Intimsvamp

Intimsvamp og svamp i skeden

Intimsvamp kan ramme både mænd og kvinder. Det er en lidelse, som opstår på grund af en overvækst af gærsvampen candida albicans, og det kan være enormt ubehageligt.

Har du som mand fået svamp på penis, skal det kun behandles, hvis du oplever symptomer. I så fald skal det ske i samråd med din læge.

Har du som kvinde fået skedesvamp, kan det behandles med håndkøbslægemidler, som du finder her på siden. På Webapoteket har vi taget fagligt stilling til alle vores produkter. Når du køber dine håndkøbslægemidler mod skedesvamp hos os, kan du derfor forvente et produkt, der effektivt og sikkert behandler svamp i skeden.


Hvorfor får man svamp i skeden?


Intimsvamp opstår, når der sker en overvækst af gærsvampen candida albicans. Candida svampen er en svamp, som lever naturligt på kroppen, og som normalvis ikke giver nogen gener. Hvis der opstår ændringer i bakteriefloraen og ubalance i underlivet, kan dette dog skabe gode vækstbetingelser for svampen, så den vokser sig større og giver gener.

Hos kvinder ses intimsvamp som svamp i skeden. Skedesvamp kan forekomme, hvis surhedsgraden i underlivet ændres, hvilket kan ske i forbindelse med eksempelvis graviditet, brug af sæbe i underlivet, antibiotikabehandling, sukkersyge eller menstruation.


Symptomer på svamp i skeden


Symptomerne på skedesvamp og intimsvamp er blandt andet kløe, ømhed, hævelse og svie. Intimsvamp og svamp i skeden kan desuden give svie og ubehag i forbindelse med samleje eller ved vandladning.

Hos kvinder er svie i underlivet, rødme, hævede kønslæber samt lugtfrit, hvidt udflåd, der ligner hytteost, nogle af de typiske symptomer på svamp i skeden.

 • Kløe

 • Svie

 • Rødme

 • Hævede kønslæber

 • Lugtfrit, hvidt udflåd, der ligner hytteost


Behandling af svamp i skeden


Intimsvamp hos mænd skal kun behandles, hvis der opleves symptomer som kløe, svie og betændelse. Har du mistanke om svamp på penis, er det vigtigt at søge læge, så du kan få den rette behandling.

Intimsvamp hos kvinder kan behandles med flere forskellige håndkøbslægemidler. På Webapoteket har vi et bredt udvalg af midler til behandling af svamp i skeden. I tilfælde af skedesvamp kan du både behandle svampeinfektionen med vaginaltabletter og med svampedræbende creme:

 • Vaginaltabletter (vagitorier) anvendes til behandling af svamp i skeden, og skal indføres dybt i skeden. Canesten vaginaltabletter er piller mod svamp i skeden, som indeholder et aktivt lægemiddelstof, der virker ved at ødelægge svampens cellevæg og dermed bekæmpe svampen.

 • Svampedræbende creme anvendes til behandling af svamp i skeden, og påføres på de ydre kønsorganer 2-3 gange om dagen i 1-2 uger. Canesten creme er creme mod svamp i skeden, som ligeledes indeholder det virksomme lægemiddelstof, der virker svampedræbende. Cremen kan også anvendes til behandling af fodsvamp og ringorm.


Til behandling af svamp i skeden er det i mange tilfælde nødvendigt at behandle både i skeden og på de ydre kønsorganer. På Webapoteket finder du også et kombinationsprodukt, som indeholder både vaginaltablet og svampedræbende creme.

Du kan læse mere om, hvordan produkterne mod skedesvamp skal anvendes under det enkelte produkt. Husk også altid at læse indlægssedlen inden brug.

Har du spørgsmål angående intimsvamp, er du naturligvis også velkommen til at kontakte vores apotekspersonale i kundeservice. De sidder klar til at give dig råd og vejledning i forhold til behandling af intimsvamp og skedesvamp.


Hvornår skal du kontake lægen?


Har du svamp i skeden, kan du behandle lidelsen med lægemidler, du kan købe i håndkøb. Er du i tvivl om, hvordan du skal behandle intimsvamp, eller har du ikke haft svamp i skeden før, kan det dog være en god idé at kontakte lægen.

Du bør desuden søge læge, hvis du er gravid og har symptomer på skedesvamp, dit udflåd er blodigt eller ildelugtende, du har mavesmerter, eller hvis du har feber.


Hvorfor får man svamp på penis?


Hos mænd ses intimsvamp oftest som svamp på penis og særligt på penishovedet. Der er en øget risiko for at få svamp på penis, hvis man har svækket immunsystem, sukkersyge eller snæver forhud. Derudover kan antibiotikakur og anden medicinindtagelse også være en medvirkende årsag til svamp på penis.


Symptomer på svamp på penis


Hos mænd er svie, kløe, rød hud og hævelse omkring penishovedet samt betændelse på penishovedet nogle af de typiske symptomer på svamp på penis.

 • Svie

 • Kløe

 • Rød hud

 • Hævelse omkring penishovedet

 • Betændelse på penishovedet


Gode råd mod skedesvamp og intimsvamp


Intimsvamp og skedesvamp kan forholdsvist nemt behandles. Vil du gerne mindske risikoen for at få intimsvamp, kan det dog være en god idé at lave nogle forebyggende tiltag.


Kvinder kan forebygge skedesvamp ved at:

 • Sørge for en god hygiejne ved kønsdelene uden at irritere skedens naturlige miljø

 • Undgå overdreven vask af kønsdelene og kun bruge vand eller intimsæbe

 • Undgå at bruge trusseindlæg medmindre det er nødvendigt


Mænd kan forebygge svamp på penis ved at:

 • Undgå at vaske penis med parfumeret sæbe og bodyshampoo - anvend evt. intimsæbe

 • Sørge for at vaske og tørre kønsdelene ofte og grundigt

 • Anvende kondom hvis ens seksuelle partner har svamp


Vil du have mere viden om svamp i underlivet, kan du læse mere her: Sådan undgår du problemer med svamp og ubalance i underlivet.