Har du allergi, eller er du forkølet?

Både forkølelse og allergi giver stoppede og løbende næser, og derfor kan det være rigtig svært at finde ud af, om man er blevet forkølet, eller om det er allergi, der er årsagen. Det er vigtigt, at du kender årsagen til den løbende næse, da behandlingen af henholdsvis forkølelse og allergi er vidt forskellig. Det betyder, at medicin mod allergi ikke vil have virkning på en forkølelse. Læs her hvordan du kender forskel.

  

Symptomer på forkølelse

  • Forkølelse starter med, at næsen drypper med vandigt flåd, men det bliver hurtigt tykt, uklart og ofte også gult.
  • Hvis du er forkølet, varer det som regel ikke meget mere end en uge.
  • Du har symptomer hele tiden og nyser ind imellem.
  • Du kan eventuelt have feber.
  • Der opleves kun sjældent kløe i øjnene.

 

Symptomer på høfeber

  • Næsen løber med tyndtflydende flåd, som er klart og ikke gult.
  • Du nyser ofte.
  • Din næse kan være tilstoppet.
  • Dine øjne kan klø, være røde eller hævede.

Du kan opleve alle ovenstående symptomer på én gang eller kun nogle af dem. Du kan få anfald med alle symptomerne, som forsvinder igen efter kort tid, eller du kan opleve at være konstant påvirket med f.eks. stoppet næse. Du kan godt have symptomer kun ét sted, eksempelvis i næsen eller øjnene.

Har du konstante symptomer i mere end 14 dage eller kun kortvarige symptomer, bør du overveje, om du har allergi.

 

Forskellig behandling af forkølelse og allergi

Forkølelse
Forkølelse er en virus og kan som sådan ikke behandles, men der findes midler til at give mere luft i næsen. Her kan du bruge en næsespray (f.eks. Zymelin, Otrivin eller Klarigen). Næsespray til forkølelse må kun bruges i 10 dage i træk. Du kan også skylle næsen med saltvand, som også kan hjælpe til bedre luftgennemstrømning i næsen. Dette kan gøres dagligt, og så længe man har behov. Næsesprays til forkølelse bør ikke anvendes til høfeber. Du kan læse mere om forkølelse her.

Se hele vores udvalg af lindrende produkter til forkølelse her.

 

Allergi
Høfeber behandles som førstevalg med næsespray eller øjendråber specielt beregnet til allergi. F.eks. Benaliv, Flixonase eller Allergodil suppleret med en saltvandsspray (f.eks. Klaricare). Hvis det ikke er nok, eller symptomer kommer fra munden som hævelse på læberne eller kløe i gane eller svælg, kan du supplere med tabletter mod allergi. Du kan læse mere om høfeber og allergi her.

Se hele vores udvalg af lindrende produkter til allergi her.

 

 

 

Webapoteket, maj 2020

 

Næsesprays til forkølelse 

Næsesprays til høfeber