Fertilitet

Fertilitet

Ønsket om et barn kan være stort, og det er svært, hvis en graviditet lader vente på sig. Vi ved, at op til 20 % vil opleve ufrivillig barnløshed. Der findes gode råd til ens livsstil, som kan øge fertiliteten; drik mindre kaffe og alkohol, drop cigaretterne og spis varieret og sundt. Sørg også for at få din søvn, dyrk motion og find ro i din krop.

De gode råd kan ikke alene være krævende at efterleve, det er heller ikke sikkert, at det gør en forskel. Derfor er det vigtigt, at blive udredt hos lægen for årsagen til barnløshed. Der kan være tale om fysiske årsager, som f.eks. nedsat sædkvalitet, PCOS og dårlig passage i æggelederen. WHO definerer barnløshed som manglende graviditet i mere end 1 år, hos par med regelmæssig samleje.

Der findes en række kosttilskud lavet specielt til par, der ønsker at blive gravide. De indeholder ofte kombinationer af selen og zink, eller er lavet som en multivitamintablet. Zink bidrager til normal frugtbarhed og reproduktion, og selen bidrager til normal dannelse af sædceller.