Ægløsningstest

Ægløsningstest

I dagene omkring ægløsningen er der størst mulighed for at blive gravid. Ønsker du at blive gravid, kan en ægløsningstest derfor være en hjælp til at finde ud af, hvornår du har ægløsning og dermed kan blive gravid.

Her på siden finder du blandt andet simple ægløsningstest strimler og digital ægløsningstest. På Webapoteket har vi udelukkende produkter, som vi har taget fagligt stilling til. Vores sortiment af ægløsningstest er derfor nøje udvalgt fra nogle af de bedste mærker.

Du kan teste, om du er blevet gravid ved at bruge en graviditetstest. Find udvalget af graviditetstest her.


Hvordan virker en ægløsningstest?


Kvinder i den fødedygtige alder får ægløsning én gang i løbet af en menstruationscyklus. Her modnes ægget og gøres klar til befrugtning. Det kan være svært at vide, hvornår præcist man har ægløsning. Typisk vil ægløsningen finde sted 12-14 dage inden menstruation. Hvis ikke man har regelmæssig menstruation, kan det dog være en udfordring at bruge denne beregningsmetode til at finde frem til, hvornår man har ægløsning. Her kan det være en hjælp at bruge en ægløsningstest.

En ægløsningstest virker ved at måle koncentrationen af hormonet LH i urinen. Omkring 24-36 timer inden kvinden får ægløsning, sker der en stigning af hormonet LH i kvindekroppen. Når en ægløsningstest er positiv, er der således målt en stigning af LH-hormonet i kroppen, hvilket betyder, at sandsynligheden for at blive gravid er størst i løbet af de næste 2-3 dage.

Der er således størst chance for at blive gravid i tiden omkring ægløsningen, når ægløsningstesten er positiv. Her skal ægget helst befrugtes 12-24 timer efter, at kvinden har fået ægløsning.


Hvornår skal man tage en ægløsningstest?


Når du ønsker at finde ud af, hvornår du har ægløsning, og dermed hvornår du har størst chance for at blive gravid, kan du bruge en ægløsningstest. Nogle ægløsningstest kan tages om morgenen, mens andre skal tages i løbet af dagen. Læs altid den medfølgende instruktion for at sikre dig, at du anvender testen korrekt.

Dog er det vigtigt, at du ikke har drukket store mængder væske inden for de sidste 2 timer, da du kan risikere, at urinen er for tynd, hvilket kan give et falsk negativt resultat. Omvendt kan ægløsningstesten i nogle tilfælde give et falsk positivt svar, hvis man bruger urinen om morgenen.

Hvornår du skal tage en ægløsningstest afhænger af din menstruationscyklus. Når du skal tage en ægløsningstest, er det derfor en god idé først at finde ud af, hvor lang din cyklus er. Inden du anvender ægløsningstesten bør du således:

  • Finde frem til længden af menstruationscyklussen. I mange tilfælde varer en menstruationscyklus 28 dage, men det kan være forskelligt fra person til person.

  • Finde ud af, hvor mange dage efter din sidste menstruation du skal begynde at teste. Hvis din menstruationscyklus varer 28 dage, skal du begynde at teste 11 dage efter din sidste menstruation.


Du finder nærmere information om, hvornår du skal tage ægløsningstesten i indlægssedlen til produktet.


Sådan anvender du ægløsningstesten


Når du har fundet frem til længden på din cyklus, og hvor mange dage der skal gå fra sidste menstruation, til du kan begynde at teste, kan du komme i gang med at udføre testen.

  • Pak ægløsningstesten ud

  • Anvend testen ved enten at urinere på den flade ende i 5 sekunder eller ved at dyppe enden i en urinprøve i 10-15 sekunder.

  • Afvent i cirka 3-5 minutter og aflæs resultatet.


Har du fået en positiv ægløsningstest, er det ikke nødvendigt at teste flere gange i den pågældende cyklus. Har du fået en negativ ægløsningstest, kan du teste efter cirka 24 timer igen. Ægløsningstesten skal gerne tages på samme tidspunkt, og der må helst ikke gå mere end 24 timer.


Køb ægløsningstest på apoteket


Hos Webapoteket har vi en høj faglighed og nøje udvalgte produkter. Når du køber ægløsningstest på apoteket, kan du dermed forvente et kvalitetsprodukt, samtidig med at du kan få gode råd og vejledning til, hvilket produkt du skal vælge, og hvordan det virker.


Her på siden finder du blandt andet følgende ægløsningstest:

  • Clearblue ægløsningstest: Clearblue ægløsningstest er en digital ægløsningstest der forudsiger, hvilke to dage i måneden der er størst sandsynlighed for at blive gravid. Testen skal udføres dagligt på udvalgte dage i cyklussen.

  • Apotekets ægløsningstest: Apotekets ægløsningstest indeholder 7 engangstest til måling af ægløsning, og hjælper med at finde frem til de dage i cyklussen, hvor du er mest fertil. Derudover indeholder pakken 1 tidlig graviditetstest.

  • Abblo ægløsningstest: Abblo ægløsningstest indeholder 5 stk. stavtest, der hjælper dig med at finde ud af, hvornår du har ægløsning. Derudover indeholder pakken en ægløsningskalender samt en tabelberegner af menstruationscyklussens længde.


Du kan læse mere om anvendelse og aflæsning af ægløsningstest under det enkelte produkt. Har du spørgsmål til vores ægløsningstests, er du naturligvis mere end velkommen til at kontakte vores apotekspersonale.