Den store guide til Corona hjemmetest / Covid-19 selvtest

Vi har nu levet i Danmark med Corona eller rettere COVID-19 i over et år. Det er blevet normal hverdag, at vi tit og ofte skal afsted til testcenter og testes. Udbredt testning sammen med afstand og god hygiejne bidrager til, at vi kan holde smitten nede.

Men det er tidskrævende for den enkelte at komme afsted, og man skal vente på svar i op til 2 døgn, hvis man er blevet PCR-testet, dvs. podet i halsen. 

På Webapoteket kan vi nu tilbyde både en Covid-19 antigentest og en antistoftest til hjemmebrug, samt antigen test til professionel brug ved ex. skoler og uddannelsesinstitutioner.

 

Disse testtyper findes til Corona 

I øjeblikket findes 4 typer af test for Corona. 

 1. PCR-test: Halspodning, hvor du får svar indenfor 24-48 timer. Anbefales hvis du har symptomer eller er nær kontakt.
 2. Covid-19 hjemmetest: Næsepodning, antigentesten er CE godkendt af et bemyndiget organ og godkendt af lægemiddelstyrelsen til hjemmebrug, resultatet kan aflæses efter 15-20 min.
 3. Hurtigtest: Næsepodning, hvor du får svar indenfor 30 minutter. Det er en såkaldt antigentest, som undersøger om der findes virusproteiner i prøven. Den anbefales til screening af bl.a. personale på plejecentre, skoler og uddannelsesinstitutioner, større grupper, smittestop-sporing, screening på arbejdspladser. Der er nye lyntest under udvikling, som kan give svar hurtigere, og som ikke kræver så lange podepinde.
 4. Antistoftest: Fingerprik, hvor analyse af blodet kan vise om man har været smittet, og at der derved kan være opnået immunitet i en periode.


Det er vigtigt at huske, at alle tests er øjebliksbilleder, dvs. de siger noget om du er smittet, i det øjeblik du bliver testet, men du kan f.eks. blive smittet dagen efter. Du skal derfor fortsat overholde til afstand og hygiejne.

Kvaliteten af Corona selvtest skal være i orden

Som dansk apotek går vi ikke på kompromis med kvaliteten af selvtests og vi tager kun produkter i sortiment, som lever op til myndighedernes krav.

En hjemmetest til påvisning af COVID19 hører til produktgruppen som hedder ”medicinsk udstyr til in vitro-diagnostik” og skal leve op til bekendtgørelsen om dette.

 1. COVID19-hjemmetest skal altid godkendes af myndighederne inden det kan markedsføres i EU. Testen skal være CE-mærket 
 2. Der skal på testen være 4 tal, som viser hvilken bemyndiget organ, der har godkendt selvtesten. 
 3. Selvtesten skal indeholde en dansk brugsvejledning.
 4. Lægemiddelstyrelsens og sundhedsstyrelsens vejledninger omkring Covid-19 antigen test til selvtest her:

  laegemiddelstyrelsen.dk/da/udstyr/covid-19-antigen-test-og-ivd/covid-19-antigen-test-til-selvtest/

  www.sst.dk/da/Udgivelser/2021/Anbefalinger-for-brug-af-antigentest

 5. Som apotek sikrer vi altid at det vi leverer, lever op til styrelsens krav. Du kan finde den nye Covid-19 antigen selvtest til hjemmebrug her >> 

 

Husk, før du køber Covid-19 hjemmetest

Vent med at købe, før du har sikkerhed for at det lever op til kravene om mærkning. Forklaringen er at der er en risiko for, at de ikke virker.  Det er vigtigt, at produktet ikke giver falsk negativt svar, og der er i denne tid stor risiko for firmaer som søger at tjene hurtige penge på produkter, som ikke lever op til kvalitetskravene.

Vi vi anbefaler på det kraftigste, at du kun handler et produkt til Covid-19 selvtest som lever op til ovenstående krav. Risikoen for at købe et ikke-kvalitetstestet produkt, som ikke virker, er stor. Ved at vælge en Corona selvtest, som har dansk tekst og CE-mærkning går at den er testet for at den giver korrekt svar på prøven.

Vi følger fortsat markedet og mulighederne tæt, og opdaterer løbende denne side så snart der er ny viden og godkendte produkter på markedet.

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Nu har du også muligheden for at anvende en godkendt CE-mærket næsepodningstest til hjemmebrug.

For begge antigentests, Covid-19 hjemmetest og hurtigtest, gælder det fortsat, at en positiv test altid skal.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat brug af mundbind/visir i offentlig trafik hvor man skal stå op samt god hygiejne og afstand. 

 1. Vejledning om mundbind og visir
 2. Vejledning i valg af engangshandsker
 3. Håndsprit

 

 

Gunvor Bodilsen, farmaceut /apoteker september 2021