Mundbind, masker og visir i forbindelse med covid-19

Brug af mundbind er nyt for mange af os, og det rejser en masse gode spørgsmål. For hvilket mundbind skal man købe? Hvordan bruger man det korrekt? Og hvor længe må man egentlig have det på? Find svarene og læs mere om anbefalingerne for brug af mundbind og visir her.

 

Artiklens indhold:

 • Hvilket mundbind er bedst?
 • Mundbind af stof og hjemmelavede mundbind
 • Hvornår skal man bruge mundbind?
 • Mundbind når man skal flyve
 • Guide: Hvordan burger man mundbind korrekt?
 • Visir som alternativ til mundbind
 • Mundvisir
 • Rengøring af visir

 

 

Hvilket mundbind er bedst?

Hvilket mundbind skal man købe? Svaret på det spørgsmål afhænger af, hvad du skal bruge det til.

Inden du køber mundbind, er det vigtigt at huske, at mundbind ikke beskytter 100% mod coronavirus. Som beskyttelse skal du fortsat være opmærksom på at holde afstand og have god håndhygiejne.

Der findes i øjeblikket 3 typer kirurgiske masker – eller mundbind, som det oftest kaldes i folkemunde. Ud over de kirurgiske mundbind er FFP2 og FFP3 maskerne kommet til. Herunder kan du læse om de forskellige typer masker.

 

Type I:
Denne type mundbind er ifølge Sundhedsstyrelsen tilstrækkeligt, både til at beskytte andre mod eventuel smitte fra dig, og til at beskytte dig mod eventuel smitte fra andre, f.eks. ved rejser med kollektiv trafik.

 

Type II: 
Et lidt kraftigere vævet mundbind. Mindsker risikoen for smitte begge veje; både fra bæreren og til bæreren. Denne type anvendes bl.a. af sundhedspersonale ved kontakt med personer med covid-19 samt personer, som er mistænkt for at være smittet med covid-19.

Masken har et beskyttende 3-lags-filter med følgende egenskaber:

 • Vandtæt lag, der absorberer støv, lugt og partikler
 • Barriere lag, der blokerer for bakterier
 • Blødt indre lag, som er behageligt mod huden

 

Type IIR: 
Denne er ligesom type II, men indeholder desuden en ekstra barriere i et af lagene, som beskytter mod blod og kropsvæsker. "R" står for stænkresistent.

 

Husk på at disse mundbind er til engangsbrug, og at du derfor skal udskifte det efter brug, eller hvis det bliver vådt eller beskidt.

Det fremgår i vareteksten til alle vores mundbind, hvilken type de er. Se udvalget af mundbind og masker her >>

 

FFP2 og FFP3 masker:
FFP2 og FFP3 masker er oprindeligt udviklet som støvmasker, men de har vist sig at beskytte effektivt mod luftbårne sygdomme som f.eks. covid-19. De udmærker sig nemlig ved at have en god filtreringsgrad. FFP 2 masken har en filtreringsgrad på 95% men FFP 3 masken har en filtreringsgrad på 99%. I Danmark anbefales det, at maskerne anvendes af personer, der er ansat i sundhedsvæsenet. Nogle europæiske lande anbefaler FFP2 og 3 masker i det offentlige rum.

Hvad er forskellen på FFP2 og FFP3 masker? Udover at filtreringsgraden på de to typer masker er forskellig, kan nogle FFP3 masker også være udstyret med en ventil. Ventilen kan gøre det lettere at trække vejret, når man har masken på. FFP3 masker med ventiler er dog kun gode til at beskytte bæreren selv mod covid-19 – den beskytter ikke omgivelserne mod smitte, da ventilen kun er en envejs ventil.

 

 

Mundbind af stof og hjemmelavede mundbind

Du bør være opmærksom på, at mundbind af eksempelvis bomuldsstof har en lav bakteriefiltreringseffekt og dermed høj risiko for, at mikroorganismer kan trænge igennem. Derfor er disse ikke-kirurgiske mundbind mindre effektive end de CE-mærkede (certificerede) kirurgiske mundbind, du kan købe. Ved CE-mærkede mundbind er beskyttelsesgraden nemlig dokumenteret.

Er du i øget risiko, eller har du symptomer og er på vej til test, skal du altid anvende et CE-mærket mundbind. Samtidig anbefales stofmundbind ikke til flyrejser, her skal du ligeledes bære et CE-mærket mundbind.

