Kløestillende cremer er særligt velegnet til dig, der oplever kløe som følge af tør hud, allergi eller hudsygdomme som atopisk eksem. De fås uden parfume og med milde ingredienser, hvilket gør dem skånsomme og effektive til sensitiv hud.
En kløestillende creme er et hudplejeprodukt, der lindrer irritation og kløe i huden. Den bruges ofte til tør hud, hud med tendens til eksem eller ved andre hudtilstande, der giver kløe. Cremerne virker ved at fugte og genopbygge hudens naturlige barriere, samtidig med at de beroliger huden.
Har du brug for vejledning i hvilken behandling, der passer til din hudtype og behov, er du velkommen til at kontakte vores farmakonomer og farmaceuter. Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål via telefon, chat eller mail.
Hvorfor oplever mange hudkløe?
Hudkløe er et meget almindeligt symptom, der ofte er forårsaget af tør hud eller hudsygdomme som atopisk eksem. Det er især om vinteren, at man kan opleve at have kløende hud, da den lave luftfugtighed udtørrer huden. Har du hudkløe, er det vigtigt at identificere årsagen bag, så du kan finde den rette behandling.
Hvad er årsagen til hudkløe?
En af de mest almindelige årsager til kløende hud er tør hud. Tør hud kan især opstå om vinteren, hvor kulden og en lav luftfugtighed kan være med til at udtørre huden.
En anden årsag til hudkløe kan være hudsygdomme såsom atopisk eksem eller kontakteksem. Kontakteksem kan opstå, hvis du har været i kontakt med noget, du ikke kan tåle, for eksempel nikkel, parfume eller gummi. I disse tilfælde skal man i høj grad tænke forebyggende: Undgå de ting, du er allergisk overfor, samt sørge for daglig intensiv fugtpleje ved atopisk eksem med en bodylotion (link) eller bodycreme (link), som er specielt udviklet til pleje af hud med tendens til atopi.
Ligeledes kan hudkløe også opstå på baggrund af insektbid, nældefeber eller allergier. Du kan for eksempel have spist noget, der har udløst en allergisk reaktion, og som derfor resulterer i en kløende hud. I disse tilfælde er det snarere antihistaminer (link) og produkter til insektstik og -bid (link), du skal anvende for lindring.
Hvordan virker kløestillende cremer?
Kløestillende cremer hjælper med at berolige huden og mindske kløe. Derudover hjælper en kløestillende creme med at genopbygge hudens naturlige barriere, så den bedre kan holde på fugten og således forebygge kløe fremadrettet.
Nogle kløestillende cremer indeholder aktive ingredienser som f.eks. syricalm, der hjælper med at berolige huden, eller sheasmør og glycerin, der begge er fugtgivende ingredienser.
Hvordan vælger man den rette creme til kløe?
Når du skal vælge en kløestillende creme, er det vigtigt at gå efter cremer uden parfume og med milde ingredienser, da hudens barriere i forvejen er belastet og måske ikke intakt. Det kan også være en god ide at gå efter en fugtighedscreme med høj fedtprocent. Hos Webapoteket har vi flere produkter, der er specielt udviklet til at lindre kløe og ubehag ved tør hud:
- Faaborg Pharma Helo Anti-itch Creme 70%: Beroligende og kløestillende creme med et fedtindhold på 70%. Indeholder Syricalm, der beroliger huden.
- A-Derma Cutalgan Spray: Beroligende og lindrende spray. Virker kølende og dulmer brændende, sviende og kløende hud.
- Avene XeraCalm A.D Concentrate: Virker lindrende og beroligende på kløende hud. Indeholder termalsk kildevand, der har en beroligende virkning.
- Decubal Anti-Itch Cream: En lindrende og beroligende creme. Indeholder glycerin, der giver huden fugt, samt Syricalm, der beroliger irriteret og kløende hud.
Hvordan forebygger man tør og kløende hud?
Der findes flere måder, hvorpå du kan forebygge tør og kløende hud. Vi anbefaler:
- Undgå at tage lange, varme bade, da det kan udtørre huden og forværre kløen på huden. Du bør også anvende milde sæber samt undgå irritanter som parfume eller uld direkte på huden.
- Beskyt huden mod kulde med handsker og beskyttende tøj.
- Sørg for daglig fugtpleje. Ved at bruge en fugtighedscreme med høj fedtprocent hjælper du med at beskytte hudens barriere og indkapsle fugten.
Hvornår skal man søge læge for hudkløe?
Hvis du har vedvarende kløe, der ikke aftager eller forbedres trods brug af fugtighedscreme, bør du søge læge. Ligeledes bør du søge læge, hvis du har kløe i forbindelse med udslæt, sår eller hævelse.
Har du mistanke om, at din kløe kan skyldes en underliggende sygdom, bør du også kontakte din egen læge, da der kan være behov for en anden type behandling.