Intimhygiejne – undgå underlivsproblemer med svamp og udflåd

Artikel Svamp Og Udflaad
Mange kvinder oplever underlivsgener i form af kløe, svie, irritation, revner, øget udflåd og lugtgener fra underlivet. For nogle, er disse problemer hyppige, mens andre kun vil opleve dem få gange i livet. Fælles for alle kvinder er dog, at problemer er meget generende og ofte smertefulde.

Forklaringen er ofte ubalance i bakteriefloraen i skeden og omkring skamlæberne. Kroppen har en naturlig flora af mikroorganismer, herunder en række forskellige typer af gærsvampe og bakterier, som normalt lever på kroppens slimhinder og især på slimhinderne i tarmene og skeden. Denne ”naturlige flora” danner en naturlig beskyttelse mod uønskede bakterier. Bakteriefloraen i skeden (vagina) består blandt andet af de vigtige mælkesyrebakterier, der sikrer en sund balance og en sur pH på ca. 4. Sker der en forstyrrelse i balancen, kommer de vigtige mælkesyrebakterier i undertal, pH-værdien stiger. I denne tilstand har skeden svært ved at beskytte sig selv mod uønskede bakterier og andre mikroorganismer og symptomerne på ubalance opstå

Hvorfor kommer der ubalance i bakteriefloraen?

Bakteriel ubalance kan ramme kvinder i alle aldre. Årsagen til ubalancen kan skyldes flere ting:
 • Hormonelle faktorer som fx menstruationscyklus, graviditet og overgangsalder.
 • Forkerte vaner i forbindelse med intimhygiejne. Fx overdreven brug af forkert sæbe, produkter med parfume og   lokalirriterende stoffe kan forstyrre balancen.
 • Overdrevet brug af absorberende produkter som f.eks tamponer og tætsiddende trusseindlæg og hygiejnebind. Fx har mange kvinder problemer med de nyere typer af kraftigt sugende hygiejnebind med plastoverflade.
 • Varme og fugt fra spa og pools, samt ferier med pludselige ændringer i klima. Også stramtsiddende tøj i syntetisk materiale kan give et for varmt og fugtigt miljø.
 • Lægemidler kan påvirke balancen i skesden, herunder antibiotika, steroider, p-piller og spiral.
 • Forskellige infektioner kan have betydning for bakteriefloraen.
 • Seksuel aktivitet. Samleje kan lede svampeorganismer ind i vagina, samtidig med at den fysiske påvirkning af vagina øger risikoen for infektion. Endelig er sæd basisk pH 8, hvilket også påvirker det naturlige miljø i vagina.
 • Forskellige sygdomme, fx.sukkersyge og nedsat immunforsvar kan ændre balancen i skeden.

Hvad er symptomerne på ubalance, svamp og bakterier?

Nogle gange skyldes generne almindelig og ukompliceret ubalance i skeden. Andre gange er der tale om en infektion, enten bakteriel eller forårsaget af gærsvampe og som derfor kræver særskilt behandling. For at opnå den bedste behandling, er det vigtigt, at du ”studerer” de symptomer, du har, da de giver et signal om hvilken ubalance, der kan være tale om. Kløe og svie kan forekomme ved alle typer af ubalance, dog er kløen kraftigere ved en svampeinfektion (specielt voldsomt om natten). Hvis skamlæber og slimhinder er hævede og hvis der er udtalt rødme og brændende fornemmelser ved skedeåbningen, er det ligeledes tegn på en svampeinfektion. Udflåd forekommer også ved alle former for ubalance, men farve og konsistens er meget forskellig. Er udflåddet grynet og hvidt (kan minde om hytteost) og UDEN lugt er der sandsynligvis tale om en svampeinfektion, der skal behandles med et svampemiddel. Er udflåddet gullig-grønt, tyndt og ildelugtende (fiskeagtig lugt) er der sandsynligvis tale om en bakterieinfektion som ofte skal behandles af lægen. Øget udflåd uden lugt og tynd konsistens tyder på almindelig ubalance, der med fordel kan behandles med kapsler eller gel med mælkesyre og/eller mælkesyrebakterie.

TEst Selv

Som nævnt er de hyppigste vaginale infektioner forårsaget af bakterier (bakteriel vaginose) og/eller svampe (candidiasis). Med i say: vaginal infektion hjemmetest, kan du nemt teste om du har vaginal infektion og hvad den skyldes. Derefter kan du vælge den rette behandling og til behandligen af bakteriel vaginose og candidiasis kan du anvende I Say: vaginal infektion test.

