Rød numse – forebyggelse og behandling

Det kan være svært helt at undgå, at barnet får hudproblemer i bleområdet, hvor huden er ekstra udsat, når den er lukket inde bag en tæt ble det meste af tiden.

 

Nogle børn har en mere sart hud end andre og får dermed lettere rød numse. Det kan være børn med tør hud, børneeksem, samt andre former for eksem.

Det bedste, man kan gøre, er selvfølgelig at forsøge at forebygge dette ved at holde barnets hud ren og tør for urin og afføring.

Et sundt, mildt og skånsomt alternativ til de traditionelle puslemetoder er en gammel metode med oprindelse fra Frankring. Her har man i genrerationer forebygget røde babynumser ved brug olivenolie og kalk. 

Olívy - diaper change er et produkt, som netop bygger på denne gamle franske bleskiftemetode. Olívy - diaper change renser, plejer og beskytter barnets sarte hud i bleområdet. Produktet forebygger effektivt rød numse og andre hudirritationer. Brug en mængde, der svarer til ca. en 5 kr. på en vatrondel/Mesoft kompres og rens hele bleområdet med Olívy. Lad produktet trænge ind i huden, så huden får den nødvendige pleje og beskyttelse mod syre og affaldstoffer fra den næste fyldte ble.

Ønsker du at vaske huden, anvendes f.eks. en blød vaskeklud som Apotekets Baby haleklud eller en vatrondel opvredet i vand. Vask altid bleområdet i retningen forfra og bagud. Det er oftest nok at bruge lidt lunkent vand, men der kan ved afføringer være behov for lidt mild uparfumeret sæbe som fx Avène Cleanance Cleansing Gel. Skyl grundigt med rent vand. Det er vigtigt at der ikke er sæberester, der kan irritere huden yderligere. 

Efter bleskifte kan du anvende hudplejeprodukter for at beskytte huden mod irriterende stoffer fra urin og afføring. Apotekets Baby Salve er en fed salve, der forebygger rød numse og hudirritation. 

Er skaden sket bør du undgå skumvaskeklude, da de føles meget ru mod irriteret hud. Brug i stedet en tot vat eller en vatrondel, gerne med lidt olie på. Apotekets Baby Jojoba Olie er en 100% ren planteolie, der beskytter og plejer huden og holder den blød og smidig. Smør herefter med en vandskyende barrierecreme på i et tyndt lag 2-3 gange dagligt. Apotekets Panthenol salve er en beskyttende creme der kan bruges ved bleudslæt og fugtforårsaget hudirritation hos spædbørn og børn.

En baby med rød numse kan på grund af udslettet og det varme fugtige miljø under bleen få en infektion i huden. Det kan være gærsvamp (Candida) eller bakterier (ofte stafylokokker). Hvis du har mistanke om gærsvamp eller bakterier, skal du konsultere lægen, der kan undersøger for svamp og bakterier. Derefter kan lægen sætte en relevant behandling i gang.

 

Webapoteket, februar 2018