Ved anvendelse af stofmundbind, bør du være opmærksom på følgende:

 • Mundbindet skal som udgangspunkt bestå af tre lag tætvævet stof (f.eks. bomuld).
 • Det skal være forsynet med elastikker til at sætte om ørerne, og det skal kunne sidde tæt til ansigtet, så det dækker både næse og mund.
 • Mundbindet skal kunne vaskes flere gange ved mindst 60 grader. Det skal vaskes en gang om dagen eller hyppigere, hvis det bliver beskidt eller fugtigt.
 • Sørg for at have flere mundbind at skifte med. Læg nyvaskede mundbind i en lukket pose, hvis du f.eks. skal have dem med i tasken.
 • Efter brug: Smid mundbindet direkte til vask, eller opbevar det i en lukket pose, indtil det kan blive vasket.
 • Mundbind er personlige - del ikke med andre.

Kilde: Sundhedsstyrelsens råd om brug af stofmundbind.

 

 

Hvornår skal man bruge mundbind?

I Danmark er der i øjeblikket ingen generelle krav om anvendelse af mundbind.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge mundbind eller visir i følgende situationer:

 • Hvis du er testet positiv for covid-19, eller hvis du har udtalte symptomer.
 • Hvis du har mistanke om, at du er smittet med coronavirus og er på vej til at blive testet for covid-19.
 • Hvis du skal opholde dig i et venteværelse hos en læge, vagtlæge eller øre, -næse og -halslæge og har generelle symptomer på en luftvejsinfektion som f.eks. ondt i halsen, forkølelse eller hoste.
 • Hvor det kan give dig en større tryghed​.

Husk på, at mundbind skal skiftes ofte, og at de altid skal skiftes, hvis de bliver våde eller beskidte.

Udviklingen går hurtigt, og der sker løbende ændringer af myndighedernes anbefalinger. Sørg derfor for at holde dig opdateret om retningslinjerne på eksempelvis Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

 

 

Mundbind når man skal flyve

Der er i øjeblikket ingen krav om, at man skal bære mundbind i danske lufthavne. Alle flypassagerer skal dog være opmærksomme på at flyselskaberne kan have forskellige krav til anvendelse af type IIR mundbind. Kontakt altid dit aktuelle flyselskab for retningslinier i forhold anvendelse af mundbind. Der kan også være stor forskel i forhold til krav om anvendelse af mundbind på rejsedestinationen. Vi anbefaler, at indrejseregler på destinationen (og evt. mellemlandinger) tjekkes af inden afrejse.

Det fremgår i vareteksten til alle vores mundbind og masker, hvilken type de er, og om de er godkendt til flyrejser. På den måde kan du let finde ud af, om du køber de rigtige til din flyrejse.

Flere destinationer har skærpet krav til anvendelse af mundbind skal være af typen FFP2.

Vær opmærksom på at både almindelige mundbind og FFP2 masker er til engangsbrug. Det betyder, at du skal udskifte dem efter brug. Derudover skal du altid skifte til et nyt, hvis det bliver vådt eller beskidt, da det kan påvirke mundbindets bakteriefiltreringseffekt. Læs herunder hvordan du anvender et mundbind korrekt og dermed sikrer bedst beskyttelse af dig selv og ikke mindst dine omgivelser.

 

 

Guide: Hvordan bruger man mundbind korrekt?

 • Start med at vaske dine hænder eller brug håndsprit.
 • Find forsiden. Det er ofte den farvede side, men tjek hvad der står på pakningen.
 • Placer mundbindet over næse og mund og fastgør det bag ørerne.
 • Sørg for at mundbindet sidder helt tæt til dit ansigt.
 • Brug den lille næseklemme til at forme mundbindet efter dit ansigt.
 • Rør ikke ved mundbindet under brug.
 • Skift det ofte - og skift det altid, hvis det bliver vådt eller beskidt.
 • Når du skal tage mundbindet af, skal du sørge for ikke at røre direkte ved det. Tag i stedet fat i elastikkerne og smid det ud med det samme.
 • Vask bagefter dine hænder eller brug håndsprit.
 • Engangsmundbind bør ikke genbruges.

Kilde: Sundhedsstyrelsens vejledning til brug af mundbind. Find folderen her.

