Handsker - brug af engangshandsker ifm. Coronavirus

Bør jeg bruge gummihandsker for at beskytte mig mod Coronavirus? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv. Her kan du læse svaret.

 

Hvem skal bruge handsker?

Borgere

Som almen borger anbefales du ikke at anvende handsker. God håndhygiejne er det mest essentielle at fokusere på. Brugen af handsker kan risikere at give anledning til manglende håndhygiejne og andre forholdsregler. Find håndsprit her og find håndsæbe her.

Borgere med påvist eller mistænkt COVID-19 anbefales heller ikke at anvende handsker. De anbefales derimod at anvende en kirurgisk maske type I, så risikoen for dråbesmitte mindskes. Find mundbind og masker her

 

Personale i liberale erhverv (frisører, massører, social- og sundhedshjælpere m.v.)

Er du frisør, massør, tatovør, arbejder du med kosmetiske behandlinger eller lignende? Så anbefales du ikke at anvende handsker. Anbefalingen beror på en formodning om, at du ikke har direkte kontakt med borgere, som har påvist eller mistænkt COVID-19.

 

Sundhedspersonale

Arbejder du som læge eller sygeplejerske, ved du med garanti allerede, at handsker anbefales ved direkte kontakt med borgere med påvist eller mistænkt COVID-19. Handskerne skal i sådanne tilfælde anvendes i kombination med andre værnemidler (kittel og maske).

 

Hvilke typer handsker anbefales?

Hører du til den ovennævnte gruppe, som anbefales at anvende handsker til særlige situationer? Så anbefaler Statens Serum Institut, at handskerne er af følgende materialer:

  • Latex
  • Nitril
  • Neopren

Kilder: Apotekerforeningen; Statens Serum Institut: Infektionshygiejniske retningslinjer for COVID-19 (14-05-2020); Statens Serum Institut: Midlertidige anbefalinger for prioriteret brug af værnemidler med fokus på COVID-19 tilfælde, pr. 8. april 2020.

 

Latexhandsker

Latex er et naturmateriale, der er fremstillet af gummi. Latexhandsker kan bruges til at håndtere fødevarer, og så kan de med fordel bruges til rengøring med mildere rengøringsmidler.

Latexhandsker er ofte tyndere end f.eks. nitrilhandsker. Dette giver dig en god følsomhed gennem handskerne, men det gør samtidig handskerne mindre modstandsdygtige over for kemikalier og skarpe genstande.

Find latex handsker her >>

 

Nitrilhandsker

Nitrilhandsker er først og fremmest et godt valg for dig, der lider af latexallergi. Latexallergi viser sig ofte som rødme, kløe og udslet på hænderne under handsken. Generne opstår gerne på få minutter.

Nitril er et syntetisk stof, hvorfor handsker af denne type ikke er bionedbrydelige. Samtidig er handskerne sværere at fremstille end f.eks. latexhandsker, og derfor har de ofte også en højere pris. Til gengæld er nitrilhandsker mere modstandsdygtige over for huller og rifter, og de er ofte stærkere end latex- og vinylhandsker. Af samme årsag kan følsomheden i fingerspidserne være lidt mindre, når du har nitrilhandsker på.

Du kan med fordel anvende nitrilhandsker til fødevarehåndtering og rengøring, da de vil beskytte din hud mod eventuelle skrappe kemikalier og udtørrende rengøringsmidler.

Find nitril handsker her >>

 

Vinylhandsker

Vinylhandsker er produceret af PVC, som er fremstillet af råolie. Handskerne kan efterlade plastikrester, og derfor anbefales vinylhandsker ikke til håndtering af fødevarer eller til rengøring i køkkenet. Til gengæld er vinylhandsker ofte et billigt alternativ, og de er velegnede til kortvarige formål, hvor stærk holdbarhed eller fin følsomhed gennem handsken ikke er afgørende.

Find vinyl handsker her >>

 

 

Værnemidler mod Corona: Find mundbind, masker og visir her >>

Læs mere om korrekt brug af mundbind og visir her >>

 

Webapoteket, november 2020