Smertestillende medicin til små og store børn

Som småbørnsforældre kan man let blive usikker på valg af smertebehandling til børnene. Usikkerheden handler tit enten om frygt for overbehandling, eller frygt for at barnet underbehandles.

Det kan være svært at vurdere, hvor stærke smerterne er hos børn, når de ikke altid kan give udtryk for, hvor de har ondt, og hvor slemt det er. Hvilken type smertestillende medicin bør man anvende? Hvor meget? Og hvordan er det nu med smertestillende midler og feber?

I denne artikel får du konkrete råd. Og husk: Føler du dig ikke tryg ved smertebehandling af dit barn, er det altid en god ide at tale med din læge om, hvad der er den bedste løsning i den pågældende situation.

 

Vær kritisk

Først og fremmest bør smertestillende midler ikke anvendes ukritisk. Selvom de mest anvendte smertestillende lægemidler til børn er uskadelige i de rette doser, så er det ikke hensigtsmæssigt at vænne barnet til at tage medicin, hvis der ikke er et reelt behov for medicinering.

Gråd hos børn skal altid give anledning til undring, og eventuelt en lægelig undersøgelse, og ikke per automatik medføre at der gives smertestillende midler til barnet. På den anden side er det vigtigt at være opmærksom på, at mange eksperter ofte ser en reel underbehandling af smerter hos børn, og at utilstrækkelig brug af smertestillende medicin til børn desværre ikke er ualmindeligt.
Løsningen er at give den rigtige medicin i de rigtige situationer, og i de rigtige mængder.

 

Korrekt dosering af medicin

Det er vigtigt, at børn får den korrekte dosering ved behandling med medicin. Børn har en mindre størrelse og kan være mere følsomme over for medicinens indholdsstoffer sammenlignet med voksne.

På indlægssedlen i medicinens pakning er doseringen og aldersbegrænsningen altid angivet. Doseringen afhænger af både lægemidlet samt barnets vægt og alder. Hvis du er i tvivl om den korrekte dosering til dit barn, kan du altid kontakte Webapoteket, hvor en farmakonom eller farmaceut vil være klar til at hjælpe dig.

Børn under 2 år må ikke behandles med medicin uden lægens anbefaling. Det kan være svært at vide, hvad symptomerne hos et barn i den alder peger på og kræver derfor at en lægelig vurdering er involveret.

Det er altid vigtigt at opbevare medicinen uden for børns rækkevidde.

 

Smerter og feber – behandling

Valg af den bedste smertebehandling til dit barn forudsætter, at du kender årsagen til barnets smerte. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at hvis barnet har ondt, påvirker det også lysten til at indtage mad og drikke og evnen til at sove. Har du haft et barn med luftvejsinfektion eller mellemørebetændelse, har du måske også oplevet, at barnet først ville indtage den nødvendige væske, hvis det var tilstrækkeligt smertelindret. Korrekt smertelindring kan således også være forudsætningen for, at barnet får tilstrækkelig mad og drikke, samt at hele familien får lidt søvn.

De fleste midler til behandling af børns smerter findes som flydende mikstur, som stikpiller eller som brusetabletter eller synketabletter. Mange af de lidt større børn vil hellere forsøge at sluge en tablet end tage miksturen.

Husk altid at læse doseringen og aldersbegrænsningen på pakken inden brug. Brug aldrig mere, end der er angivet på pakningen, da der er risiko for livsfarlige skader på barnets lever, hvis der gives for meget.

 

Smerter

Til behandling af smerter kan svagt smertestillende medicin indeholdende paracetamol anvendes. Det kan f.eks. være tandpine eller mellemørebetændelse. Paracetamol kan fås i håndkøb og findes i forskellige former:

Til helt små børn anvendes suppositorier (stikpiller) ofte, og til mindre børn vælges miksturen (flydende form) mere.

 

Feber

Til behandling af feber kan medicin indeholdende paracetamol også anvendes. Ved feber er det vigtigt at være opmærksom på, at barnet får rigeligt med væske, da feberen forårsager en del væsketab. Det er dog vigtigt ikke at anvende febernedsættende medicin til børn ukritisk. Formålet med den febernedsættende medicin er at sænke feberen og dermed mindske ubehaget, men det gør ikke barnet hurtigere rask.

 

Find smertestillende håndkøbsmedicin her >>

 

Smertebehandling ved blodprøvetagning, vaccination og vortefjernelse

Hvis dit barn skal have taget en blodprøve, vaccineres eller have fjernet vorter, kan lokalbedøvelse med Tapin eller Emla i form af creme eller plaster anvendes for at lindre smerterne. Cremen eller plasteret påsættes det aktuelle sted ca. 1 time inden indgrebet og fjernes lige inden blodprøvetagningen, vaccinationen eller vortefjernelsen.

Find lokalbedøvende midler her >>

Det er særligt vigtigt at fjerne plastret/cremen i god tid, hvis barnet skal have taget en såkaldt venepunktur, da lægemiddelstoffet får blodkarrene til at trække sig lidt sammen. Bruger man cremen, er det vigtigt at dække den velindsmurte hud med vandtæt folie eller plaster for at opnå det, man kalder ”okklusionseffekt”. Ved at pakke huden ind i vandtæt plaster stiger fugtigheden i huden med bedre indtrængen af lægemiddelstof i underhuden, og dette bevirker, at den smertestillende virkning mangedobles.

 

Hvornår skal jeg søge om hjælp?

Hvis du bemærker, at dit barn har kraftige smerter eller hovedpine, ikke kan tisse og vil ikke drikke, og at du har svært ved at få kontakt med barnet, skal du straks søge om hjælp hos lægen.

 

Gigtmidler anvendes til børn i særlige tilfælde

Ved de såkaldte inflammatoriske tilstande kan lægen vælge at bruge gigtmidlerne Ipren, Ibuprofen eller Magnyl fremfor paracetamol til dit barn. Det vigtigt at være opmærksom på, at brug af gigtmidler til børn altid er en lægelig opgave, også selv om midlerne kan købes i håndkøb.

Hvis du oplever, at dit barn ikke opnår tilstrækkelig smertelindring med den anbefalede dosering, bør du altid søge råd hos lægen eller på apoteket. Lægen vil eventuelt vælge et andet lægemiddel blandt stærkere og receptpligtige midler.

 


  Webapoteket, april 2024