Babypleje

Den første tid med et spædbarn er fyldt med glæder og overraskelser hver eneste dag, men også med mange spørgsmål og tvivl. Der findes et hav af produkter og gode råd, som det kan være en jungle at finde rundt i.


I denne artikel har vi forsøgt at samle gode råd og vejledninger til nogle af de udfordringer, du kan stå overfor. Her finder du vejledning til pleje af bl.a røde numser, eksem og tør babyhud. Det er også tips til valg af sutter, behandling af forkølelse, temperaturtagning og tandpleje. 


Vi har valgt at præsentere et udvalg af de produkter eller produktgrupper, som, vi mener, er et godt valg. 
Ved et enkelt klik kan du i hvert afsnit læse mere om produktgrupperne. Her kan du også se alle de produkter, der findes. Således kan du selv danne dig et overblik over, hvad der evt. måtte passe til netop dig og dit barns behov.Babyhud kræver som udgangspunkt ikke særlig pleje

En sund babyhud føles blød og fin. Derfor er hovedreglen at gøre mindst muligt ved den. Huden indeholder særligt mange talgkirtler, så den kan holde sig fugtig og smidig uden hjælp fra ekstra fedtstof.

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 1 år ikke opholder sig direkte i solen. De bør være i skygge med solhat og en let solbeskyttende påklædning. Hvis du vil sikre dig mod genskin fra fx havet eller fra hvidt sand, kan du dog smøre solbeskyttelse på kinder, næse og håndrygge. Når barnet er stort nok til at kravle eller gå og selv kan bevæge sig ud i solen, anbefales det at smøre med solcreme. 

Se et eksempel på en solcreme specielt udviklet til børn her.

 

Hudpleje om vinteren 

Om vinteren får kulden de små blodkar til at trække sig sammen for at holde på kropsvarmen, og det nedsætter blodcirkulationen. Ansigtshuden er mest udsat og kinderne kan blive røde og ru – selv hos børn, der ligger godt beskyttet i barnevognen. Huden kan derfor beskyttes med en god creme eller lotion. Smør huden ind ca. 10 minutter før barnet skal ud, så vandet i cremen kan nå at fordampe. 

 

Pleje af tør hud og eksemhud 

Nogle børn har brug for ekstra hudpleje. Det kan fx være børn med tør hud, børneeksem eller andre hudlidelser. Der findes specialprodukter, som er specielt udviklet til disse tilstande.

  • A-Derma Exomega-serien dækker ethvert behov for pleje af tør irriteret hud.

  • Decubal har også en række produkter specielt beregnet til pleje af den tørre og irriterede hud.

  • Hvis huden blot føles lidt tør, er Apotekets Baby Lotion et rigtigt godt valg.

 

Udover den daglige forebyggelse og basisbehandling af tør hud og eksemer med fugtighedscremer, er det vigtigt, at du kontakter din læge og kommer under behandling, hvis tilstanden forværres. 

 

Babybad og hygiejne

Spædbørn har ikke det store behov for at blive vasket med sæbe.

 

I de første uger anvender man ofte blot lidt olie – fx Apotekets Jojoba Olie – i badevandet for at hindre udtørring af huden. Sæbe og shampoo er først nødvendigt, når spædbarnet er snavset. I forbindelse med bleskift, kan vand og olie være utilstrækkeligt. Brug da et mildt vaskeprodukt, som fx A-Derma Exomega Control Foaming Gel, der er en sæbefri vaskegel med en mild duft. Apotekets Baby Shampoo/Bad er et godt alternativ. Det er en mild shampoo og en skånsom badesæbe, specielt udviklet til små børn. Den vasker rent uden at udtørre hår og hårbund og efterlader huden blød og smidig. 


Engangsvaskeklude fra Apotekets kan være en hjælp i en travl hverdag. De er hygiejniske, lette at anvende og praktiske til brug ved puslebordet. Den store størrelse er også velegnet i badekarret.

 

Ved bleskift anbefaler vi Olívy - diaper change, som er lavet på olivenolie og mild kalk. Produktet renser, plejer og beskytter barnets sarte hud i bleområdet og forebygger effektivt rød numse og andre hudirritationer. Brug en mængde, der svarer til ca. en 5-krone på en vatrondel/Mesoft kompres og rens hele bleområdet med Olívy og lad produktet trænge ind i huden for at give beskyttelsen mod syre og affaldstofferne fra den næste ble. Er du på tur, og er der langt til vand, kan du anvende Apotekets Vaskeservietter, som indeholder en mild lotion, der renser og plejer huden. Vaskeservietterne er praktiske at have ved hånden til fedtede fingre og til mange andre formål, når I er ude, og der er langt til vand og sæbe. 

 

Apotekets Sikkerhedsvatpinde er specielt udviklet til spædbørn og små børn. Faconen på vatpinden sikrer, at barnets indre øre ikke beskadiges under brug. Vatpindene er også velegnede til at rense navlen og holde hudfolder og huden bag ørerne rene og tørre. Små børns negle skal klippes lige over, ikke ned i siderne. Vælg altid en neglesaks specielt beregnet til babyer. Den bør have afrundet spids, så risikoen for at beskadige barnets hud mindskes. Find udvalget af kvalitetsneglesakse til baby her.

 

 

Webapoteket, juni 2019