Hvordan behandles?

Der findes mange forskellige præparater både til forebyggelse, pleje og behandling af vaginal ubalance. Du kan både finde produkter der genopretter den naturlige samt produkter til behandling af svampeinfektioner indvendig og/eller udvendig i skeden. Til generel behandling af ubalance findes vaginalkapsler og vaginalgel med mælkesyre og/eller glycogen og mælkesyrebakterier. Disse genopretter en sund balance og afhjælper effektivt både let kløe, let øget udflåd og evt. lugtgener. Eksempler på produkter til dette er Vivag, I Say: eller Lactal vaginalkapsler. Herudover findes forskellige plejeprodukter til rens og beskyttelse af intimområdet. Det er meget vigtigt at anvende en sæbe eller rensecreme der er velegnet til intimområdet – gerne en mild intimsæbe/creme med lav pH, der hverken indeholder parfume eller lokalirriterende stoffer. Flere intimsæber indeholder også mælkesyre som medvirker til at den gode balance bevares,eller genoprettes. Intimservietter fra fx I Say eller Vivag er gode at have med i tasken. De er milde og skånsomme og renser den sarte hud i intimområdet uden brug af sæbe og vand. Du kan læse mere om indhold og anvendelse under de enkelte produkter på Webapoteket.dk.

Til behandling af svampeinfektion kan du anvende et lægemiddel mod vaginalsvamp fx Canesten vaginaltabletter, hvis du er bekendt med symptomerne og ikke er i tvivl om diagnosen. Vi anbefaler, at du konsulterer din læge inden behandling, hvis du aldrig tidligere har haft episoder med underlivssvamp. Hvis der er tale om symptomer både indvendigt i skeden og på de ydre kønsorganer, kan det være en god ide med en kombinationsbehandling med vaginaltabletter og creme. Vær opmærsom på, at svamp kan smitte din partner og anvend derfor kondom eller undgå samleje i behandlingsperioden. Hvis du er gravid, må du ikke anvende de medfølgende indføringshylstre, indfør i stedet vaginaltabletten med en finger. Du bør ikke selv behandle svampeinfektioner i nedenståendesituationer, men istedet bør du konsultere din læge om valg af behandling hvis:
 •  Du har sukkersyge, immunsygdomme eller hvis du er i behandling med steroider.
 •  ldelugtende, gullig-grønt udflåd eller blod i udflåddet.
 •  Symptomer der er meget kraftige eller langvarige.
 •  Forsøgt med selvbehandling tidligere, som er gennemført korrekt, men uden held.
 •  Haft flere end 2 svampeinfektioner indenfor de sidste 6 måneder.
 •  Sår eller blister på kønsorganerne.
 •  Feber eller påvirket almentilstand.
 • Passeret overgangsalderen eller er under 15 år.

Gode råd, der virker forebyggende.
Hvis du følger rækken af gode råd om intimpleje, kan du gøre meget for at forebygge problemer med udflåd og svamp i skeden:
 •  Undgå overdreven afvaskning.
 •  Brusebad anbefales fremfor karbad.
 •  Vask dig ikke mere end én gang om dagen med sæbe.
 •  Anvend altid en intimsæbe eller tilsvarende mild og uparfumeret rens med lav pH. Hvis der er behov for yderligere   vask, anvendes kun vand.
 •  Rengør altid intimområdet ved at starte foran og arbejde sig bagud mod endetarmen.
 •  Anvend gerne intimsæbe ved intimbarbering, da god og sund hygiejne før, under og efter barbering af kønshår er af  stor vigtighed.
 •  Skift hyppigt hygiejnebind, trusseindlæg og tamponer under menstruation.
 •  Overdriv ikke anvendelse af trusseindlæg uden for perioden med menstruation.
 •  Undgå tætsiddende tøj, som lukker af for luften. Vælg gerne bomuldstrusser frem for syntetiske stoffer.
 •  Vask undertøj og håndklæder ved 60 grader, de dræber svampe og bakterier.
 •  Anvend eventuelt glidecreme ved samleje, da det mindsker den mekaniske påvirkning af skeden.
 •  Begræns dit indtag af sukker, det kan have en negativ indflydelse på bakteriefloraen i intimomådet.
 • Forebyg eventuelt med mælkesyre- og/eller mælkesyrebakterieprodukter.
 
Uanset alder og fysisk tilstand kan alle kvinder anvende intimplejeprodukterne: intimsæbe/rens, mælkesyreprodukter og plejecreme.
Har du spørgsmål til valg af produkt, er du altid velkommen til at kontakte os.