Hovedpine

Næsten alle oplever at have hovedpine på et tidspunkt. Den mest almindelige form for hovedpine er spændingshovedpine, men hovedpine kan også udløses af andet, f.eks. tandpine, sygdom eller overforbrug af medicin mod hovedpine.

 

Typer af hovedpine

Hovedpine kan inddeles i to typer:

 • Primær hovedpine, hvor hovedpinen i sig selv er en sygdom, f.eks. migræne eller spændingshovedpine.
 • Sekundær hovedpine, hvor hovedpinen er et symptom på en anden sygdom.

 

Årsager til hovedpine

Spændingshovedpine kan beskrives som en spænding eller et tryk i hele hovedet og er ofte mest kraftig i panden. Den mest hyppige årsag er muskelspændinger, primært i hoved eller nakke, og kan blandt andet opstå ved dårlig arbejdsstilling. Andre faktorer, som kan udløse eller forværre hovedpinen, kan være: 

 • Bekymringer og stress
 • Mangel på søvn
 • For meget alkohol
 • Rygning 

For meget alkohol kan bidrage til udløsning af hovedpinen. Alkohol fungerer som et vanddrivende middel og medfører en større urinproduktion, hvilket kan resultere i væskemangel i kroppen. Når alkohol indtages, bliver ethanol omdannet til et stof kaldet acetaldehyd i leveren. Ved større mængder alkohol bliver acetaldehyd ophobet i kroppen, og dette kan være årsag til hovedpine.

Derudover kan alkohol og andre koffeinholdige væsker forstyrre din søvnrytme, som også kan bidrage til, at hovedpinen opstår. 

 

Hovedpinepiller kan give dig hovedpine

En årsag til hovedpine kan faktisk også være såkaldt medicinoverforbrugshovedpine: hovedpine på grund af overforbrug af hovedpinepiller. Hovedpinen opstår, når man tager for meget smertestillende medicin i en periode længere end tre måneder, og det kan også opstå, selvom det tages for en anden type smerte end hovedpine.

Symptomerne ved medicinoverforbrugshovedpine er en stigning i antallet af dage med hovedpine, hovedpinen er kraftigere, og den smertestillende medicin har ikke samme effekt, som den tidligere havde.

Som udgangspunkt må du højst tage smertestillende medicin to dage om ugen, udover usædvanlige situationer såsom efter en operation.

Det kan også være vigtigt at tale med lægen, som kan vejlede dig i den korrekte behandling for din hovedpine. Hvis din hovedpine ikke er forbundet med en alvorlig årsag, kan du se, om mulige livsstilsændringer kan hjælpe på smerten. Nogle af de gode råd er regelmæssig søvn, motion og kost, samt at undgå alkohol og rygning.

 

Behandling af hovedpine

Medicinsk behandling

Til behandling af hovedpine kan svagt smertestillende medicin anvendes:

OBS: Hvis du døjer med mavesår, skal du undgå lægemidler indeholdende acetylsalicylsyre, da det vil forværre mavesåret. Desuden bør disse produkter ikke anvendes af gravide og kun til ammende efter aftale med en læge. Treo og Kodimagnyl anbefales med forsigtighed til ældre pga. risiko for blødning i mave-tarmsystemet. I sammenhæng med dosering af lægemidler, defineres ældre sædvanligvis som personer over 65 år.

Paracetamol virker ved at hæmme dannelsen af en type signalstoffer kaldet prostaglandiner, og det er disse stoffer, som normalt inducerer smerterne, man oplever.

NSAID (Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug) virker også ved at hæmme dannelsen af prostaglandiner, men i modsætning til paracetamol, har en NSAID også anti-inflammatorisk virkning. Det betyder, at en NSAID kan have en effektiv virkning i tilfælde, som udover smerterne, også involverer rødme, hævelse og ømhed.

 

Find smertestillende håndkøbslægemidler her >>

 

Lindring af hovedpine uden medicinsk behandling

Udover medicinsk behandling anbefaler vi at følge disse råd for at forsøge at lindre hovedpinen:

 • Find den rette arbejdsstilling
 • Regelmæssig søvn
 • Regelmæssig motion
 • Mindske stress
 • Undgå for meget alkohol
 • Undgå rygning 

 

Hvornår bør man kontakte lægen?

I de fleste tilfælde er hovedpine ikke et tegn på alvorlig sygdom.

Hvis du får en akut indsættende hovedpine, som du ikke har oplevet før, og som er vedvarende, skal du kontakte lægen. Her kan lægen vurdere, om der er en bagvedliggende årsag.

Hvis den akut indsættende hovedpine har yderligere symptomer som lammelser, talebesvær eller tab af bevidsthed, skal du kontakte lægen med det samme.

 

 

Webapoteket, april 2024