Rejseapoteket – huskeliste til ferien
Sikkert er det, at rejselivet kan være en gave for samværet, samlivet og familielivet. Ligeså sikkert er det, at blot tankerne om alle de mange skavanker, der kan opstå i løbet af en ferierejse, kan få rejselysten til at svinde ind. Her får du en huskeliste over den medicin og det førstehjælpsudstyr, du med fordel kan tage med på rejsen. Læs mere om hvad du skal huske og hvorfor.
Huskeliste før rejsen
- Forsikring
- Vacciner
- Pillepas i Schengen-lande - se mere om pillepas her
Huskeliste til rejseapoteket
- Mundbind
- Håndsprit
- Plaster
- Plaster/førstehjælpskasse
- Feriemave
- Mælkesyrebakterier
- Solcreme og eventuelt aftersun
- Hydrokortison til udslet og forbrændinger
- Smertestillende creme til forbrændinger og stik
- Myggeafskrækningsmiddel
- Middel til behandling af mygge- og insektstik
- Allergitabletter til eventuel allergi for fx insektstik eller brandmænd
- Tabletter, armbånd eller plastre mod transportsyge
- Prævention
- Vabelplaster
- Væskeerstatning til brug ved rejsemave eller opkast
Find desuden rejsestørrelser til toilettasken her >>
Forsikring til ferien
Vær opmærksom på, at det gule sygesikringskort ikke nødvendigvis dækker de omkostninger, du kan komme ud for i forbindelse med sygdom eller ulykker opstået på ferier i udlandet. Sørg derfor altid for at undersøge dækning af både sygebehandling og i værste fald hjemtransport. Så risikerer du ikke en kedelig økonomisk overraskelse under ferien.
Vacciner til rejsen
Hvis du skal besøge mere eksotiske rejsemål, eller også knap så eksotiske steder, som for eksempel nabolandene i det tidligere Østeuropa og Sydeuropa, kan du afhængigt af rejseform og opholdssted have behov for vaccinationer mod nogle af de sygdomme, vi generelt er beskyttede mod i Danmark.
I god tid inden din rejse, bør du derfor for en sikkerheds skyld lige tage et tjek på www.vaccinationer.dk. Her kan du se, om der er behov for at involvere lægen med henblik på vaccinationsforberedelse. Der er selvfølgelig forskel på, om den planlagte rejse foregår med rygsæk eller på luksushoteller, men det kan indtastes på hjemmesiden, hvorefter det for tiden bedst mulige vaccinationsforslag er anført.
De danske ambassader melder jævnligt tilbage med sygdomme i deres lokalområde. Derfor er rådene, der anføres, baseret på de officielle og mest aktuelle data. Det er også vigtigt at huske på, at lægens råd ligeså er baseret på de bedste hensigter og selvfølgelig som al forebyggende behandling er en faglig vurdering af fordele og ulemper.
Der er stor forskel på, hvor længe et vaccinationsprogram tager, idet nogle vacciner ikke må gives sammen med andre. Sørg derfor for at være ude i god tid, hvis du skal vaccineres.
Pillepas eller Schengenattest
På apoteket kan du få information om, hvorvidt din medicin står på listen over medikamenter, der kræver det populært betegnede ”pillepas”, som egentlig hedder en Schengenattest.
Hvis din medicin står på listen, skal du have Schengenattesten, for at du må medbringe det ud over landegrænserne. Stærkt smertestillende lægemidler samt de fleste sove- og nervemediciner kræver pillepas. Læs mere om pillepas her på Sundhedsministeriets hjemmeside eller på apotekets hjemmeside her.
Opbevar din medicin i originalemballagen og medbring recept, receptkopi eller receptkvittering.
Medicin på rejsen
Medbring din nødvendige medicin i din håndbagage. Det sker indimellem, at kufferterne ikke kommer med samme fly som passagererne. Et andet problem kan opstå, når medicin, der ikke tåler frostgrader, står i flyets lastrum i mange minusgrader, måske i flere timer. Det skaber en risiko for, at lægemidlet ikke har den rigtige effekt, når du efterfølgende bruger det.
Sørg derfor altid for, at du har både eventuelt pillepas og medicin med i din håndbagage. For en sikkerheds skyld, anbefaler vi også, at du altid medbringer medicin til et par døgn ekstra på din ferie. Ved flyrejser findes særlige regler for flydende medicin i håndbagagen. Du kan tjekke reglerne for, hvor meget flydende medicin du må medtage i håndbagagen på Trafikstyrelsens hjemmeside.
Plastre og rejsekits
Du kan have stor gavn af at bruge et par hundrede kroner på et rejseapotek til eventuelle skader på ferien. I denne kategori tæller et relevant sortiment af plastre, forbindsstoffer mv. Ved rejser i udlandet kan en ”rejsekit-æske” til akutte situationer være betryggende at medbringe.
Et almindeligt sortiment af plastre i lidt forskellige størrelser samt sårrens, som indeholder klorhexidin, er næsten uundværlige i tasken, ligesom plastre til at lindre vabler og ligtorne i feriefodtøjet er ærgerlige at have glemt.
Nexcare har et bredt udvalg af plastre og forbindsstoffer, ligesom Compeed fører et bredt sortiment af vabelplastre.
