Skedesvamp

Svamp i skeden er en almindeligt set tilstand, som op mod halvdelen af alle yngre kvinder har oplevet at have. Symptomerne kan være meget generende, og det er derfor godt at kende til de behandlingsmuligheder, der findes. Svampeinfektion i skeden kan let behandles med lægemidler i håndkøb. Er du i tvivl, bør du altid få din læge til at stille diagnosen.

 

Hvad er skedesvamp?

Svampeinfektion i skeden skyldes svampen Candida albicans. Det er en svamp, man naturligt bærer på huden og slimhinder, men hvis der sker ændringer i pH-værdien i det intime område, kan det udvikle sig til en svampeinfektion. Normalvis er der et surt miljø i og omkring skeden, men dette kan ændre sig, så svampen får gode vækstbetingelser.

 

Symptomer på skedesvamp

Symptomerne vil ofte vise sig som kløe, irritation og ændret udflåd, der er mere hvidt i farven og har en anderledes konsistens, som er mere tyk og nogle gange kan se lidt grynet eller klumpet ud. I nogle tilfælde vil man kunne opleve små rifter, der generer yderligere, og som kan bløde en smule, når man tørrer sig efter toiletbesøg. Svamp i skeden lugter ikke.

  • Kløe
  • Irritation
  • Ændret udflåd (mere tyk og nogle gange lidt grynet)
  • Små rifter

 

Hvorfor får man svamp i skeden?

Den hyppigste årsag til svampeinfektion i skeden er behandling med antibiotika, fordi antibiotika hæmmer de bakterier, der normalvis lever på huden sammen med små mængder svampe. Når bakterierne ikke er tilstede, sker der en ændring i floraen i det intime område, og det gør, at svampen har gode betingelser for vækst, og derved formerer sig og ender ud i ovennævnte symptomer.

Man kan også være overhygiejnisk, hvor man faktisk gør mere skade end gavn ved at vaske sig meget i den intime zone. Sæbe virker udtørrende på huden og kan derfor også ændre i pH-værdien, hvilket gør, at svampen igen har bedre betingelser for vækst.

Tætsiddende tøj i syntetisk kvalitet kan også være en medvirkende faktor, da huden ikke kan ånde ordentligt, hvilket kan bevirke, at der konstant er et fugtigt og varmt miljø, som også er gode betingelser for svampe.

 

Smitte

I udgangspunktet smitter svamp ikke og anses ikke som en kønssygdom.

 

Behandling

Man kan som regel behandle svamp i skeden med håndkøbsmidler, såsom Canesten eller Brentan vaginalcreme eller kapsler. Der er samme effekt ved de to metoder.

Vaginalcreme:
Her smører man med creme 1-2 gange dagligt, indtil symptomerne er væk. Når symptomerne er væk, fortsætter man i 10-14 dage med at smøre med cremen for at sikre, at alle svampesporer er væk.

Vaginalkapsler:
Ved behandling med vaginalkapsler indføres de hver aften inden sengetid i 3 eller 6 dage, alt efter hvilket præparat man vælger.

Hvis man er plaget af gentagne svampeinfektioner, kan man snakke med lægen om, hvad dette kan skyldes. Der kan nemlig være nogle sygdomme, der øger risikoen for svamp i skeden, bl.a. diabetes eller hvis man har nedsat immunforsvar. Hvis det er afklaret, at det ikke er nogle af disse ting, der er årsagen, så kan man få en recept på et middel, der virker ved at hæmme svampen, så den går til grunde.

Se alle produkter til intimpleje her >>

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Et rigtig godt råd er at undgå overdreven vask i den intime zone. Hvis du ønsker at bruge sæbe her, anbefaler vi, at du anvender en intimsæbe til formålet. Disse tager nemlig hensyn til den pH-værdi, der skal være.

 

 

Af farmakonom Nana Steensen, november 2022

 

Mere om intimpleje: