Har du ofte problemer med maven, når du har spist?
En lang række danskere oplever at maven rumler, at de bliver oppustet eller får allergilignede reaktioner, når de spiser bestemte fødevarer. Reaktionerne kan skyldes en fødevareintolerance, der kan opstå på grund af manglende enzymer i fordøjelsessystemet. Fødevareintolerance skal ikke forveksles med fødevareallergi. De væsentlige forskelle er, at:
- Fødevareallergi generelt giver akutte, hurtigt opståede gener, mens
- Fødevareintolerance udvikler sig langsommere og langt mindre alvorligt
Hvorfor opstår fødevareintolerance?
Fødevareintolerance er for så vidt ufarligt, men kan være rigtigt ubehageligt og dermed mindske livskvaliteten væsentligt. Fødevareintolerance kan skyldes mangel på eller en nedsat mængde af et enzym i kroppen. Dette kan enten være en medfødt mangel, eller opstå senere i livet. Den kan være varig eller forbigående.
Uden de vigtige enzymer opstår generne
Vores fordøjelsessystem optager vigtige stoffer som vitaminer, næringsstoffer, mineraler m.m. Ved hjælp af enzymer nedbrydes næringsstofferne i maden til mere simple molekyler, som kroppen nemmere kan optage.
Enzymerne udfører essentielle opgaver i menneskekroppen. Hvis der ikke er tilstrækkelige mængder af enzymer til stede, vil næringsstofferne trænge ufordøjet gennem fordøjelsessystemet, hvilket vil lede til en række forskellige gener. Nogle oplever, at de får allergiske reaktioner som udslæt, rødme og kløe. Andre oplever mavesmerter, oppustethed og luft i maven.
Hvad er symptomerne på fødevareintolerance?
Symptomerne på en fødevareintolerance kan være meget forskellige fra person til person, men de er også relateret til, hvor store mængder af en specifik fødevare, der indtages.
Nogle af de mest almindelige symptomer er:
- Hovedpine
- Udslæt
- Kløe
- Rødme
- Mavesmerter
- Rumlen og tarmluft
- Diarre
- Oppustethed
Det anbefales altid at kontakte egen læge, hvis du har mistanke om fødevareintolerance.
Hvilke typer af fødevareintolerance findes der?
Der findes en lang række af fødevareintolerancer, af de mest kendte kan nævnes:
- Laktoseintolerance - læs om laktoseintolerance her >>
- Glutenintolerance
- Fruktoseintolerance
- Histaminintolerance - læs om histaminintolerance her >>
For alle typer gælder, at fordøjelse af fødevarer, der indeholder enten laktose, gluten, fruktose eller histamin ikke fungerer optimalt. Kroppens eget system er ude af stand til at kunne fordøje fødevaren, hvorfor kroppen reagerer med forskellige gener.
Behandling af en fødevareintolerance kan ske ved at undgå de fødevarer, der giver reaktioner. Derudover kan histamin- og laktoseintolerance afhjælpes med enzymer via et kosttilskud, som tages i forbindelse med måltidet.
Webapoteket, maj 2020