Høfeber og pollenallergi - en folkesygdom

På 10 år er antallet af danskere med høfeber (pollenallergi) fordoblet. Samtidig har det varmere klima forlænget pollensæsonen, så der bliver flere uger med nyseture, løbende øjne, hovedpine og træthed. Hvis du lider af høfeber, er det altså god grund til at sætte ind med en behandling, der kan lægge en grundig dæmper på ubehaget.

 

Omkring en million danskere lider af pollenallergi, også kaldet høfeber. Man regner med, at der i 2020 vil være knap 2 millioner danskere med pollenallergi1, og allerede i dag er høfeber den mest almindelige lidelse blandt unge i Danmark.2
Omkring 1/3 af de ramte er ikke klar over, at de lider af pollenallergi. De tror, de er forkølede eller har influenza, og derfor bliver de ikke behandlet målrettet.

 

Hvordan ved du, om du har høfeber?

Symptomerne på høfeber kan minde om en slem sommerforkølelse – med nyseture, kløende og rindende øjne, hovedpine og træthed. Men i modsætning til en forkølelse varer høfeberen ikke bare i 3-6 dage, men derimod i 3-6 måneder, hvor man må døje med symptomerne, hvis man ikke er blevet behandlet.


Hvis du er usikker på, om du har høfeber, skal du lægge mærke til, om ubehaget kommer på samme tidspunkt hvert år – og om det kommer samtidig med pollenvarslerne. Du kan også se på dit snot: Er det klart og gennemsigtigt (og bliver det ved med at være det), er der sikkert tale om allergi. Er det gulligt eller grønligt, er der betændelse i – og så er du forkølet.

 

Hvad sker der i kroppen, når du har allergi? 

Problemerne skyldes, at kroppens immunforsvar reagerer på nogle stoffer, som normalt er helt harmløse. Disse stoffer hedder allergener, og pollen er ét af dem.

Som pollenallergiker danner du antistoffer. Når disse antistoffer udsættes for pollen, frigøres histamin, som udløser den allergiske reaktion. Derfor kan allergi forebygges og behandles med antihistamin.

 

Hvordan forebygger og behandler du høfeber?

Høfeber kan som nævnt minde om forkølelse eller influenza. Men den skal ikke behandles på samme måde. Der skal en helt anden slags medicin til – nemlig antihistaminer, som til gengæld kan lægge en grundig dæmper på symptomerne.

Se videoen, hvor vores farmakonom Anette fortæller om allergi:

 

 

Læg ud med en behandling, som virker hurtigt og direkte på symptomerne
De fleste kan opnå god lindring med øjendråber og/eller næsespray, som bruges, når behovet opstår. Benaliv giver en hurtig og mærkbar lindring af ubehaget, fordi det bruges og virker direkte i øjne og næse. Virkningen indtræder efter 5 minutter og holder i op til 12 timer. Du kan vente med behandlingen, til du får symptomerne.


Øjendråberne og/eller næsesprayen kan bruges af alle over 2 år – også ammende. De bør dog ikke bruges af gravide uden lægens anvisning, og børn bør diagnosticeres af lægen før behandlingen.

 

Har du anfald i hele pollensæsonen?

Så bør du sætte ind med en forebyggende behandling, lidt før ”din” pollensæson starter. 
Hvis du har symptomer døgnet rundt, er det en god idé at bruge Benaday tabletter, som lindrer inden for ½-1 time og virker i 24 timer. De kan bruges til børn fra 6 år og kan kombineres med øjendråber eller næsespray ved behov.


Hvis dine symptomer veksler efter vejr, vind eller tidspunkt på døgnet, kan du tage Benadryl kapsler. De virker inden for ½-1 time og virker i 8 timer, hvorefter du tager en kapsel mere, hvis der stadig er ”noget i luften”. Kapslerne kan efter behov kombineres med øjendråber eller næsespray.
Benaday og Benadryl kan bruges af børn fra 6 år. Bør ikke bruges af gravide og ammende uden lægens anvisning.

 

Gode råd ved pollenallergi

  • Husk din medicin – medicin kan mindske dine symptomer.
  • Luft ud tidligt morgen og sen aften – her er antallet af pollen i luften mindst.
  • Skyl hoppemåtten på trampolinen så pollen ikke hvirvler op ved leg.
  • Brug solbriller.
  • Undgå udendørs tørring af vasketøj.
  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du undgår at der kommer pollen på din hovedpude.

 

Få styr på dagens pollental

Pollen har alt efter hvilken plante, det drejer sig om, hver sin "måned", men da vejret ikke er ens fra år til år kan det ikke præcis siges, hvornår en bestemt pollentype er i luften. Du kan læse mere om pollen og se en pollenkalender her.

Det er en god idé at have styr på pollentallene, så du ved præcist, hvornår du skal sætte ind med behandlingen. Hvis du vil tjekke pollentallene i dit lokalområde igennem dagen, kan du downloade Astma-Allergi Danmarks Pollental-App. 

1Institut for Folkesundhed
2Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse, Glostrup Hospital
3Astma-Allergi Danmark

 

Webapoteket, april 2021