Sundhedsstyrelsen har lavet en video af, hvordan mundbind anvendes korrekt. Du kan se den her.

 

 

Visir som alternativ til mundbind

Et ansigtsvisir anbefales af Sundhedsstyrelsen som alternativ til mundbind i særlige situationer, hvor mundbind ikke er egnet. Det kan f.eks. være for personer med eksem i ansigtet eller allergi. Ligeledes kan et visir være fordelagtigt at anvende i situationer, hvor der kommunikeres med personer, som er syns- eller hørehæmmede, og som har brug for at kunne mundaflæse eller tydeligt at høre, hvad der bliver sagt.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at visir - ligesom mundbind - kan udgøre en større smitterisiko, hvis det ikke bruges korrekt. Visirer filtrerer ikke udåndingsluften på samme måde, som et mundbind gør. Samtidig kan kvaliteten af visirer variere meget, da de ikke alle produceres efter fælles industrielle standarder.

Et visir kan generelt anvendes en hel dag, og nogle kan rengøres og desinficeres for efterfølgende at kunne bruges igen. Læs mere om korrekt rengøring af visir i afsnittet herunder.

Ligesom med mundbind bør du ikke røre ved dit visir under brug. Når du tager det af og på, bør du vaske eller spritte dine hænder, så visiret ikke bliver en potentiel smittekilde.

Sådan anvendes et visir korrekt:

 • Visiret anbringes over øjne og ansigt.
 • Et visir kan anvendes efter behov og kan generelt anvendes en hel arbejdsdag.
 • De fleste typer visir kan genbruges.
 • Hvis visiret skal anvendes flere gange, skal det vaskes, afsprittes og tørres, inden det tages i brug igen.
 • Undgå at berøre visiret under brug, da dette kan være en kilde til at overføre smitte til ansigt og øjne.

Kilde: Sundhedsstyrelsen: Forebyggelse af smittespredning (9. juli 2020).

 

Mundvisir

Der findes forskellige typer af visirer. Nogle dækker hele ansigtet, og andre dækker blot mund og næse - de såkaldte mundvisirer. Et heldækkende ansigtsvisir er at foretrække, men Statens Serum Institut vurderer, at der i det offentlige rum også kan anvendes mundvisir som alternativ til mundbind, når formålet er at beskytte bærerens omgivelser mod smitte.

For at et halv visir skal kunne anvendes som alternativ, fremhæver Statens Serum Institut, at det skal opfylde alle nedenstående kriterier:

 • Det skal dække hele næsen og munden.
 • Det skal dække i siderne, så dråber fra bærerens mund eller næse ikke sendes ud i omgivelserne, når ansigtet bevæges.
 • Det skal være tætsiddende, så udåndingsluften fortrinsvis rammer visiret, men ikke så tætsiddende, at vejrtrækningen bliver besværet, og trykforhold presser udåndingsluften ud langs siderne af visiret i stedet.
 • Visiret skal enten være til engangsbrug eller flergangsbrug. Hvis det er til flergangsbrug, skal det let kunne gøres effektivt rent (f.eks. med vand og sæbe eller rengøring i opvaskemaskine).
 • Visiret må ikke deles med andre, medmindre det tåler varmedesinfektion ved 80 grader i minimum 10 minutter.

Kilde: Sundhedsstyrelsen: Brug af mundbind i det offentlige rum (opdateret 29. oktober 2020).

 

Rengøring af visir

Et visir, der kan anvendes flere gange, skal rengøres med vand og sæbe og desinficeres. Du kan eventuelt bruge en rengøringsserviet og efterfølgende desinficere med et desinfektionsmiddel, der har en alkoholprocent mellem 70 og 85. Brug f.eks.  Apotekets Overflade Desinfektion Spray 75%. Almindelig håndsprit indeholder ofte glycerin, som plejer huden, men det kan virke fedtende på visiret.

Husk at tage handsker på, når du rengør dit visir.

Kilde: Danmarks Apotekerforening (oktober 2020).

 

 

HUSK: Afstand og god håndhygiejne er helt essentielt for begrænsningen af smitte med coronavirus.
Find håndsprit her og håndsæbe her.

 

Hvad med handsker? Læs mere om den anbefalede brug af handsker ifm. covid-19 her.

 

 

 

Webapoteket, oktober 2020