Er din mave sur? Værd at vide om halsbrand, mavesyre og sure opstød

20 % af danske mænd har hver uge symptomer på sur mave og halsbrand. Den gode nyhed er, at du ikke behøver leve med ubehaget. Læs her hvad du kan gøre.

Hvis du er generet af mavesyre, er du langt fra alene – især, hvis du er mand. Hver femte danske mand oplever nemlig ugentligt symptomer på sur mave og halsbrand. Symptomerne kan blandt andet vise sig som en sviende fornemmelse i halsen, en sur smag i munden eller smerter i maven.

Der kan være mange forklaringer på, hvorfor nogen genereres af mavesyre. Heldigvis er der også meget, man kan gøre ved det. Hvis du eksempelvis oplever, at symptomerne bliver udløst af kaffe, alkohol eller fed mad, kan du prøve at begrænse indtaget af dette. Er du ofte er generet af mavesyre, kan det være rart at kende de forskellige slags medicin mod halsbrand og sure opstød.

 

Hvad er årsagen til halsbrand?

Hvorfor får vi overhovedet halsbrand? Hvad er det der sker i kroppen? For at forstå hvor den sviende fornemmelse og grimme smag kommer fra, skal vi kigge ned i maven. Halsbrand og sure opstød opstår nemlig, når mavesyren i mavesækken af en eller anden grund bevæger sig tilbage i spiserøret.

Vores mavesyre hjælper med at nedbryde og fordøje den mad, som vi indtager. Syren har en meget lav pH-værdi, og den indeholder blandt andet saltsyre. Derfor er det en væske, som er meget ubehagelig at have andre steder end i mavesækken.

Tilbageløbet af mavesyre (refluks) kan f.eks. opstå på grund af øget udskillelse af mavesyre. Har du for meget mavesyre, kan det skyldes stress, et for stort indtag af alkohol og/eller mad. Derfor kan det være en god idé at tage sin livsstil op til revision, hvis man er meget generet af sur mave. Langt de fleste danskere oplever dog at have sur mave af og til. Det er ufarligt, men generende. Ofte opstår halsbrand som følge af:

  • Krydret og stærk mad
  • Fed mad
  • Stort indtag af alkohol
  • Stort indtag af kaffe

Symptomer som sure opstød og halsbrand kan også opstå som følge af spiserørsbrok, mavesår eller mavekatar. Har du vedvarende symptomer, er det derfor en god idé at gå til lægen og blive tilset. Lægen vil eventuelt foretage en kikkertundersøgelse af mavesækken for at undersøge den nærmere.

 

Halsbrand når man er gravid

En anden grundlæggende årsag til halsbrand er, at lukkemusklen mellem mavesækken og spiserøret ikke lukker tæt. Det kan skyldes, at mavesækkens indhold bliver presset op og tilbage i spiserøret på grund af overvægt og fedt i bughulen, eller på grund af graviditet og en voksende livmoder.

Mange gravide kvinder oplever at døje med halsbrand under graviditeten. Det skyldes både den voksende mave, men også hormonerne som kroppen producerer. Graviditetshormonerne sørger nemlig for, at kroppens led og muskler bliver mere afslappede og fleksible, hvilket kan bevirke, at lukkemusklen ned til mavesækken bliver mere slap.

Oplever du ofte tilbageløb af mavesyre, når du lægger dig ned for at sove om natten, så kan håndkøbslægemidlet Galieve virke lindrende. Galieves præparater må gerne anvendes af gravide.

 

Mere om graviditet:
 Forstoppelse under graviditet
 Hvilke kosttilskud skal du vælge som gravid?

 

Hvordan føles halsbrand?

Som navnet antyder, føles tilbageløb af mavesyre som en brændende, sviende fornemmelse i halsen og øvre mave. Sur mave kan også give smerter bag brystbenet. Sure opstød kan desuden give en grim smag i munden. Mange oplever at halsbrand forværres, når man ligger ned eller bøjer sig fremover.

  • Brændende og sviende fornemmelse i halsen
  • Smerter bag brystbenet og opefter
  • Dårlig smag i munden af sure opstød

 

Medicin mod mavesyre

Når du oplever halsbrand og sure opstød, kan du lindre generne med håndkøbsmedicin. Medicin mod mavesyre er dog ikke bare medicin mod mavesyre. Der findes tre forskellige typer medicin mod halsbrand og sur mave. Læs herunder om de forskellige typer og bliv klogere på, hvilken type lindring, der kan være den rette for dig.