Rejsediarré
Du bør altid medbringe probiotika (mælkesyrebakterier) og akutvirkende diarrémedicin på rejser. Når du ikke får din sædvanlige kost, risikerer du at løbe ind i en gedigen omgang turistmave, og det er altid ærgerligt at skulle bruge et eller måske endda flere døgn af drømmeferien i nærheden af toilettet. Brug akutmidlerne som f.eks. Imodium efter brugsanvisningen på pakken.
Se video med gode råd til behandling og forebyggelse af feriemave her >>
Samtidig er det gamle råd, om at forebygge mavegener ved at tage et probiotikaprodukt (mælkesyrebakterier) som Lactocare, Duolac eller Idoform fra 2-5 døgn inden rejsen, og til du er godt hjemme igen, stadig relevant.
Det nyeste produkt i denne kategori er Lactocare Travel, hvor der kun skal indtages én tablet pr. dag. I øvrigt kan disse tabletter også tygges eller knuses, hvorved også de mindste familiemedlemmer kan forebygge gener.
Den bedste forebyggelse af rejsediarré er at tænke sig om med hensyn til hygiejne. Sørg altid for at drikke vand fra flaske, spis fornuftigt, tænk hygiejne når der bestilles mad og drikke på restauranter. Husk god håndhygiejne og sørg for at have en håndsprit med i tasken.
Solbeskyttelse
I de senere år er brugen af solcremer kommet i fokus, både for at undgå skoldning og rynker, men selvfølgelig også for at undgå udviklingen af hudkræft senere i livet.
Det er vigtigt at huske, at du udsættes for øget solintensitet, når du rejser sydpå. Jo tættere du er på ækvator, jo højere styrke er der i solstrålerne. Ved ækvator rammer solstrålerne vinkelret på jordens overflade, hvilket giver den højeste solmængde pr. areal. Hertil kommer at ozonlaget, der ligger som en beskyttende hinde over jordkloden, desværre ikke er så velfungerende som tidligere. Der findes en lang række solcremer til at beskytte din hud godt og effektivt.
Skulle skaden være ude, og du er blevet forbrændt, kan du få lindring og genskabe fugtigheden i den soltørrede hud med vores aftersun-cremer, ligesom du med lidt creme, indeholdende hydrokortison, eller lidt lokalbedøvende middel i tasken kan lindre den medfølgende rødme og forbrænding.
Allergimedicin
Hav altid har en lille pakke allergimedicin med dig, også selv om du ikke normalt døjer med allergiske lidelser. Det bør i hvert fald overvejes, hvis du kan risikere at svømme ind i en brandmand (der mange steder på jorden kan give meget større gener, end dem vi kender fra de danske farvande) eller blive generet af insekter og lignende.
Transportsyge
Lider du eller én af de øvrige familiemedlemmer af transportsyge, findes der lægemidler, der kan forebygge generne. Vær opmærksom på, at lægemidlerne skal tages i god tid, inden transporten påbegyndes. Læs altid brugsvejledningen til de enkelte midler.
Støttestrømper (flystrømper)
Hvis du normalt indtager hjertemedicin eller midler mod forhøjet blodtryk og skal på en længere flyrejse, vil vi anbefale dig at rådføre dig med din læge, om de såkaldte kompressionsstrømper kan være en fordel for dig.
Hvis du sidder længe i et fly, vil dine ben hæve og føles spændte under flyveturen. Det sker sjældent på kortere ture, men hvis du skal sidde stille mere end 3 timer, kan det være et problem. Risikoen for at få en blodprop i benene er samtidig forøget.
Din læge kan give dig det bedste råd, da lægen kender din sygehistorie til bunds. Det vil ofte være en god idé at gå lidt rundt i flyet under rejsen, da venepumpen i benene hermed aktiveres. Er det ikke muligt, er det en god ide at sidde og vippe op og ned med fødderne - gerne nogle minutter ad gangen.
Myggestik
Du kan med fordel tage et forebyggende middel mod insektstik med i kufferten. Autan er et afskrækningsmiddel, som forebygger, at myggene bider. Til lindring af gener i forbindelse med myggestik og bid/stik fra andre insekter er lokalbedøvende og antiallergiske midler ofte en stor hjælp. Prøv f.eks. de lindrende midler fra Elli's After Bite, som kan anvendes af børn helt ned til 0 år.
Desuden kan allergitabletter som f.eks. cetirizin eller loratadin hjælpe ved at modvirke den allergiske reaktion, der ofte følger efter et insektstik. Tabletterne modvirker således både kløe, hævelse og rødmen.
Prævention på ferien
Det er desværre ikke kun for at undgå uønsket graviditet, at du bør overveje at medbringe kondomer på ferieturen. Faktum er, at også danskere er blevet smittet med hiv-virus/aids i udlandet. De fleste er blevet smittet ved seksuel kontakt.
Husk altid at bruge kondom, hvis du har sex med en partner, hvis hiv-status du ikke kender. Et kondom nedsætter samtidig risikoen for at blive smittet med andre kønssygdomme samt leverbetændelse (type B). Tag kondomerne med hjemmefra, så er du sikker på kvaliteten.
Propper i ørerne
Specielt på flyrejser døjer mange med propper i ørerne. Ved trykændringer påvirkes trommehinden i øret. Særligt børn kan være særligt generede af disse trykændringer. Normalt vil trykket over trommehinden udlignes, når man synker, men er man tilstoppet i næsen, forhindres trykudligningen. Generne kan lindres ved brug af en almindelig næsespray til forkølelse, som Zymelin eller Klarigen. Husk at læse anvisningen på pakken inden brug.
Rigtig god ferie!