kan opleve irritation ved drypning af øjne og næsespray kan give kortvarig smag af bitterhed i munden.
Læs altid indlægssedlen grundigt og kontakt os, hvis du er i tvivl om hvilken type, du skal vælge.
Få rådgivning på Webapoteket
Har du spørgsmål til antihistamin eller ønsker hjælp til valg af præparat, er du altid velkommen til at kontakte vores farmaceuter og farmakonomer på Webapoteket for personlig rådgivning.
Mere om allergi:
Symptomer fra øjnene ved allergi
Symptomer fra næsen ved allergi
Kløe i ørerne, ganen eller på huden ved allergi
Af farmakonom Pia V.
Marts 2025