Syreneutraliserende midler (antacida)
Syreneutraliserende midler giver en hurtig og kortvarig lindring ved at neutralisere mavesyren. Medicinen er velegnet til lette og kortvarige gener og indtages efter behov. De virker næsten med det samme, og virkningen varer i 1-3 timer. Denne type medicin bør ikke anvendes gennem længere tid uden aftale med en læge. Syreneutraliserende lægemidler i håndkøb er f.eks.:

  • Alminox er syreneutraliserende tyggetabletter, som kan købes på i håndkøb. Alminox indeholder de virksomme stoffer aluminiumaminoacetat og magnesiumoxid.
  •  Balancid Novum er ligeledes syreneutraliserende tyggetabletter, som virker med det samme. Balancid Novum indeholder de virksomme stoffer calciumcarbonat og magnesiumhydroxid.

 

Antirefluks medicin
Denne type medicin danner et skumlag på toppen af maveindholdet. På den måde forhindres mavesyren i at trænge op i spiserøret og give halsbrand eller sure opstød. Denne type medicin anvendes oftest ved sure opstød, og så er de gode at tage til natten, hvis man oplever tilbageløb af mavesyre. Af antirefluks medicin i håndkøb fås f.eks.:

  • Galieve  virker ved at danne et beskyttende lag af skum, der lægger sig over mavens indhold og hæmmer tilbageløbet af det sure maveindhold til spiserøret. Galieve indeholder de virksomme stoffer calciumcarbonat, natriumalginat og natriumhydrogencarbonat. Galieve fås både som tyggetabletter, som mikstur og som breve, der er lette at have med i tasken (Galieve Forte).
  • Gaviscon virker ligeledes  ved at danne et tykt skumlag på mavens indhold. Gaviscon indeholder alginsyre, aluminiumhydroxid, calciumcarbonat, natriumalginat og natriumhydrogencarbonat. Gaviscon fås både som mikstur og som tyggetabletter.

 

Syrepumpehæmmere
Såkaldte syrepumpehæmmere virker kraftigere og over længere tid end medicin, som neutraliserer syren.  Syrepumpehæmmere virker ved at blokere den pumpe, der producerer mavesyre og pumper syren ind i mavesækken (protonpumpehæmmer). Syrepumpehæmmere virker i løbet af få timer. Medicinen bør ikke anvendes i mere end 2-4 uger uden aftale med en læge. Af syrepumpehæmmere fås f.eks.:

  • Lægemidler med det aktive stof lansoprazol
  • Lægemidler med det aktive stof pantoprazol

Begge lægemiddelstoffer har en sammenlignelig klinisk virkning, og den ene er ikke umiddelbart bedre end den anden.  Vær opmærksom på, at flere lægemiddelproducenter anvender samme lægemiddelnavn. Du kan derfor opleve, at der kan forekomme difference i priserne fra de forskellige producenter. Du finder Lansoprazol og Pantoprazol her.

Vi anbefaler altid, at syrepumpehæmmere tages om morgenen en halv til en hel time før morgenmaden. Det skyldes, at mad kan påvirke optaget af syrepumpehæmmere med op til 50 %. Du opnår derfor den bedste virkning ved at tage medicinen noget tid før, du indtager mad.

Syreproduktionen nedsættes helt naturligt med alderen. Derfor skal personer over 50 år være opmærksomme ved indtag af syrepumpehæmmere. Får man for lidt mavesyre i mavesækken, kan det nemlig være svært for kroppen at optage nogle typer B-vitamin, herunder blandt andet B-12.

 

Halsbrand - hvad kan man selv gøre?

Eftersom sure opstød, halsbrand og lignende gener ofte opstår på grund af livsstilsmæssige faktorer såsom mad- og alkoholindtag, er der også en del, du selv kan gøre, hvis du ofte er generet af sur mave.

  • Undgå store måltider sent om aftenen. På den måde mindsker du risikoen for at øget produktion af syre vil genere dig, når du ligger dig ned for at sove om natten.
  • Hæv dit hovedgærde, hvis du er generet af mavesyre om natten.
  • Undgå store måltider og måltider med fed og stærk, krydret mad.
  • Hold igen med kaffe.
  • Drik mindre alkohol.
  • Stop med at ryge.
  • Hvis du er overvægtigt, kan det være en hjælp at tabe sig.
  • Vær desuden opmærksom på, at visse typer smertestillende medicin kan forværre syreproblemer. Dette kan forebygges med syrepumpehæmmere, tal altid med din læge om dette.

 

Der kan være flere årsager til mavesyreproblemer. Du er altid velkommen til at kontakte vores kundeservice for råd og vejledning, både i forhold til hvad du selv kan gøre og om hvilken medicin, der eventuelt kan hjælpe lige netop dig.

 

Mere om maven:
 Forstoppelse - symptomer og behandling
Diarré - forebyggelse og behandling

 

 

Webapoteket, april 2022